Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

På besök i vinterträdgården

tamarillofrukter på ett övervintrat träd
Söndagen hade ett helt perfekt väder med strålande sol, klarblå himmel och nästan helt vindstilla. 
Efter en härlig hundpromenad längs Mälaren passade jag på att titta in hos en kollega på vägen som jag vet har en massa roliga odlingar på gång.

Jag är väldigt avundsjuk på deras ljusa, stora vinterträdgård. Visserligen är jag lyckligt lottad på annat sätt med två fina glasverandor, men ur odlingssynpunkt är de inte lika lyckade.
 
Trädtomat, Tamarillo i vinterträdgården
En stor tamarillo, trädtomat med många år på nacken imponerade med en massa, rödorange frukter. Jag både fick smaka och det var verkligen en fräsch, aningen söt, mycket angenäm smak. Jag fick med mig ett par som jag kommer att ta fröer ur för att så. 
 
Det var tydligt hur bra alla växter trivdes i det härliga solljuset som kom in uppifrån fönstren i taket samtidigt som temperaturen inte var allt för hög.

Frösådder i minidrivhus jumbo propagator
 
Vid sidan av alla övervintrade växter fanns där en massa mysiga frösådder som stod skyddade i ett stort drivhus, Jumbo propagator med en Lightwavelampa över.
 
Olika sorters frösådder i ett minidrivhus
 
Tack vare undervärmemattan har odlingarna kunnat starta extra tidigt även i detta sparsamt uppvärmda utrymme.
 
små, frösådda chili- och paprikaplantor
Se vilka fina paprika- och chiliplantor. Snart redo för omplantering. Du hittar många olika chili- och paprikafrö här.
 
Frösådd planta av grapefrukt
Ett par småplantor av grapefrukt som såddes i höstas såg helt fantastiska ut med kraftiga, fina blad.

Luktärterna hade vuxit sig höga och slog nästan i taket på minidrivhuset. Kanske lite tidigt och trångt då deras rötter kan vara lite känsliga i samband med omplantering och hellre vill ha egen, djup kruka. Men är man försiktig går det säkert bra ändå.
 
Frösådda luktärter som toppas för att förgrena sig
Frösådda luktärter som behöver toppas. Frö till luktärter hittar du här.
 
Eftersom det bara är i början av februari och flera månader innan de kan planteras ut föreslog jag att de skulle toppas. Då förgrenar sig plantan och man får två långa stjälkar med blommor istället för en. Smart va!
Topparna som klipptes av var så pass långa så de passade utmärkt att sätta som sticklingar. Så förutom att de sådda plantorna nu får dubbelt så mycket blommor blir det dubbelt så många plantor.
Fiffigt, eller hur?

Fina nya blad på fikonet på våren

Här fanns två olika sorters fikon. Nya, fräscha blad har börjat växa ut och små frukter börjar redan formas.
 
Nya toppskott på citronplantan

Se vilken härlig fin tillväxt det är på citronen! 
Likadant var det med olivträdet. Det var verkligen som vår i paradiset!
 
Kapkrusbär, övervintrad planta
Övervintrad planta av kapkrusbär, physalis har fullt med ny tillväxt och små blomknoppar på gång.
 
En nära släkting till tamarillon, kapkrusbär har övervintrats från förra året. Den hade redan många fina gröna blad och små blomknoppar på väg. 
Vi klippte av en topp och satte som stickling i minidrivhuset.
 
Stickling av physalis, kapkrusbär
 
Bilden visar hur blad och liten blomknopp tas bort så att sticklingen ska få så bra förutsättningar som möjligt. (jag tog bort det nedersta bladet också efter att bilden togs)

Man ska aldrig ha med en blomknopp på en stickling hur svårt det än kan kännas att ta bort den. Allra bäst är det att ta sticklingar av toppar som varken har blommat eller har knopp på gång. Tyvärr är ju det inte alltid möljigt så då får man göra så bra det går genom att ta bort eventuell knopp eller blomställning.
 
Skörd av morötter och purjo i februari
 
Utsikten från vinterträdgården ut över fält, skog och åkrar var väldigt vacker. Närmast huset kunde man också se den nyanlagda köksträdgården med odlingstunnlar över känsliga grödor. Tidigare på dagen hade det skördats morötter och purjo. De såg fantastiskt fina ut.
Tänk va! att kunna skörda så i början av februari. Både väldigt trevligt, men också lite obehagligt med tanke på klimatets snabba förändring.
 
Planeringsbricka Tidy Tray

Sedan måste jag ju bara visa hur det ser ut i en odlarnörds vardagsrum. Men varför inte? Här står den smarta planteringsbrickan Tidy Tray som verkligen gör skäl för namnet. Med den kan man sitta och pyssla med omplantering och frösådder framför tv:n. Kan det vara bättre?
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896