Vem älskar inte nävor?
Nävor är oumbärliga i trädgården. Det finns många olika sorters nävor som flocknäva, brunnäva, blodnäva, spansknäva osv. och alla har de olika egenskaper som gör att de passar bra i olika sammanhang.
En lite humla hjälper till att korsa de olika sorterna av nävor med varandra
De är perfekta som marktäckare i många lägen, döljer trista överblommande lökväxter och blir fina i många olika sorters rabatter.
Nävor är dessutom både lättodlade och tåliga.
Nävor är dessutom både lättodlade och tåliga.
Spansknävan Geranium endressii är en av favoriterna som blommar mer eller mindre hela sommaren och en bra bit in på hösten. Inte lika rikligt hela tiden, men de fina blommorna lyser upp där de står både i skuggigt läge och i några av mina soldränkta rabatter.
Jag har ett otal, och då menar jag otal nävor i min egen trädgård. Efter jobbet idag tog jag en liten vända i trädgården och fastnade där det växer en massa olika spansknävor.
Många nävor frösår sig gärna så man kan snabbt få ganska många plantor om man vill genom att låta fröställningarna stå kvar. En rolig del i detta är att korsar de sig lätt. Det här börjar bli extra spännande när man har några olika sorter som efter ett tag börjar blanda sig vid varandra och skapa helt nya former och varianter.
Olika former på blomman hos spansknäva Geranium endressii som korsats fram naturligt i min trädgård
Jag kunde inte låta bli att förundras över hur mina nävor lyckats producera många olika sorters blommor genom att korsa sig med varandra så jag gjorde ett litet kollage med de olika former och nyanser av rosa jag fann bara inom några få kvadratmeter. Visst är de fina!
Exempel på hur blad hos spansknäva, Geranium endressii ser ut.
Även bladen hos spansknävan är fina. De brukar hålla den friska gröna färgen under lång tid på säsongen och kan enkelt fräschas upp genom att man klipper ner dem så nya, friska blad kommer upp igen och bildar en stor, fin kudde.
Till vänster ser man hur fröerna sitter tätt tillsammans på väg att mogna. På högersidan ser man hur frökapseln skjutit iväg fröerna.
Vill man samla in frö till näva kan det vara lite lurigt. Så snart fröerna är mogna skjuter frökapseln iväg fröerna som då sprids på ett smart sätt. Den öppna frökapsen ser närmast ut som små katapulter.
Plockar man dem för tidigt gror de inte så enda sätter att vara säker på att lyckas fånga dem i rätt tid är att sätta en skir, finmaskig påse över frökapseln som får fånga fröerna när de slungas iväg.
Plockar man dem för tidigt gror de inte så enda sätter att vara säker på att lyckas fånga dem i rätt tid är att sätta en skir, finmaskig påse över frökapseln som får fånga fröerna när de slungas iväg.
Jag återkommer säkert i ämnet nävor snart igen för det finns mycket spännande att berätta om olika slags nävor.