Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

15 vanliga stannfåglar i Sverige

Grönfinkar vid fågelbord på vintern i trädgård
En inbjudande vinterträdgård är en riktig magnet för vanliga stannfåglar. Du gör en stor insats som bidrar med livsviktigt skydd och mat. Fågelmat och allt för djur i trädgården hittar du i vår webshop.
 
Entita som äter av en kotte på vintern - x
En trädgård som är rik på bär, frukter, kottar och frön får många vingade vänner året om. Här förser sig entitan med kottefrön.
 
Läs i Värna vinterns fåglar hur du med enkla medel kan bjuda in ett rikt fågelliv hem till dig. 

15 vanliga vinterfåglar

I Sverige har vi drygt 435 olika fågelarter, men bara ett fåtal stannar kvar över vinter.
Det här gänget hör till våra vanligaste vintergäster och är roliga att känna igen. Om du har din fågelrestaurang på tittläge inifrån hemmet har du en riktig show att njuta av under hela vinterhalvåret.

Blåmes, Parus caeruleus

Blåmes på vintern - px
En livlig liten mesfågel och riktig nationalfågel i sin blågula dräkt.  
Blåmesen ses ofta klänga längst ut på tunna kvistar, där den klamrar sig fast och pickar efter insekter. En riktig bladlusätare under sommarhalvåret! Blåmesen kan trots sin litenhet vara ettrig mot andra småfåglar och jaga iväg dem från fågelbordet. Ca 12 cm lång.

Domherre, Pyrrhula pyrrhula

Domherre i fruktträd på vintern - px
Vintertid lockas domherren gärna till fågelborden när det blir riktigt kallt och då i stora flockar. Det är bara hanen som har det röda bröstet, honan är blekt brun/rosagrå över buken. Båda har svarta hättor. En lite tillbakadragen fågel om somrarna, då den gärna häckar i skogen. 17 cm lång.

Entita, Parus palustris

entita med solros på vintern - x
 
 
En livlig och orädd liten mesfågel som är mycket vanlig i våra trädgårdar. Känns igen på sin svarta lilla hakklapp och hätta samt vita kinder. Vid fågelbordet hamstrar entitan gärna frön som den flyger iväg med och gömmer i barkspringor. 12 cm lång.

Gråsparv, Passer domesticus

Gråsparvar vid fågelbord på vintern - px
Vanlig i trädgårdar och parker, men förväxlas ofta med pilfink som dock är vanligare på landsbygden där gråsparven minskat drastiskt. Gråsparvarna är sociala och uppträder gärna i skränande flockar. Vid fågelbordet är den försiktig och uppfinningsrik. Kan variera stort i antal, vissa år förekommer de i stora flockar, medan de andra vintrar är helt borta. 
Känns igen på de grå kinderna. Hanen har svart haklapp och grå hätta, honan gulgrön hätta. 15 cm lång.
 

 

Grönfink, Carduelis chloris

 
Grönfinkar vid fågelbord i trägård på vintern - px

Vanlig vid fågelbordet och trivs i städer och trädgårdar. Känns igen på sin kraftiga näbb och grönskimrande dräkt, honan i något blekare kulör. Hanen har en karaktäristisk, gul kant längs vingen. Häckar gärna i täta buskage som bland tujor och enbuskar. 15 cm lång.

Gulsparv, Emberiza citrinella

gulsparv i trädgård på vintern - px
Dras till fågelbordet i stora flockar när det serveras spannmål. Ofta pickar den i sig från marken. Hanen känns igen på sitt gula huvud och bröst och sjunger redan under senvintern. Honan är spräcklig i brunt, rostrött och ljusgult. 17 cm lång.  

Koltrast, Turdus merula

Koltrast på vintern - px
Vår största trastfågel och Sveriges nationalfågel. Börjar drilla redan i februari/mars. Oblyg och gör ofta reden i trädgårdarna. Gillar fallfrukt och lyssnar till sig daggmaskar genom att vända huvudet mot gräsmattan. Känns igen på sin svarta dräkt (honan är brun med brun näbb) och orange näbb. Ca 27 cm lång.

Nötskrika, Garrulus glandarius

nötskrika i trädgård på vintern - x

En kråkfågel som hamstrar, framför allt ekollon, på hösten som den gömmer i skrymslen i träd.  Känns igen på sin rosabeige kropp med ett tydligt, blåsvart mönster på vingarna. Har ett karaktäristiskt, hest varningsläte. Sången är dock lågmält visslande. Ca 34 cm lång.

Pilfink, Passer montanus

Pilfinkar på vintern - px

Blir allt vanligare och trivs vid fågelbordet. Häckar gärna i trädgårdar och är mycket tolerant mot andra fåglar. Känns igen på den svarta kindfläcken och den lilla svarta haklappen. 14 cm lång.

Rödhake, Erithacus rubecula

Rödhake med talgboll i trädgård - px

Är i södra Sverige vanlig vid fågelbordet, men mer en skogsfågel norrut. Är oblyg och kan gärna leta föda intill boställen. En ensamvarg som är aggressiv mot andra fåglar som den skrämmer iväg. Sjunger vintertid för att markera sitt revir. Känns igen på sin roströda bringa och bulliga form. 14 cm lång.

Sidensvans, Bombycilla garrulus

Sidensvans med rönnbär i trädgård på vintern - x

En frukt- och bärälskare som kommer i stora flockar om det vankas rönnbär, oxelbär, paradisäpplen eller annat fruktgodis. Vacker, aprikostonad dräkt och typiskt långa, ljusa borst på huvudet och svart ögonmask. 18 cm lång.

Steglits, Carduelis carduelis

Steglits med solros på vintern i trädgård - px

En vacker fink som uppträder i flockar om vintern. Dras till tistlar och kardborrar. Typiskt rött ansikte och gula bälten på vingen. 14 cm lång. 

Stenknäck, Coccothraustes coccothraustes

Stenknäck i trädgård på vintern - x

En skygg fink som ändå lockas fram till fågelborden om det vankas bokollon eller kärnor av bär, frukter och nötter. Det är den enda fågel som kan knäcka körsbärskärnor! Karaktäristisk, kraftig näbb och varmt orange och brun fjäderdräkt. 18 cm lång.

Större hackspett, Dendrocopos major

Stor hackspett i trädgård med talgbollar - px


Vår vanligaste hackspett som trivs i många miljöer, gärna i trädgårdar med mycket träd och större buskage. Är ofta platsen trogen år efter år. Talgbollar och grankottar är favoritkost under vintern, annars är favoritfödan att hacka fram insekter ur stammar och stubbar. Svartvit dräkt med röda markeringar. 23 cm lång.

Talgoxe, Parus major

Talgoxe i trädgård på vintern - px

En av våra vanligaste mesfåglar som är stammis vid fågelbordet. Älskar fettrik kost, som svål, ost, solroskärnor och kokos. En livlig liten fågel som snabbt snappar åt sig föda och sedan susar iväg. Känns igen på sitt gula bröst, vita kinder och svarta hätta. 14 cm lång.
 

Foto: Algirdas, Teemu Lehtinen, George Shuklin och Xulescug m fl.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896