Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Lusfest i växthuset

Bladlöss i toppskott
Nej, det var ingen överraskning att se hur de gröna bladlössen roade sig på min och mina växters bekostnad när jag gick upp i växthuset idag för att vattna.
Det är likadant varje år så här års och särskilt tydligt blir det just i växthuset: Dagarna blir längre och solen börjar värma. Den ohyra som legat i dvala under vinterns kyla vaknar upp och blir snabbt mycket aktiva.

Senvinter och tidig vår är en ganska jobbig period för många växter som övervintrar i växthuset pga. de stora temperatursvängningar det blir med stekande sol vissa dagar och väldigt svala nätter. Även växter på fönsterbrädan har det lite tuffare den här tiden på året när tillväxtsäsongen drar igång och solens strålar kan bränna ovana blad illa om de inte får lite skuggning. 

Ömsade lusskinn på mynta
Vita torkade skinn från lössens ömsning.
 
Jag har noterat sedan ett tag att lössen var på gång.  De brukar avslöja sin närvaro genom de små vita lusskinn som blir kvar efter ömsningen som brukar ligga på bladen.
Jag har avvaktat motåtgärder ett tag eftersom det fortsatt varit ganska svalt uppe i växthuset och förökningen då inte går så snabbt, men det var kanske lite väl naivt för nu var där fullt i toppskotten på mina övervintrade myntor och på de tidigare så fina fröplantorna av pipört som stått i växthuset under vintern. 
 
Toppskott med gröna bladlöss
 
Här syns tydligt hur missformade toppskotten blir som ett resultat av att mängder med bladlöss har sugit av växtsaften.
Det var bara att konstatera att lussäsongen är här. Det är inget att bli hysterisk för, även om det vore skönt att slippa. 
 
Spray mot bladlöss

Fram med sprayflaska och blanda till lite växtsåpa och bladglans för att minimera och förhoppningsvis stoppa så mycket av angreppet som möjligt.
Det brukar hjälpa ganska bra och med en eller par upprepningar med några veckors mellanrum brukar det inte bli någon större skada.
 
Längre fram på säsongen när jag drar igång odlingarna med tomater och annat brukar jag istället beställa hem nyttodjur som väldigt effektivt håller både bladlöss och mjöllöss (vita flygare) borta.
Du hittar fler tips och råd om bladlöss i artikeln Bekämpning av bladlöss här i Faktabanken.
 
Frösådd av persilja
 
Men det var inte bara tråkiga nyheter i växthuset. Där hade nu också persiljan som jag sådde den 6/2 grott. Det tog alltså 20 dagar i den varierade temperatur växthuset erbjuder så här års.
 
Stickling av hortensia
 
I miniväxthuset jag har i växthuset för att driva på sticklingar och frösådder kunde jag konstatera att hortensian som jag satte två sticklingar av sent i höstas verkar ha klarat sig bra och börjar växa till. De får stå kvar några veckor till, sedan blir det omplantering till varsin kruka med plantjord istället för den såjord de står i nu.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896