Den röda solhatten ger fjärilen nektar och den vackra fröställningen vintertid är favoritmat för fåglarna.
Trädgårdarna är viktiga oaser för den biologiska mångfalden och överlevnad för alla de små och stora nyttodjur vi är beroende av. Utan fjärilar, bin och humlor blir det ingen pollinering och därmed ynkliga skördar. I det tysta sköter fåglar, spindlar, nyckelpigan och steklar skadedjursbekämpningen. Särskilt trädgårdsägare i staden kan göra en stor insats genom att odla pollengivande växter men också erbjuda mat och husrum till de små liven. Med några enkla medel blir minsta täppa en oas; lite vatten och pollengivande växter som blommar tidigt eller sent är bästa knepen.
Genom att välja enkelblommande sorter framför dubbla som saknar pollen, ger du insekterna mat. Ett krypin är guld värt, här enkelt fixat med vedtrave och en uppoch nedvänd kruka fylld med fjolårsgräs. De lodräta öppningarna på gaveln blir resort för fjärilar. I webbutiken hittar du färdiga, fina insektshotell.
Fem tips för att värna nyttodjur
- Odla pollengivande, inhemska växter. De har samutvecklats med våra inhemska insekter. Särskilt viktigt med tidigblommande och senblommande växter. Satsa på stora, ymniga doftande buskage som syren, schersmin, fläder, olvon och paradiskbuske.
- Vatten är livsviktigt för alla djur. En liten skyddad vattensamling är toppen för insekter och fåglar.
En liten vattensamling, om än bara en skål, gör stor skillnad i torrtider.
- Låt en del av gräsmattan bli äng eller plantera marktäckande, blommande perenner.
- Slösa med blommande klätterväxter som ger både pollen, skydd och boplats. Hit hör klematis, kaprifol, rosor, murgröna, klätterhortensia och blåregn.
- Bjud på övervintringsplatser som insektshotell.
Så gör djuren nytta i trädgården
Nyckelpigan kallas också bladluslejon för sin glupska, effektiva sanering. Honungsbiet, eller tambiet, är den i särklass bästa pollineraren. Det jobbar från tidiga våren till senhösten och ett bi kan besöka tio blommor i minuten! Varje bi har ungefär tre kilometers jobbradie om vädret är bra.
Så här hjälper de små liven till hemma hos dig:
Pollinerar: bin, humlor, blomflugor och fjärilar. Utan dem blir det inga bär eller frukter.
Äter bladlöss: nyckelpigor, bärfisar, blomflugelarver, guldögonsländelarver och skinnbaggar.
Äter larver: fåglar, parasitsteklar, igelkottar och getingar.
Äter flugor och mygg: fåglar, spindlar, getingar och flugbaggar.
Gullris är en inhemsk växt som blommar sent och därför är perfekt som foderkälla inför vintern. Humlan har en lång tunga som når nektarn djupare för vissa arter, som stormhatt och riddarsporre, som biet inte når. Samtidigt som den suger nektar fastnar pollenkorn i den ludna baken. Den flyger från gryning till skymning, till skillnad från biet som är mest ute under dagen. En duktig humla kan pollinera 400 blommor om dagen! Apollofjärilen är magnifik men hotad och uppskattar tistlar, fetknopp och kärleksört.
Välj rätt växter för nyttodjuren
Odla flera olika slags växter. Gärna inhemska arter som blommar tidigt och sent på säsongen. Favoriter är sälg, klöver, ärtväxter, korgblommiga växter (som röd solhatt), prydnadsgräs, nässlor, blåklint, strandkrassing, gurkört, rosenflockel och fänkål. Låt alltså klövern få blomma i gräsmattan innan du klipper. Undvik också fyllda blommor som ofta är sterila och därmed saknar pollen och nektar. Också kryddväxter som myntor, slavior, isop och lavendel är oumbärliga nektarkällor och pollenlämnare.
Nässlor är oumbärliga som barnkammare för fjärilslarverna. Syrenbuddlejan blommar under sensommaren och är en riktig fjärilsmagnet. Kallas också fjärilsbuske - här besökt av amiralsfjäril.
En lummig trädgård med klätterväxter och buskage ger både skydd, matrum och övervintringsplats till dina små vänner. Förutom att din trädgård blir vackrare och mysigare att vistas i genom att vind och buller avskärmas.
Stora, frodiga buskage som paradisbusken, bidrar till både smådjurs och människors trivsel. Dessutom blir trädgården lättskött. Den enkla malvan har en lång blomningstid och är en viktig nektarkälla.
Stora, frodiga buskage som paradisbusken, bidrar till både smådjurs och människors trivsel. Dessutom blir trädgården lättskött. Den enkla malvan har en lång blomningstid och är en viktig nektarkälla.
Husrum för nyttodjuren
Förutom mat behöver småttingarna ett vinterviste. Buskar och klätterväxter kan erbjuda skyddade skrymslen, men du kan också se till att de får en chans att överleva med några enkla åtgärder. Buntar av bambupinnar, vedtravar, upp och nedvända tegelpannor och orörda, rufsiga rishögar ger bra skydd.
Wildlife world är Englands ledande och mest välrenommerade producent av matstationer och bon till det vilda djurlivet. Wildlife world samarbetar med National Trust och djurekologer för att produkterna ska vara ändamålsenliga. De testas också i verkliga livet i Devon där företaget håller till. Tillverkningen är miljövänlig med ekologiska färger och återanvänt material.
Foto: Karin Elmber, Iverde, Lena Ljungquist, Luc Viatour och Frank Vincentz m fl.