Är det någonstans man kan få mängder av trädgårdsinspiration så är det på Chelsea Flowershow.
The Perennial Garden: With Love fick silvermedalj.
Här kan man spana in de senaste designtrenderna i de fantastiska utställningsträdgårdarna i olika storlek och se specialistodlarnas allra senaste och hetaste växter utställda. Alla försedda med medaljer i olika valör för olika kriterier under showen. Här finns också en mängd utställare av diverse trädgårdsredskap, möbler och utsmyckning av olika slag.
Hit åker jag gärna för att just samla på mig inspiration, få tips och spana efter nya spännande växter. Kanske allra roligast är att få chansen att prata med utställarna som har fantastiska kunskaper att dela med sig av som en odlar- och växtnörd som jag själv gärna lyssnar till.
I år hade jag nöjet att prata med bl.a. Graham Austin på Delphinium Society, sällskapet för riddarsporrar och Mohammed Bhula, en riktig krukväxtentusiast och odlare som ställde ut i en av de fina Plant Studios som var ett tema i en del av utställningen. Båda hade flera intressanta knep och tips att dela med sig av som jag återkommer mer om längre fram.
Trendspaning på Chelsea Flowershow 2022
Jag kan skriva hur mycket som helst om mina upplevelser, men tänkte begränsa mig till lite trendspaning.
Persilja och alunrot som kantväxter tillsammans med ormgräs.
Ätbara växter används mycket tillsammans med perenner och andra ettåriga växter för att få en varierad bladstruktur, höjd och för att bidra i ett färgtema. Kål med fina blad, persilja, dill och fänkål, kronärtskocka och gräslök sticker upp här och var i blandade planteringar.
Färgtemat känns lite tillbaka till för några år sedan med mycket purpur, vinrött, lila, blått och en del rosa och vitt såklart tillsammans med bladväxter som gärna har dova färger eller grått. I vissa fall med en klick av gulorange.
Det var få trädgårdar där gula, orange och klart röda färger var i fokus. Lite tråkigt tycker jag men självklart gör man som man själv tycker är fint.
Hållbarhet, och återbruk är sedan många år ett självklart inslag. Likaså handlar mycket om att skapa bra miljöer för pollinerande insekter och att bevara vilda växter.
Också på temat hållbarhet manifesterades klimatförändringen och dess konsekvenser bland annat med The Plantman's Ice Garden där en enorm skultur med isblock stod mitt i grönskan. En påminnelse om den smältande permafrostens påverkan på klimatet.
Varma, naturliga färger i pergolor, stenläggning och diverse konstruktioner är tillbaka med en hel del i rostbrunt.
I the Great Pavillion blev jag som vanligt tagen av de till yttersta perfektion framodlade växter som visades upp.
Ja, och så var det såklart Årets växt "Plant of the Year" som korades och i år blev det Sempervivum x Semponium 'Destiny'.
Foto: Lena Ljungquist