BLACK WEEK - Upp till 70% på odlingsfavoriter
Fakta & Råd

Odla morötter

Nyskördade morötter med blast
 
Nyskördade morötter
 
Morötter är oumbärliga i matlagningen. Kanske allra godast bara som den är, söt och krispig. Odla gärna en sommarsort att äta färsk och en höstsort som tål lagring.
Man får ha lite tålamod med morötter eftersom de har ganska lång utvecklingstid. Vill du ha söta, små babymorötter ska du välja sorter för just det ändamålet, eftersom vanliga morötter inte har utvecklat smak och sötma när de ännu är späda.

Så och odla morötter

  • Så direkt på växtplatsen. Dra upp en 1 cm djup fåra. Vattna och strössla sedan ut fröna glest.
  • Täck med jord och gärna växtrester för att behålla fukten i jorden och hindra ogräs. Fröna gror vid lägst 7 grader och moroten är sedan lite långsam i starten så ha tålamod. 
  • Glesa till 3-6 cm mellan plantorna när de kommit igång att växa och är ca 5 cm höga.
  • En fiberduk påskyndar utvecklingen, skyddar mot skadedjur och minskar vattningsbehovet. Om jorden är i bra näringsmässigt skick behövs inte mer gödsling, men täck gärna med växtrens och gräsklipp under hela odlingstiden. Vissa sorter drabbas av "gröna nackar", det beror på att solljuset når ovandelen av moroten. Det ger en lite besk smak och undviks med täckodling eller genom att kupa lite jord över odlingsraden.

Skörda morötter

Sommarsorterna skördas när de precis har mognat och fått ordentlig färg. De bör inte stå kvar för länge, eftersom de då spricker och förlorar sin krispighet.
Höstsorterna kan behöva en andra glesning under sommaren, använd de späda utglesade rötterna som primörer i matlagningen. De kvarvarande höstmorötterna kan gärna stå kvar så länge som möjligt och har sin bästa tillväxtperiod i den svala, fuktiga luften. Täck gärna höstsorterna så att de klarar några minusgrader och skörda efter hand med grep så att hela roten kommer med.
 
Skörd av morötter i olika färger
 

Lagra och förvara morötter

En mild vinter och höst kan morötterna stå kvar i landet tills de ska ätas. Annars lagras de mörkt och svalt. Skölj inte av jorden på morötter som ska lagras, det försämrar hållbarheten.
 

Användning av morötter

En av de nyttigaste grönsakerna och användbar i all slags matlagning. Odla olika sorter med skiftande färg och form, sommarsorterna är goda naturella medan vintersorterna kan lagras och passar i grytor, ugnsrostade och stekta. Morotssoppa och färskpressad morot smakar underbart! Goda smakkompisar är citron, olivolja, svarta senapsfrön, spiskummin, korianderfrön, rostade solrosfrön och pumpafrön.
 

Fakta om morötter

 
Svenskt namn: morot
Vetenskapligt namn: Daucus carota var sativus
Sorter: Det finns massor av sorter med olika form, färg och mognadstid. Morot har odlats i över 2 000 år, ursprungsmorötterna var ljusa, mörklila, mörkröda och svarta - dagens orange är resultatet av korsningar. Sommarsorter är krispiga och snabbväxande men tål inte lagring som vintersorterna. Babysorterna är härliga som snacks och skördas tidigare än sina storasystrar. Välj korta, trubbiga sorter om jorden är lerig och alltför kompakt för att passa långa morötter.
Odlingssätt: Pallkrage, friland. Odlingssäck eller stor kruka för minisorter.
Botanik: Tvåårig, men skördas som ettårig. Första året bildas den kraftiga lagringsgroten. Året därpå blommar morotsplantan och sätter frön. Kan odlas i hela landet. Tillhör sellerifamiljen, Apiaceae (flockblomstriga växter). Växer vild i södra Sverige och på Gotland.
Svårighetsgrad: Medel.
Utvecklingstid: Ca 110 dagar.
Kan förodlas: Nej, har pålrot och är känslig för omplantering.
Läge: Halvsoligt-soligt, gärna blåsigt.
Såtid: Mars-juni, så gärna flera omgångar för att sprida skördetiden.
Sådjup: 1 cm
Plantavstånd: 3-6 cm (tätare för sommarsorter)
Radavstånd: 25-40 cm
Näring/jord: Medel, trivs bäst i lucker jord, roten splittas lätt i stenig jord. Odlas i fyra-sexårig växtföljd för att undvika sjukdomar och skadedjur. Passar att odlas efter de mer näringskrävande kålväxterna. Stort behov av kalium, gödsla gärna jorden under hösten och vintern med tång. 
Vatten: Tål torka men utvecklas snabbare och bättre vid jämn vattning.
Övrigt: Moroten går på djupet, samodla gärna med en ytlig gröda som plocksallat eller rucola. 
Ohyra/sjukdomar: Morotsflugan kan vara besvärlig Larverna gräver gångar i moroten. Morotsbladloppan gör att bladen krusar sig på unga plantor. Dessa insekter undviks med fiberduk som också ger snabbare tillväxt. Ett blåsigt läge missgynnar också dessa flygare som knappast finns på Öland. De förvirras också av starka dofter varför samodling med lök, tagetes och ringblomma lär avskräcka dem. Kan också drabbas av jordbundna nematoder om man odlar på samma plats år efter år.
 
Roligt formade morötter som kramas
Morotslycka!
 
Foto: Lena Ljungquist och Isabella Södergran
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896