De flesta av oss vill nog leva mer hållbart också i trädgården. Men det är ju inte alltid så enkelt att vet hur man ska göra, och kanske vill man heller inte att det ska vara besvärligt, ta tid eller kosta pengar.
Trädgård och hållbarhet går ju i princip hand i hand och det finns mycket vi kan göra som inte bara gör trädgården mer hållbar och klimatsmart. Det kan också kosta mindre och tar mindre tid att sköta om den.
Resultatet blir en fin symbios där du kan njuta och koppla av samtidigt som du kan skörda och använda mycket av det du odlar trygg med att du gör något bra också för hållbarhet och klimat.
Här kommer några tips med länkar till flera av våra artiklar om odling och hållbarhet som kan hjälpa dig göra din odling och trädgård mer hållbar.
Trädgårdsdesign för hållbarhet
Det allra viktigaste för en hållbar trädgård är du trivs i den och att den får dig att må bra. Mår du bra bidrar du sannolikt till hållbarhet generellt och gör kloka, mer hållbara val i din vardag.
Många undersökningar visar att om vi vistas i naturen och har tillgång till grönska i form av parker eller skogar ökar både det psykiska och fysiska välmående och vår livslängd.
I en nyligen publicerad artikel framgår det att något så enkelt som att plantera några mindre träd eller buskar på framsidan av trädgården minskar stress och ökar välmående på bara några månader.
Ovsett om din trädgård är lite mindre, en balkong eller en odlingslott, stor eller mittemellan är grunden till hållbarhet att du trivs där och att du sätter ribban lagom när det gäller skötselbehov så att det förblir något positivt.
Djurliv i trädgården
Spännande besök i min trädgård av en sexfläckig bastardsvärmare (rödlistad) sitter på en rosenskära och mumsar.
Har man en trädgård har man också en fribiljett till naturen. Med fler växter och med många olika slags växter i trädgården får man fler besök av många olika slags insekter, fåglar, groddjur, igelkott mfl.
I Faktabanken får du tips Om grodor och paddor och kan läsa om Så får du igelkotten att trivas hos dig.
En självklar del i en hållbar trädgård är att odla pollinerarväxter som uppskattas extra av humlor, bin, fjärilar och andra viktiga pollinerande insekter.
Fågelholkar och bon, insektshotell liksom fågelbord och fågelmatare lockar också många spännande och nyttiga besökare.
För den som har möjlighet är en liten damm ett verkligt dragplåster både för vattenlevande djur, men också för många andra små som stora djur och insekter som gärna stannar till och dricker lite. Är utrymmet begränsat finns det nog alltid plats för ett litet fågelbad eller ett bispa som också gör stor nytta och ger många trevliga besök.
Kolla gärna in mina spaningar och några roliga tips i artikeln Riktigt nära naturen för att få lite inspiration till kommande trädgårdsäventyr.
Jord och kompost
Den jord vi redan har i trädgården ska vi självklart använda så långt möjligt. Till odlingsbäddar blandar vi upp den med kompost, löv, kogödsel och annat organiskt material.
Om du köper jord till trädgården, välj bra kvalitet som gör att dina trivs och utvecklas så bra som möljigt.
I Odlingsskolan del 5: Bördig jord lär du dig mer om vad som är viktigt och hur man ska tänka kring jord. Du kan också läsa våra tips om hur du gör din egen jord som handlar om hur du blandar jord till kruka, rabatt och odlingsbädden.
Att kompostera har väldigt många fördelar. Du slipper köra bort en massa material och du får gratis material till fantastisk odlingsjord som också innehåller en massa näring.
I artikeln Kom igång med kompost - 10 enkla steg kan du läsa mer om hur du lyckas med kompostering.
I artikeln Kom igång med kompost - 10 enkla steg kan du läsa mer om hur du lyckas med kompostering.
Näring och gödsling
Att växterna får näring är viktigt för att de ska växa bra, ge bra skörd och fin blomning. Men alla växter behöver inte tillföras extra näring utöver vad de får naturligt där de växer.
Överdriven gödsling har negativ klimatpåverkan och gör ingen nytta för dina växter.
Täcker du jorden kring burkar, träd och rabatter med organiskt material behövs i princip ingen annan näring tillföras.
Täcker du jorden kring burkar, träd och rabatter med organiskt material behövs i princip ingen annan näring tillföras.
Här får mina tomater näring och mulching med sönderklippt kirskål som jag har gott om i trädgården...! Den är väldigt näringsrik så i alla fall en liten tröst. Kan också användas i pesto.
Läs mer om täckodling och mulching som är ett naturligt sätt att återanvända och återvinna organiskt material i trägården som gör det enkelt att säkerställa näringstillförseln för fleråriga växter.
Ettåriga växter som odlas i kruka och på friland behöver däremot ganska mycket extra tillskott av näring för att stödja den snabba tillväxten som ska resultera i lång och riklig blomning och kanske frukt, bär eller annat som ska ätas. Tillsätt rätt mängd näring regelbundet för bästa resultat. Här kan egen produktion av näring i form av guldvatten och nässelvatten med fördel användas som ett komplement till köpt näring.
I odlingsskolan del 4: Växtnäring och gödsling kan du läsa om grunderna och innehåll i växtnäring.
Materialval i trädgården
Den här cirkeln satte vi när vi flyttade in med befintliga markstenar och natursten från trädgården för att lätta upp och göra platsen mer organisk till sin utformning.
Välj naturmaterial och återanvänd så mycket som möjligt. Det gäller både för praktiska saker som växtstöd, krukor och odlingslådor men också material i gångar, kanter och olika typer av dekorativa inslag.
Du hittar t.ex. tips om gör växtstöd av grenar och kvistar i artikeln Smarta växtstöd för perenner.
Ta fram din kreativa sida och skapa vackra växtstöd, fågelbad, måla, eller dekorera krukorna med mosaik. Gör det lekfullt och snyggt!
Ta fram din kreativa sida och skapa vackra växtstöd, fågelbad, måla, eller dekorera krukorna med mosaik. Gör det lekfullt och snyggt!
Kolla in hur fina mina gamla trista krukor blev med lite ny färg i artikeln Nya ytterkrukor med färg.
Trädgårdsredskap
Oanvända och trasiga redskap gör ingen nytta. Välj rätt trädgårdsredskap med bra kvalitet och ergonomi som kommer till användning och vårda trädgårdens redskap så att de håller länge.
I vår guide Trädgårdsredskap - guide för användning får du en bra översikt över olika slags redskap och hur de används.
Gräsmattan
Nej, gräset är inte grönare hos grannen och måste inte klippas med nagelsax två gånger i veckan (förlåt till alla gräsmatteälskande män - jag har inga förutfattade meningar...!).
Fundera över hur mycket gräsmatta du verkligen behöver och hur välklippt den behöver vara.
Läs våra Fem tips för en lättskött gräsmatta där du får tips och knep för en fin gräsmatta. Med rätt kunskap kräver den mindre skötsel och därmed mindre av din tid.
Fundera över hur mycket gräsmatta du verkligen behöver och hur välklippt den behöver vara.
Läs våra Fem tips för en lättskött gräsmatta där du får tips och knep för en fin gräsmatta. Med rätt kunskap kräver den mindre skötsel och därmed mindre av din tid.
När du klipper gräsmattan, gör det med en 'handjagare' och gör det till ett träningspass. Tips på träning får du i artikeln Gratis workout och nyklippt gräs på köpet.
Den del av gräset som inte måste vara nedklippt blir istället jättevacker och bidrar samtidigt till den biologiska mångfalden om du låter den förvildas till en äng där du kan plantera in lokala och vackra vilda växter. Mer tips och inspiration hittar du i artikeln Låt gräsmattan bli äng!
Snabbt får du ett stycke väldigt intressant "vildmark" där många roliga insekter och vackra fåglar trivs...som fisken i vattnet?!
Snabbt får du ett stycke väldigt intressant "vildmark" där många roliga insekter och vackra fåglar trivs...som fisken i vattnet?!
Hårdgjorda ytor
Hårdgjorda ytor som gångar och plattläggningar är ofta praktiskt och kan ha flera funktioner.
Tyvärr innebär en hårdgjord yta att vatten inte kan sjunka undan ner i jorden utan det samlas och forsar istället vidare och skapar allt oftare problem i samband med kraftiga regn som kan skada både husgrund och odlingar och inte minst också den hårdgjorda ytan som kan sätta sig och få sprickor.
Där det är möjligt kan man för en mer hållbar design, sett ur material och transportsynpunkt välja ett naturligt material som t.ex sand, grus och flis eller natursten. Gjuten sten och asfalt har betydligt högre miljöpåverkan.
Hårdgjorda ytor binder inte kol och bidrar inte till biologisk mångfald.
Växter och skötsel
Du kan bidra till att binda kol i trädgården genom att plantera många växter. Ju fler dess bättre. Vilken fantastiskt bra ursäkt för oss växtnördar som vill ha allt!
Vissa växter binder kol bättre än andra och det finns mycket annat vi kan bidra med kring hållbarhet när det gäller växtval. Du får många bra tips i artikeln
Växtval för miljövänlig odling.
Växtval för miljövänlig odling.
Tänk på att väldigt många av de växter du odlar som ettåriga och alla exotiska växter kan övervintras och väckas upp nästa vår och då blir ännu finare. Att övervintra och fortsätta odla växter är mer klimatsmart än att köpa nya.
Vi har flera tips om övervintring av växter ute och inne i Faktabanken. Nedan ett urval om växter som behöver övervintra inomhus.
Vi har flera tips om övervintring av växter ute och inne i Faktabanken. Nedan ett urval om växter som behöver övervintra inomhus.
Odlar du krukväxter finns det också mycket som kan göras kring hållbarhet. Att sköta om växterna ordentligt och se till att de har ett långt liv är något som bidrar till hållbarhet. Att odla och driva upp dem själv likaså. I artikeln Tips för hållbara krukväxter får du flera råd kring hållbarhet och krukväxter.
Självklart använde vi inga gifter i trädgården. Biologisk bekämpning och växtskydd baserat på ofarliga och naturliga ingredienser är det som gäller.
Vattning
Vi behöver vara mer sparsamma med vårt vatten. Det står helt klart när vi ser tillbaka på de senaste årens perioder av höga temperaturer och väldigt lite nederbörd.
Bevattningsförbud är katastrof för oss odlare och trädgårdsägare, men det finns saker att göra för att förekomma torka som att samla vatten och att vattna smart.
Tänk på att gräsmattan inte behöver vattnas förutom när den är helt nylagd. Inte ens under torka. Den kommer igen och blir lika fin inom kort även om den antagit en sandbeige färg.
Väl etablerade buskar, träd och perenner ska bara vattnas i absoluta nödfall och då kanske hellre med en rotvattnare än genom bevattning uppifrån.
Vattnar man dem för ofta och när det inte behövs blir deras rötter bortskämda och växer uppåt istället för att söka sig ner dit vatten normalt alltid finns och de behöver vattnas mer eller mindre regelbundet. Det innebär bara slöseri med både vatten och din tid.
Du hittar 10 tips på smart bevattning i trädgården i Faktabanken.
Jag leder vatten från taket ner i en tank som står under terrassen. Därifrån kan jag koppla på en vattenslang och vattna med.
Det kan också vars klokt att se över lösningar för att leda bort dagvatten för att spara och vattna med för att klara längre tider av torka och bevattningsförbud. Läs mer i artikeln Samla regnvatten i trädgården.
Att plantera torktåliga växter är förstås också ett bra alternativ bland flera som du hittar i artikeln Bästa råden för en torktålig trädgård.
Jag hoppas att något av ovan har inspirerat dig till att fundera på fler saker du kan göra för ökad hållbarhet i din odling och trädgård.
För oss på Wexthuset har hållbarhet alltid varit en viktig, integrerad del av vår verksamhet och vi arbetar kontinuerligt med att utveckla och förbättra vårt hållbarhetsarbete ytterligare. En del i detta är faktiskt att just skriva denna artikel för att dela med oss av kunskap och insikter. Vill du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete kan du göra det här.
Har du några bra hållbarhetstips du vill dela med dig av blir jag jätteglad om du hör av dig.