FJag brukar vänta lite förbi den första frosten med att plocka in pelargoner och andra känsliga växter eftersom de tål några minus och till och med kan mår bra av lite kyla innan de får komma in. (Undantaget såklart palettblad och andra växter som blir till slem när kylan kommer och behöver tas in betydligt tidigare)
Chansen finns ju att vädret blir varmare under en längre tid igen och då trivs de bättre om de får vara kvar ute. Det gäller inte om de ska in i rumstemperatur, för då blir chocken lite för stor. Då är det bättre att plocka in dem tidigare än så. Klicka här för att få tips på produkter för Vintertäckning och skydd för övervintring av växter.
För att fördröja tiden när känsliga växter behöver plockas in kan man som jag har gjort på bilden ovan lägga en skyddande väv över dem på natten eller när en kylig dag väntas. Den skyddar väldigt mycket mer än man kan tro.
Idag var det dags efter flera frostnätter med några någon veckas mellanrum så nu kändes det som det var dags. Merparten av växterna i kruka fick komma in redan förra veckan, men de som varit planterade i olika rabatter har stått kvar.
Dahliaknölar och gladiolus grävdes upp. Nu ligger knölar och rhizomer och torkar någon vecka så jag kan skaka av jorden ordentligt innan jag lägger dem i lådor med kutterspån i växthuset. Läs mer om vinterförvaring av lökar och knölar i artikeln Övervintra sommarblommande lök-och knölväxter
Balsambulbinen klarar inte övervintringen särskilt bra så den är nu uppgrävd och står i växthuset och väntar på våren.
Stevia, citronverbena, balsambulbin, kryddkalbergare och ett tiotal andra växter har jag grävt upp och planterat ner i krukor så de kan stå i växthuset över vintern.
I den stora cortenlådan har doftpelargonerna vuxit till jätteformat på bara några månader. Där kom sekatören till användning när jag beskar dem rejält innan de grävdes upp och sattes i kruka.
Nu ligger två jättehögar med pelargongrenar innanför dörren i tvättstugan och väntar på att jag ska ta hand om bladen och torka dem i ugnen i morgon. De torkade bladen kan användas både som te och som kryddning i olika maträtter och i bakverk.
Jo, det blir nog en omgång pelargonlemonad i morgon också. Den är ju så himla god! Recept på pelargonlemonad
Jo, det blir nog en omgång pelargonlemonad i morgon också. Den är ju så himla god! Recept på pelargonlemonad
Jag passade också på att gräva upp en rugge gräslök som jag tänker driva vidare i växthuset i vinter. Alltid mysigt kunna klippa färsk. Till våren planterar jag tillbaks den och gräver upp en anna rugge till nästa vinter.