BLACK WEEK - Upp till 70% på odlingsfavoriter
Fakta & Råd

Så väljer du rätt växthus

Växthus Retro
Växthus är som gjorda för oss skandinaver. Vackra solfångare av glas som förlänger odlingssäsongen med flera månader. Vi kan skörda rädisor i mars och solmogna tomater hela hösten. Men det är också ett mysställe och en ombonad oas hela året. Det är inte så lätt att veta vad man ska välja. Med dessa tips hoppas vi att du kommer närmare dina växthusdrömmar, kontakta oss gärna så hjälper vi dig vidare. 
 
Växthus Prestige Wexthuset
Visste du att växthus är smarta solfångare? Den kortvågiga solstrålningen går igenom glaset och omvandlas där inne till långvågig värmestrålning som inte  kan passera glaset ut igen. Här Retro.

12 tips för att välja rätt växthus

1. Användning

Sittplats i växthus
De flesta vill ha en oas som är en kombination av odling och vila.

Vill du mest odla eller använda huset som trivseloas? Vanligen önskas en kombination, men fundera över var tonvikten ska ligga. Odling underlättas av höga sidor och stor luftvolym. Vill du inreda för umgänge behövs ett hårt golv och svängrum för möblemang.
Vinterodling kräver installation av elektricitet för värmefläkt och eventuellt växtbelysning. Låt en fackman göra installationen så att den blir säker med jordfelsbrytare. Våra växthus har en tjocklek på 4 mm och är därmed extra välisolerade. I kalla trakter är det smart att gräva ner växthuset en bit och/eller välja en väggmonterad modell som får en välisolerad sida. Vill du bara övervintra växter kan det räcka med en liten värmefläkt och att klä in ”övervintringssektionen” i bubbelplast.

2. Placering

Växthus Attac i trädgård
En lätt skuggning av träd under högsommaren ger ett behagligare växthusklimat för både växter och människor. Här modellen Action med lite sluttande sidor som släpper igenom mycket ljus längs sidorna, optimalt för odling av högväxande grödor som tomat och bönor.

Om du vill odla för att till exempel dra upp småplantor för utplantering, är ett soligt läge under vårvintern viktigt. Växthuset kan gärna skuggas lätt av träd för att inte bli olidligt hett under sommarmånaderna. Men se upp med närhet till träd med aggressivt rotsystem, hit hör poppel, pil och platan, 
Det är trevligt om huset syns inifrån huset, det är ju ett smycke året om. Ska det mest vara till mys och umgänge är det trivsamt och praktiskt med närhet till huset.
Undvik en svacka där vatten kan bli stående och där frostrisken är som störst.

3. Storlek

Växthus Sophie och Piccolo
Vårt härliga orangeri Babette ger gott om plats för både umgänge och odling. Till höger: Käcka lilla Piccolo är rätt modell för lilla täppan, samtidigt har det de stora växthusens alla kvalitetsegenskaper.

Snåla inte på volymen – ju större desto bäste trivsel för både växter och människor. Men finns bara ett litet utrymme är det roligt att kunna ha ett snyggt litet växthus på balkongen, odlingslotten eller uteplatsen. Vi har ett mycket fint sortiment med små växthus som ändå har de stora växthusens kvalitetstänk. 
Men ju större, desto jämnare temperatur och luftfuktighet och därmed enklare skötsel. Ge gärna plats för ett arbetsbord och ett vattenmagasin, som en tunna, så att du kan vattna med solcellsdriven automatik. Lite större utrymme ger flexibilitet, en del kan avdelas till övervintring under vintermånaderna, en del tills samvaro och en del till sommarens tomatodling.

4. Modell

Miccolo väggväxthus och tunnelväxthus
Vi har smarta modeller för de flesta ändamål. Väggmonterade Miccolo ryms på balkongen! Till höger: Tunnelväxthus Pro är ett prisvärt alternativ att odla i. Enkelt att montera och smidigt att flytta. 

Ett väggmonterat växthus spar utrymme samtidigt som husväggen avger värme och kan fungera som vinterträdgård i anslutning till huset. Det möjliggör också växthusodling på balkongen.
Fristående modeller med sluttande väggar är extra lämpade för odling. De ger mer utrymme för markbäddar och släpper in mera ljus. 
Ett fristående växthus blir ljusare och är mer lättplacerat. Våra orangerier är extra stora för att ge plats för både umgänge och pampiga växter. 
Om du bara är ute efter ett effektivt sätt att odla är våra lättplacerade tunnelväxthus en bra lösning. De är prisvärda och kan enkelt flyttas om du vill odla på olika ställen eller är osäker på var odlingen lämpar sig bäst.

5. Behövs bygglov?

Upp till 15 kvadratmeter behövs inte bygglov. För ytor upp till 25 kvadratmeter gäller samma regler som för Attefallshus; det behövs inget bygglov men man måste göra en anmälan för nybyggnation. På koloniområden gäller särskilda regler, hör med föreningen innan du börjar planeringen. Olika kommuner kan också ha regler för växthus anslutna till bostadshuset, kolla för säkerhets skull vad som gäller där du bor.
Avstånd till tomtgränsen ska vara minst 4.5 meter. 

6. Glas eller plast?

Växthus Action
Växthus av glas är vackra och har lång livslängd.
 

Glas är vackrast, har en oändlig livslängd och mest prisvärt. Det släpper igenom mera solljus och ger därför ett effektivare odlingsklimat. Men i kalla trakter isloerar ett plasthus med luftkanaler bättre. Plast åldras dock ganska fort, kräver mer skötsel för att hållas rena och släpper igenom mindre solljus. Ett alternativ i bistert klimat är att välja glasväxthus och klä in känsliga växter med bubbelplast under den tid när kylan är som strängast. En termostatstyrd värmefläkt håller frostfritt och kan placerad i en avgränsad och välisolerad del av växthuset under vintern.

7. Stomme

Numera är aluminiumprofiler vanligast. De är underhållsfria och kan fås i härliga färger. Träprofiler är vackert men är dyrare och kräver årligt underhåll.

8. Grunden

Grund till växthus med gjutning och putsade lecablock
Det är inte svårt att själv gjuta fast fästena om du redan har en stabil, plan yta. Till höger: En grund med putsade lecablock är både snyggt och praktiskt då det höjer huset och ger större volym samtidigt som den högre grunden isolerar.

Till alla växthus (utom våra bågväxthus) behövs en stabil grund. Finns redan en plan yta som en terrass med betongplattor, kan flera av våra modeller monteras utan grävarbete. Men oftast behöver man gräva ner till frostfritt djup, tillsätta fyllnadsmaterial och ibland gjuta. Den vanligaste varianten är plintar som står på frostfritt djup. Man kan också mura en grund av lecablock eller tegelsten som blir både snygg, isolerande och stadig. Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med lokala företag som utför dessa jobb. De kan också hjälpa till med montering av växthuset.

9. Odling i krukor eller i marken?

Växthus med odling i bädd, kruka och jord
Upphöjda bäddar ger en bekväm arbetshöjd och ser prydligt ut. Krukor kräver mer vattning och odling direkt i jorden är mest lättskött.

Odling direkt i markbäddar är mest lättskött då man bara behöver jordförbättra då och då (beroende på vad du har för utgångsläge). Växterna har en stor närings- och vattenbuffert i jorden. Ett smidigt alternativ är att odla i färdiga odlingssäckar som ligger på marken. Krukor och hinkar kräver mer passning med vattning men ser prydligt ut och det är lätt att byta ut jorden varje år. Upphöjda bäddar av trä eller gjutnaa i betong är snyggt och ger en bekväm arbesthöjd men samtidigt ett mindre flexibelt nyttjande av växthuset.

10. Vatten

Droppbevattning i växthus
Med självvattnande droppbevattning kan man odla smidigt på höjden och dessutom åka bort några dagar. TIll vänster vår soldrivna Irrigatia och till höger Big Drippa där vattnet värms till perfekt tepmeratur i en påse för att sedan sippra ut.

Växthusodlingen kräver passning med vattning. Satsa gärna på automatisk bevattning med droppmunstycken så att du kan åka bort några dagar. Vår solcelllsdrivna Irrigatia kopplas till en vattentunna och är ett bekvämt och miljöklokt sätt att vattna på. En vattenreservoar i växthuset bidrar dessutom till att jämna ut temperaturen, det lagrar värmen under dagen som sedan strålar ut under den svalare natten. Samla gärna regnvatten direkt i en tunna utanför växthuset som i sin tur hälls över till ”innetunnan”.

11. Ventilation

Automatisk takluftning i växthus

Det är nödvändigt att skapa ett luftflöde med vädringsluckor i växthuset, annars svimmar både växter och människor av värmeslag. Våra växthus har automatiska taklucksöppnare som skapar ett drägligt klimat. De är temperaturreglerande och öppnas och stängs automatiskt utan ström.

12. Välja golv

Tegelgolv i växthus
Man kan fynda gamla tegelgolv på Blocket. De har patina och är lättskötta.
 

Sten, tegel eller betong ger en lättskött yta samtidigt som det jämnar ut temperaturen. Golvet värms upp under dagen och avger sedan värme under den kallare natten. 
Betongplattor är enkla att lägga i sättsand. Ett annat lättskött alternativ är ett gjutet golv, men då låser man sig för en viss yta som är hårdgjord.
 

Foto: Karin Elmberg m fl
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896