Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla luktärt - Så och föröka

Luktärtsmix i rabatt - LS
 
Luktärtsmix i rabatt - LS
 

Att odla luktärter, Lathyrus odoratus, är väldigt roligt och otroligt enkelt. Luktärt kan förodlas eller direktsås på växtplatsen i soligt, vindskyddat läge. Förodlade plantor måste avhärdas innan utplantering. Här får du lära dig knepen för att lyckas med frösådd, skötsel, hur du förökar dina luktärtor samt hur du undviker vanliga misstag.

Om luktärt

Luktärten, Lathyrus odoratus växer vilt i östra medelhavsområdet och började förekomma i odlingar redan på 1600-talet. 
Som hos många populära växtslag har det förekommit mycket förädlingsarbete genom åren för att korsa fram blommor med nya, spektakulära färger och former.
I dag finns flera hundra olika sorter, allt ifrån de dvärgväxande sorterna som blir 20-50 centimeter till de högväxta som blir dryga 3 meter, och däremellan många halvhöga sorter.
 
Hos en del sorter har blommornas färg och form prioriterats framför doften när man korsat fram nya sorter, och många av de mer väldoftande äldre sorterna har därför börjat bli populära igen.
Eftersom utbudet är så stort kan man gott prova flera olika sorter och plantera tillsammans.

Såråd för luktärt

Direktså eller förodla luktärt

Luktärter kan sås direkt på växtplatsen i södra delar av landet men kan med fördel förodlas för att få tidigare blomning.
Bor man i zon 1-2 kan fröerna sättas i jorden från mitten av april, i andra delar av landet bör man vänta ytterligare några veckor så de späda plantorna inte dukar under av långa perioder av nattfrost.
Kommer någon enstaka köldknäpp kan man skydda de späda skotten med fiberduk eller motsvarande.
 
Förodling inomhus eller i växthus rekommenderas dock för att få en tidigare blomning. Om plantorna kan få växtbelysning går det att så inomhus redan i slutet av februari, annars bör man vänta med att starta upp sådden till mars/april så att ljuset är tillräckligt för att plantorna inte ska blir taniga och klena.

Förberedelse för att fröså luktärter

Moderna sorter av luktärter behöver endast en kort blötläggning på 2-3 timmar direkt före sådd för att mjuka upp dem så att groningen går lite snabbare. Blanda gärna med Nitrozyme för snabbare och säkrare groning.
 
Blötläggning av luktärtsfrö i islåda
Tips! Blötlägg luktärtsfröer i islåda så får man plats med flera sorter på liten yta. Glöm inte plantetiketter med sortens namn på!
 
Luktärter har känsliga rötter, därför är det bra att plantera fröerna så att rötterna störs så lite som möjligt under uppdragning och plantering. Därför är det bra att använda extra djupa krukor eller rootrainer med öppningsbara pluggar.
 
Preparera såkrukor eller pluggbrätte med 2/3 plantjord av bästa kvalitet i botten och 1/3 såjord. Då kan fröplantan få idealiska förutsättningar både för att gro och för att växa vidare utan omplantering i väntan på att de kan planteras ut.
 
Frösådda luktärter i pluggbrätte
Frösådda luktärter i pluggbrätte med djupa celler.

Sådd av luktärt

  • Sätt ett frö i varje kruka 1 centimeter djupt och täck sådden med plastpåse eller ställ i miniväxthus för att bevara fukten.
  • Placera ljust. Vid tidig sådd under växtbelysning. Från och med mars/april, beroende på var i landet du bor, kan placering i fönster räcka även om växtbelysning rekommenderas fram till slutet av april för att få knubbiga och fina plantor.
  • Håll sådden fuktig, men inte sur. Blanda gärna i Formulex när du vattnar redan från början för extra kraftiga och fina plantor.
  • Groningen tar mellan 7-21 dagar beroende av temperatur. Den längre tiden gäller vid svalare temperatur.
  • När hjärtbladen (de två första bladen) utvecklats ordentligt avlägsnas täckning av plast eller lock.
 
 

Toppa luktärt

Toppa luktärt
 
  1. Använd en vass sekatör eller sax.
  2. Toppa plantan ovanför de två första riktiga bladen, sk. karaktärsblad, utöver hjärtbladen. Då förgrenar den sig och får en rikligare blomning. 
  3. Toppa gärna ytterligare en gång efter andra bladparet på de två förgreningarna.

Plantera ut luktärt

Förodlade plantor måste avhärdas (vänjas vid uteklimatet) under ca. en vecka innan utplantering för att de skall få en så bra övergång till utelivet som möjligt. Läs mer om att avhärda plantor.

Luktärter trivs i soligt läge skyddade från vind. De behöver mycket näring och vill planteras i väldränerad jord där rötterna inte riskerar att stå i vatten.
Oavsett om man direktsår eller planterar ut förodlade plantor skall jorden förberedas ordentligt:
  • Gräv ett 40-50 centimeter djupt och drygt 20 centimeter brett dike. Grunda med välbrunnen hästgödsel och fyll på med plantjord. Kompostjord är självklart ett bra alternativ. Strö gärna över lite vedaska och benmjöl och blanda utan att trycka till jorden.
  • Vattna igenom plantorna ordentligt innan utplantering så släpper de lätt från kruka eller pluggar.
  • Sätt ned plantorna med 25 centimeters mellanrum på samma djup som de suttit i krukan.. Är plantorna sådda i toarullar eller annat nedbrytbart material är det extra viktigt så att nedbrytning kan börja direkt då de planteras direkt i jorden utan att ’krukan’ avlägsnas.
    Har de rotats i plastkrukor eller pluggbrätten får man lyfta ur rotklumpen så försiktigt som möjligt för att undvika att rötterna tar skada vid planteringen.
     
  • Vid direktsådd sätter man fröerna 2,5 centimeter djupt med ungefär 7 centimeters mellanrum.
  • Vattna frösådd eller plantor väl efter plantering och fortsätt vattna regelbundet närmaste månaden.

Skötsel av luktärter

Luktärt i rabatt
 
Vattna vid längre torka och för att gödsla.

För att få en riklig blomning behöver luktärten tillskott av näring en bit in på sommaren. Bäst blir det om de får en svag näringsgiva varannan vecka.

Plocka många buketter av utslagna blommor. Det gör att plantan blommar än mer.
Plocka också av överblommade blommor. Låter man dem gå i frö minskar blomningen drastiskt.
 
En del sorter kan drabbas av mjöldagg om de står för tätt. Mjöldaggen trivs om det blir fuktigt och mörkt så sätt plantorna med rekommenderat avstånd.
 
Vid längre tids kyla kan blomknopparna gulna och falla av, men så snart värmen återkommer blommar det som vanligt igen.

Samla frö till luktärt

Man kan själv ta fröer från sina plantor på hösten. Låt då bara några få blommor få gå i frö för att inte blomningen skall avstanna.
Alla sorter blir inte identiska sina föräldrar, men det är kul att prova.
Vänta med att skörda fröskidan till den är ordentligt torkad annars finns risk att fröerna inte är tillräckligt mogna för att gro.
Lägg den mogna fröskidan i en burk eller papperspåse och låt torka färdigt. Då är den lätt att öppna och fröerna kan plockas ur. Förvara svalt och mörkt tills det är dags för sådd. Förvarade i frys kan fröerna spara under många år.
 
OBS! Till skillnad från vanliga ärter är luktärtens frö giftigt att äta så håll fröerna oåtkomliga för barn.

Föröka luktärt med sticklingar

Luktärter kan även förökas med sticklingar som kan tas från maj och fram till början av september. Vårsticklingar kommer igång och blommar samma år. Höststicklingar rekommenderas om man önskar övervintra plantor vilket kan göras ljust och svalt. 
 
Läs mer om hur du tar sticklingar i artikeln Toppa luktärter och ta sticklingar.
 
Luktärter i utställning på Chelsea Flowershow
Utställning med luktärter på Chelsea Flowershow

Användningsområde för luktärter

Växtstöd Maypole
Växtstöd Maypole ger ett vackert och stadigt stöd åt klättrande och klängande växter.
 
Det blir oftast snyggast att plantera flera plantor tillsammans och de högväxta sortera behöver någon typ av spalje eller klätterstöd.
En klassiker är att plantera dem i en ring runt ett högt konformat växtstöd av bambu, pil eller liknande.
De kan också spaljeras mot ett nät på balkongen, eller låt dem klä en pergola.
Klättrar gör de själva med hjälp av små klängen som växer längs stammen och snurrar fast vart den kommer åt.
Småväxta sorter kan planteras i utekrukor och blir jättefina i ampel.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896