Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Fågelholkar – 10 tips för kvittrande hyresgäster

Rödhake i naturlig fågelholk
I takt med att gamla träd blir allt mer sällsynta, har boendemiljön för häckande fåglar drastiskt minskat i Sverige. Fågelholkar betyder mycket för att våra vingade vänner ska kunna häcka i lugn och ro. 
Vi på Wexthuset månar särskilt om den naturliga trädgården i ekologisk balans. Här hittar du vårt sortiment av olika fågelholkar och bon. Läs också om hur du kan hjälpa fåglarna med föda i artikeln Mata vinterns fåglar.
 
Rödhake som häckar i naturlig fågelholk
Par som trivs i din holk återkommer år efter år. Här har rödhaken just levererat dagens rätt till sina ungar i ett naturligt fågelbo Giant Roost.

De kvittrande hyresgästerna tackar med supereffektiv skadedjursbekämpning. Även om många fågelarter är vegetarianer en stor del av året, föds ungarna upp med animalisk föda som bladlöss, larver, kvalster och andra skadedjur. Och det går åt enorma mängder!
Som superbonus är det spännande att följa häckningen och lyssna till trivsamt kvitter. I Odlingsskolan del 7: Miljövänlig trädgård hittar du massor av tips för en naturlig trädgård där fåglarna stormtrivs.

Blåmes med larv till ungar i fågelholk
Blåmesen är en trevlig hyresgäst som fullständigt länsar äppelträdet på larver och löss till sina ungar i New England fågelholk.

Så får du fåglarna att häcka i din trädgård.

  1. Sätt upp holkar från hösten fram till mars. Då vänjer sig fåglarna vid holken och kan dessutom övervintra i den.
  2. Välj helst en plats så att du kan se holken och följa häckningen inifrån huset.
  3. Undvik att holken vetter mot gassande södersol, även om träholkar skyddar ganska bra mot värme. En blåsig plats är heller inte bra.
  4. Vill du locka mesar, behövs ett avstånd av 10-15 meter mellan holkarna, vilket är dessa fåglars revir. Staren och sparvar däremot bryr sig inte om att hålla avstånd. 
  5. Höjden har olika betydelse för olika arter. Rovfåglar som ugglor och falkar fordrar penthouse och vill komma minst 10 meter upp med utsikt över öppen terräng. 
    Starar föredrar en höjd på ca 5 meter. Sedan följer de nedre våningsplanen, med gråsparv max två meter upp, medan mesar och rödhakar accepterar lägsta våningsplanet, ner mot en meter ovanför marken.
  6. För att undvika att katter eller ekorrar kommer åt boet behöver locket fästas med en hasp eller ståltråd. Holken ska hänga fritt och inte vila på en gren, för att undvika besök av rovdjur. Den ska också vara fri från sittpinne av detta skäl.
  7. Stör inte fåglarna under häckningen. Då kan det hända att föräldrarna överger boet, eller att ungarna lämnar för tidigt.
  8. Rensa holken fri från gamla bon som ofta innehåller ohyra. Bästa tiden är på hösten, före vinterns inträde. Bolstra sedan med lite torrt hö eller halm, så blir det ett perfekt skyddssrum under vintern.
  9. Rovfåglar som ugglor och falkar medför inte själva redmaterial till boet. Lägg därför in rejält med  halm eller annat fluffigt material i deras bon redan på hösten.
  10. Sätt gärna upp flera holkar. Många arter hinner med mer än en kull per säsong och byter då bostad för andra kullen. Dessutom blir det ibland konflikt mellan olika fåglar i jakten på bostad, till exempel ser man ofta talgoxe och svartvit flugsnappare bråka om samma holk.

Fågelholkar - storlek på ingångshålet

Pilfink med larver till ungar i fågelholk
Pilfinken hinner ofta med två kullar på en säsong;. Första omgången kläcks i april-maj. Denna spännande fågel kan bli 13 år!
 
De flesta småfåglar är inte så kräsna med sin bostad och flyttar gärna in i holkar tillverkade av oss människor.
Beroende av ingångshålets storlek attraherar olika invånare. 
 
 
Idealmåtten för några vanliga arter som gärna häckar i fågelholkarna i våra trädgårdar:
  • Mesar: ca 2,5 cm
  • Flugsnappare, talgoxe, rödstjärt, pilfink: 3 cm
  • Gråsparv: 3,5-4 cm
  • Stare: 5 cm
  • Ugglor och tornfalk: 20 X 40 cm
Vissa arter konkurrerar om samma storlek. Talgoxen är en stannfågel och hinner därför före den svartvita flugsnapparen som är en flyttfågel. Om du vill hjälpa båda arterna; sätt upp flera holkar och korka igen det ena hålet fram till sutet av april när flugsnapparna börjar anlända och talgoxen sedan länge ruvar på sin kull.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896