Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Flytta och rädda växter från grusgången

ogras-tradgardsstaty.jpg
Nu när köksträdgården (eller min nya potager som jag hellre kallar den) börjar bli klar är vi i full gång med att fortsätta röja i resten av trädgården. Om du har sett filmen jag lade upp på Youtube innan jag började så får du en bra idé om hur det har sett ut här senaste åren då jag låtit den förfalla. Men nu är det alltså dags att ta den tillbaka.
 
Trädgårsstaty
 
En av flera väldigt övergivna platser som nu ska röjas upp är en grusgång där min "trädgårdstant" står på parad i mitten. 
Just grus är en favorit hos många växter att slå rot i så här växer inte bara diverse ogräs utan här kan man göra många fina fynd av rikigt fina perenner.
Här växer nävor av många olika slag, kungsljus, purpurklätt, cikoria, borstnejlika, perenn fingerborgsblomma, bolltistel och många, många andra finingar som i alla fall jag gärna har flera av, men kanske inte riktigt just i gången.
 
 
På båda sidor om gången sträcker sig en meterbred rabatt av perenner och självklart tar de då chansen att sätta frö i gången som är mer eller mindre överväxt. 
Vore jag lite praktisk skulle jag bara rycka på axlarna och tänka att det bara är att rensa bort för det kommer fler självsådder, men det är sååå svårt för mig att inte försöka rädda i alla fall några stycken... 
 
Frösådder i grusgången
 
Så denna varma sommardag står jag istället på knä i gången och gräver upp planta för planta för att rädda och flytta dem till en av mina nya rabatter. Min favoritspade Hand Transplanting Trowel är helt perfekt för att gräva upp små frösådder med sin spetsiga form. 
 
Vitblommande purpurklätt

Men hundratals fina plantor står kvar och inte kan jag låta så många rensas bort så jag grävde upp ett 20-tal plantor till som nu står i min nya plantskola och väntar på en ny plats att växa på.
 
Just nu under högsommarvärmen är egentligen inte en helt idealisk tid att flytta växter på, men eftersom jag inte kan vänta så är det bara att göra. De nyplanterade behöver såklart lite extra med vatten i början, men jag punktbevattnar så att vattnet kommer växterna till nytta utan att slösa för mycket. 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896