Att kunna njuta egengjord salsa är inte så dumt. Om du dessutom själv har odlat ingredienserna blir både känslan och smaken fantastisk!
Får du inte plats eller har möjlighet att odla alla ingredienser så kanske du kan odla en eller ett par av dem. Den sköna känslan av hemodlat finns där ändå.
Vad är salsa?
På spanska betyder ordet salsa sås. Ofta förknippas det med en lite kraftigare sås eller snarare röra med tomat som bas. Salsa har många olika användningsområden och passar till olika mexikanska och sydamerikanska rätter såklart, men också till grillat, till pasta och varför inte som en del av en mysig tapas-meny?
Växter lämpliga till salsa
Det finns många olika recept på salsa. Utgå ifrån receptet längre ner på sidan och experimentera utifrån egen smak och tillgång på råvaror.
Tomat
Tomater är grunden och ett måste. Man kan använda vilken sorts tomat som helst, men de som är mer biffiga ger ofta en mindre vattnig konsistens så de kan vara att föredra. Exempel på sorter som passar extra bra är är Beefsteak, Delicious och Herodes.
Fakta om tomater och hur du odlar dem hittar du i Faktabanken.
Chili
Passar bra i lite hetare rätter och du väljer själv styrkan utifrån vilken eller vilka sorters chili du odlar. Det finns allt ifrån väldigt milda sorter till sorter som bränns på riktigt! Jalapeno är en sort som passar bra. Är du osäker på styrkan i din chili. Börja med lite och öka på om det behövs. Är du inte förtjust i chili så kan du använda paprika istället. Här hittar du vir stora sortiment av chilifrön.
Du hittar våra bästa tips för odling av chili här.
Du hittar våra bästa tips för odling av chili här.
Koriander
Passar bra i salsan med sin lätta smak av citrus och sötma.
Koriander kan sås kontinuerligt under odlingssäsongen så att du alltid har tillgång till fina och fräscha blad. Koriander kan odlas på friland, i pallkrag och i kruka.
Koriander kan sås kontinuerligt under odlingssäsongen så att du alltid har tillgång till fina och fräscha blad. Koriander kan odlas på friland, i pallkrag och i kruka.
Läs mer om att odla koriander.
Lök
Använd din favoritlök och hacka ner i salsan. En av de viktigaste kryddorna som också förstärker smaken. Rödlök, gul lök, silverlök, sallatslök, charlottenlök. Bara att prova och njuta!
I webbutiken hittar du frö till lök och sättlök i säsong.
Läs mer om att odla lök.
Vitlök
Odla vitlök och gör en vitlöksfläta Bryt av en klyfta eller fyra! och hacka ner i din salsa.
Läs mer om att odla vitlök.
Tomatillo
Är en mindre känd tomatsläkting som används flitigt bland annat i det mexikanska köket. Tomatillo passar mycket bra i en salsa men har många andra användningsområden också.
Basilika
Basilika kan man nästan inte odla för mycket av. Det finns många olika sorter med olika bladfärger, struktur och färg med allt från den klassisk italiensk basilika till mörkt rödbladig basilika Odla den tillsammans med dina tomater, i kruka på balkong eller fönsterbräda, i växthus eller på en väl skyddad plats ute där den trivs bra under varma sommardagar, men skydda med fiberduk under svala, regniga dagar.
Läs mer om att odla basilika.
Oregano
Lättodlad och dessutom flerårig. Klipp ner ordentligt med jämna mellanrum för att få nya fräscha skott att skörda.
Läs mer om att odla oregano.
Persilja
Kruspersilja eller slätbladig persilja? Båda är lika goda i salsan och som garnering. Persiljan är tvåårig så plantera den där den kan få växa vidare även till nästa år.
Läs mer om att odla persilja.
Mynta
Mynta sätter ordentligt med smak på vilken rätt som helst. Vill du ha lite mintig smak i din salsa är den given. Finns i många olika varianter med varierande smak och styrka.
OBS! Mynta är flerårig och sprider sig gärna sidledes med utlöpare. Förhindra spridning genom att odla i kruka eller gräv ner den i jorden i en djup, bottenlös (klipp ur botten) plastkruka så håller den sig på plats. Läs mer om att odla mynta.
Fräscht och fruktigt i salsan
Variera din salsa med något sött och fruktigt.
Finns där något som är moget att plocka i trädgården?
Finns där något som är moget att plocka i trädgården?
Äpple, melon, rabarber, krusbär, plommon, smultron och jordgubbar ger en härlig sötma.
Vill du ha en syrlig touch så varför inte ta med vinbär i din salsa?
Grundrecept på salsa
Du kan använda det här receptet som passar för 4-6 portioner som en grund. Ändra, experimentera och testa med olika blandningar. Tipsa gärna om vad din favoritsalsa innehåller.
- ca. 400 gram tomater (antal beror på typ och storlek)
- Lök (mosvarande en liten gul lök)
- 1/2 chilifrukt (rensa bort väggar och kärnor för mildare smak)
- Vitlök - antal klyftor är upp till dig men 2-3 kan vara en bra början.
- Koriander, ca 0,5 dl klippta blad och stjälkar
- Saft från en lime
- Salt, ett par nypor
- Socker för sötma efter eget tycke. Minska mängden om du har söta frukter med i salsan.
- Svartpeppar
- Olivolja, binder ihop salsan och gör den saftig och god. Börja med att hälla i lite grann och fyll på efter hur du önskar konsistensen.
Hacka i bitar du tycker är i lagom storlek beroende av hur den ska ätas. Blanda och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan den ska ätas så att smakerna blandar sig och den blir saftig och fin.
Du kan spara salsa i kylen i en väl försluten burk 3-4 dagar.