Den går fort att göra och kräver inte några speciella färdigheter. Material och redskap har du troligen hemma så det är bara att sätta igång! Annars hittar du produkter för blomsterbinderi i vår webbutik.
Den här ruskan är dessutom ett perfekt användningsområde för de grenar man ibland behöver ta bort längst ner på julgranen.
Det lila bandet har tunna ståltrådskanter som gör det lättare att behålla en fin form på rosetten.
Material:
- 3-5 grangrenan
- Blåbärsris
- Tunn metalltråd
- Myrtentråd
- Pynt (Rep, sisalgarn, kulor, äpplen, nötter, kottar, mm. mm)
- Dekorband
Redskap:
- Sax (till band och rep)
- Sekatör (till grenarna)
- Avbitare (till metalltråd och myrtentråd)
Gör så här:
Stomme
Lägg den längsta grenen underst och lägg nästa ovanpå den 1-2 dm högre upp. Fäst dem tillsammans genom att vira ihop dem ed några varv metalltråd.
Fyll på med en eller ett par grenar till som fästs med föregående på samma vis så att längden på granruskan blir den önskade.
Knipsa av grenarna upptill så att det blir jämnt.
Vira metalltråden ett par varv runt de hopfogade grenarna ca.en decimeter från toppen och forma en upphängningsögla så att den kan hängas upp på en krok eller spik.
Dekoration
Sätt ihop grenar av bärris till buketter som fäst samman genom att vira några varv myrtentråd runt dem. Anpassa längden till granruskans storlek. Gör 3 eller 5 buketter som du stoppar in här och var och fäster med metalltråd i granruskan.
På samma sätt monteras även klasar med bär som tex. rönnbär eller nypon på ruskan.
Kottar, äpplen och liknande som inte har naturliga fästen är enklast att montera om man först sätter ett 'skaft' på dem.
För detta kan man använda särskild blomstertråd eller klippa 20-cm bitar av metalltråd och och göra fästen med.