Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Bonsai workshop i Japan

så här gör man en bonsai
Jag har varit på bonsaikurs!
Det var otroligt roligt och intressant och något jag verkligen kan rekommendera.  Om du av en händelse inte har vägarna förbi Japan kan du säkert få hjälp och information via Svenska  Bonsaisällskapet.

Just nu är jag i Tokyo och hälsar på min son och hans familj och självklart ville jag passa på att uppleva något speciellt japanskt och gärna med växttema så varför inte en bonsaikurs?
 
Det tar ju väldigt lång tid att lära sig att göra bonsai på riktigt, men en liten introduktionskurs är ju alltid roligt så man får lite grunder för hur det går till.
Vi begav oss till Shunkaen Bonsai Museum i utkanten av Tokyo för att vara med på en av deras dagliga workshop ’Bonsai Experience’ för bara 3800 Yen (ca 300:-)
 
Bonsaimuseium i Tokyo
 
Det var en fantastiskt fin utställning med många hundra olika bonsaier i fantastiska former. Många av dem var flera hundra år gamla. Vilket tålamod och vilket arbete!
 
Bonsaier på bonsaiutställning
 
Bonsai betyder träd i kruka, eller BON=Skål + SAI=växt och de lär har kommit till som ett substitut för riktiga träd och natur för de rika och mäktiga männen i Japan och Kina som inte själva hade tid att gå ut och uppleva natur på riktigt. Därför är en av de viktigaste inslagen med bonsai att resultatet är mycket likt ett träd som det ser ut i naturen.

Bonsai Workshop

Redskap i bonsaiklass
 
Vår lärare hette Jin. Han har utbildat sig och jobbat med bonsai i 5 år.
 
Grunden för en bonsa
 
På bilden med svarta tavlan ser man till höger hur våra namn stavades! och till vänster en beskrivning av det som är grunden för en bonsai: Karaktär – Rötter, stam och grenar. Dett tillsammans ska ge ett harmoniskt och elegant uttryck.
 
Materialet vi fick att utgå ifrån var små tallar. Det var egentligen en lite kraftigare stam som grenar ympat på men det var inga helt unga träd precis. Jin berättade att de var 10 år gamla!

Välj framsida på din bonsai

Grundmaterial till bonsai
 
Vi fick börja med att bestämma vilken sida av trädet som skulle vara framsida. Man ska alltid se en bonsai från ett visst håll och jobba utifrån det. Här fick vi en massa olika förklaringar om hur man ska tänka, men tyvärr var det inte helt enkelt att förstå eller hålla allt i minnet, men intressant var det. Så här såg mitt lilla träd ut när jag började.

Rensa barr

rensa barr på bonsai
Här rensas det bort barr från grenarna med hjälp av figrarna
 
Toppskott på bonsai
De här tillväxttopparna ska också bort!
 
Sedan visade han oss var tillväxtskotten satt längst ut i topparna och sade att vi skulle ta bort alla ’gamla’ barr nedanför själva toppen. Här använde vi fingrarna men han sade man också gärna använder en sax. Pilligt var det och tid tog det, men vilken skillnad redan efter den rensningen!
När nya skott kommer till våren ska man låta dem växa till lite och sedan snäppa/klippa bort dem. På det sättet förgrenar sig plantan nedanför toppningen.

Beskära bonsai

Beskär bonsai

När alla överskottsbarr var bortplockade var det lättare att se de olika grenarna och då var det dags att bestämma vilka som skulle tas bort. Det var inte lätt kan jag säga. Här skulle man tänka harmoni, åt vilket håll grenarna skulle växa osv. Inga grenar fick korsa varandra och man skulle gärna tänka i tre.
Med en hel del vägledning blev det jättefint och jag tyckte redan det såg ut som en fin bonsai, men det var mycket jobb kvar skulle det visa sig.

Göra en torkad gren

Forma bonsaitopp
Här är en specialtång för att klämma och få bort barken för att åstakomma en torkad gren
 
Rensa bark från bonsai
Här rensas barken av
 
Jin tyckte att ett av toppskotten på min bonsai kunde göras till en torkad topp vilket kan ge den ett mer realistiskt och intressant utseende. Han knipsade flinkt av barrtopparna och använde sedan en platt tång som han försiktigt klämde runt gren efter gren först åt ett håll och sedan bytte han vinkel och upprepade över hela området. Det gjorde att barken lossnade och därefter var det bara att försiktigt dra och pilla loss den. Just nu är den ju färskt trävit men med tiden grånar det och blir säkert jättesnyggt.

Binda upp bonsai

Uppbindningsmaterial för bonsai
 
När alla överskottsbarr var bortplockade och  alla överflödiga grenar bortklippta var det dags att sätta formen.
Det gör man genom att linda hela plantan med olika kraftiga ståltråd. Jag trodde man bara skulle binda den där man ville justera lite, men varenda gren skulle vajras.
 
Till huvudstammen användes en väldigt kraftig tråd och sedan mindre kraftiga och nästan som vanlig tunn najtråd till de finaste förgreningarna. Jag tror vi använde 4 olika grovlekar.
 
Här var det en del att tänka på: Man fick inte korsa trådarna med varandra och man skulle alltid hitta ett par, dvs. vira två grenar samtidigt. Fanns det ingen ’tvillinggren’ kunde man vira en del av en tidigare virad gren och sedan fortsätta vira tråd runt den ena grenen och sedan den andra. Anledningen som jag förstod den senare var att man behöver ett motstånd att spänna mot. Kanske verkar helt obegripligt, men när man gör det förstår man principen.
 
Bonsaistam med tråd
 
Trådad gren bonsa
 
När alla grenar var virade var det dags att modellera utseendet. Tack vare ståltråden kan man då justera riktning och form på grenarna genom att försiktigt vrida och vinkla dem. Självklart inte hur mycket som helst, men rätt mycket kunde man ändra. Mycket fascinerande!
 
Färdigtrådad bonsaital
 
Jag stökade runt och vinklade grenarna efter bästa förmåga. På bilden till höger har Jin fått lägga sista hand vid den och man kan se skillnaden på amatör och proffs.

Skötselråd bonsai

Vi fick veta att tråden skulle sitta i ca 2 år innan vi lindar om den. Hur länge den ska sitta är olika på olika växtslag och hur gammal bonsaien är.
Eftersom de utsattes för ganska omfattande ingrepp är plantorna nu rätt stressade och behöver återhämta sig. Därför ska de nu bara pysslas om med vattning och näring så de återhämtar sig och  kan därför tidigast omplanteras i mars.
 
Det ska bli jättekul att följa den framöver och se hur karaktären växer fram. Är jättesugen på att prova göra bonsai av alla möjliga växter när jag kommer hem. Även om det är träd som är ’riktiga’ bonsai kan man använda tekniken även på andra växter med lätt förvedad stjälk och stam. Jag var och besökte den årliga kryssantemumutställningen här i Mejijingu-parken i Tokyo i lördags och där hade de bundit upp och gjort galet vackra planteringar med bonsaikänsla där hela idén bygger på att de ska efterlikna vuxna träd.
 
Bonsai av kryssantemum
Bonsai av kryssantemum
 
 
Bonsai av krussantemum med många rötter
Bonsai av krussantemum med många rötter
 

Olika typer av bonsai från utställningen

Här är lite bilder från den fantasiska bonsaiutställningen
 
Bonsaital
 
Bonsai med kraftig stam
 
Bonsai med kraftig stam
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896