Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern maj

Tulpanblomning i trädgården
Tulpaner i maj
 
I maj är det fullt upp för oss odlingsintresserade. Vi kan i större delen av landet börja flytta ut våra frostkänsliga växter, så och plantera direkt i lådor, krukor och friland på allvar.
Vi fortsätter röja och städa.
 
Tjälen har gått ur jorden så att det går att plantera växter i trädgården som prydnadsträd, buskar, häckväxter, fruktträd, perenner, rosor och mycket mer. 

Odla och plantera

Så snart vädret känns stabilt och risken för nattfrost är över kan förodlade växter börja vänjas ut, avhärdas inför utplantering på friland, pallkrage och kruka. Läs mer i artikeln om att avhärda plantor.
 
Tomater, gurka, chili och andra kraftigväxande köksväxter som odlas i kruka planteras om en sista gång i den kruka de ska stå under säsongen.
 
Få fler tomatplantor gratis! Du kan göra fler tomatplantor genom att sätta tomattjuvarna som sticklingar. De rotar sig lätt och växter snabbt till nu när värmen och ljuset är här.  
 
Frösådd av rädisa
 
Nu när jorden reder sig, inte är så klibbig och är lätt att bearbeta finns det många fröer man kan så direkt på växtplatsen. Det gäller de flesta köksväxter och sommarblommor som normalt inte förodlas. Vissa växter som baljväxter avvaktar vi med till jordtemperaturen går över + 10 grader.
 
Blanda in sommarblommor bland köksväxterna och gör en blommande, ätbar potager av köksträdgården. Läs mer i artikeln Potager - samplantera blommor och grönsaker.
Genom att utnyttja metoden med partnerplantor minskar risken för angrepp av skadegörare och du får en ökad mångfald. Mer om detta i vår artikel Samodla växter som motar skadedjur.
    
sallat och andra snabbväxande köksväxter i pluggbrätten där plantorna kan växa till så att de kan planteras ut i pallkragar och odlingslådor eller på frilandet när det blir ett ledigt utrymme vartefter du skördar. På så viss utnyttas utrymmet optimalt. Läs mer i artikeln Maxa odlingen i pallkrage och odlingslåda.
 
Fröså perenner i kruka och ställ på en skyddad plats utomhus.
 
Glesa ut och rensa bland frösådder som står för tätt. Slipper de trängas växer de snabbare och utvecklas bättre. 
 
Förgro och plantera sättpotatis, se tips för att Odla potatis steg för steg. Sätt olika sorter som skördas tidigt, medeltidigt och sent så kan du skörda länge. Odla potatis i hink som kan ställas på varm plats för extra tidig första skörd.

Plantera sättlök. En av våra mest användbara växter i kökslandet. Satsa på några olika sorter som passar olika rätter i matlagningen. Läs mer här om att Odla lök.
 
Missade du sätta vitlök i höstas kan du sätta den nu istället. I artikeln Sätt vitlök på våren får du tips om detta.

Har du utrymme för att odla sparris är är det en delikatess väl värd att odla. Sparris är mångårig och du kan njuta denna mjälla vårprimör många år framöver.
 
Håll utkik efter självsådda plantor du vill spara. Har de grott på fel plats kan du försiktigt gräva upp dem och plantera i kruka tills den blivit kraftigare och kan planteras på sin nya plats. I vår artikel Självådder = Gratisväxter får du tips på hur du tar dem tillvara.
 
Dahliaknölar och andra sommarblommande lök- och knölväxter kan fördrivas i krukor och lådor inför utplanteringen för att få tidigare blomning. Se länk Hur planterar man dahliaknölar.
 
Sticklingar av dahlia

Passa samtidigt på att föröka dahlia med sticklingar så har du snart fler plantor att sätta ut. 
 
Plantera ut liljelökar i kruka eller direkt i rabatten.
 
Växter i kruka behöver regelbunden näringstillförsel. Urin, se artikel Guldvatten - supernäring av urin  och nässelvatten som gödning är bra alterativ tillsammans med växtnäring på flaska som ger växterna en riktig boost.
 
Så snart du kan gräva i jorden kan du börja plantera fleråriga växter.
I maj kan du fortfarande köpa barrotade plantor för häckväxter, rosor, perenner, pioner, hallon och många andra växter. De barrotade plantorna är både billigare att köpa än växter i kruka och bättre ur hållbarhetsperspektiv då de tar mindra plats och vikt under frakten. 
 
Toppa sommarblommor och krukväxter. Då förgrenar de sig och blir buskigare och ger samtidigt fler blommor.

Var beredd med fiberduk för att täcka känsliga växter under kyliga nätter. Även om de klarar sig mår de bättre om de skonas från kylig temperatur.
 
Passa på att dela och plantera om perenner och överblommade lökväxter. Genom att dela plantor som blivit allt för täta främjas ny, frisk tillväxt och plantan får en finare form. Samtidigt får du nya, fina plantor att plantera. Här hittar du fler tips om att Dela perenner.
 
 

Trädgårdsskötsel

När värmen kommer sätter ogräset igång att växa. Genom att börja rensa ogräs tidigt hindras tillväxt och spridning med frö och revor. I den fuktiga jorden släpper rötterna lätt jämfört med senare på säsongen när jorden är torr och håller hårt i rötterna. Med bra ogräsredskap och inspiration från artikeln med 20 smarta tips för att Rensa ogräs, går ogräsrensandet ännu enklare och snabbare.
 
Buskar och klättrare som rosor, klematis och andra klätterväxter kan behöva uppbindning för att få en fin form och ett bra stöd för att inte gå av om vinden blir hård. 
 
Sätt ut växtstöd för klättrare och högväxta perenner som annars lätt lägger sig för väder och vind. Det finns många fina växtstöd att köpa, men du kan också göra egna av grenar och ris. I artikeln Smarta växtstöd för perenner får du mängder med praktiska tips.

Gräsmattan börjar växa vid 5 grader. Se över den och reparera eventuella skador. Räfsa inte bort mossan, då sprider den sig. Du hittar alla våra tips för gräsmattan i Faktabanken.

Töm och vänd komposten eller starta en ny för nu behövs det plats för mer avfall från trädgården. Kompost är guld värt och en viktig del i en hållbar trädgård. 
 
Jordförbättra och mulcha i rabatter och planteringar. Använd fjolårets löv och nedbruten trädgårdskompost som är perfekt för att skapa en mer lucker jord. Mer om detta i vår artikel Täckodling.
 
Maj är också en bra månad för att rensa och beskära grenar som blivit fula, växer åt fel håll eller inte grönskar. Lavendel som inte klippts ner på hösten kan beskäras nu i maj och vårblommande buskar beskärs efter blomningen.
Formklippta buskar kan också behöva friseras. Mer om beskärning i beskärningskalendern.

Mot slutet av månaden är det dags för chelseaklippning av perenner. Genom att klippa ner delar av plantan förlängs blomningen med flera veckor.
 
Klipp bort överblommade tulpaner

Klipp av blomställningen hos överblommade lökväxter så att de inte står kvar och lägger energi på att bilda frö. Låt bladen stå kvar tills de vissnat ner för att ge näring till löken.
 
När grönska kommer kommer ohyra och skadegörare:
  • Rådjur och andra hjortdjur kan snabbt ställa till stor skada. Välj i första hand Rådjurssäkra växter och skydda med avskräckare som t.ex. Blodmjöl, staket och skyddsnät.
  • Liljebaggar gör snabbt stor skada så det är värt hålla utkik efter dem och plocka bort dem vartefter. Läs mer i artikeln Tips för att bekämpa liljebaggar.
  • Sniglarna börja nu krypa upp från sina skrymslen. Ta del av våra knep mot skadesniglar i artikeln De tio bästa tipsen mot sniglar. Tänk på att det finns snälla sniglar också.
  • Öronviveln klipper fula märken i bladen hos vissa växter. Nu är det dags att hålla koll och sätta in bekämpning. Läs mer i artikeln Så bekämpas öronvivel.
  • Har du en anlagd damm är risken stor för kraftig algtillväxt när värmen kommer nu innan växtligheten i dammen kommit igång som balanserar näringstillgången i vattnet. Skaffa hem motmedel mot alger som t.ex. Algstopp som snabbt och enkelt får bort algerna. Du kan läsa mer om problem med alger i artikeln Förhindra och bekämpa trådalger

Balkongen i maj

Inred balkong och uteplats inför säsongens med praktiska sittplatser, avställningsytor, fina och praktiska balkonglådor och krukor för blommor och ätbart.
 
I det skyddade läget på balkongen kan man börja sätta ut växter lite tidigare än i en oskyddad trädgård men ta det varsamt och vänj dem vid utelivet om de inte stått utomhus innan.

Tips för balkongodling, val av krukor, växter och skötseltips hittar du i vår artikel Bästa tipsen för odling och uteliv på balkongen och i vårt poddavsnitt om Odla på balkongen.

Växthuset i maj

De kraftiga temperatursvängningarna under vårmånaderna tillsammans med stekande hetta som snabbt uppstår nu innan det finns grönska som kan skugga gör det tufft för växterna.
Jorden torkar upp snabbt och växterna blir extra mottagliga för ohyran som nu vaknat upp ordentligt i takt med ökade temperatur.
 
Bladlöss
 
Inspektera växterna i ditt växthus ofta och noga för att tidigt upptäcka angrepp av ohyra. På bara några dagar kan löss och vita flygare (mjöllöss) föröka och sprida sig mer än du tror. Ha en sprayflaska med såplösning i beredskap mot ohyra för en första insats och sätt in biologisk bekämpning för långsiktigt skydd.
 
Det är dags att installera en bevattningslösning som t.ex. solcellsdriven bevattning Irrigatia som du tryggt kan överlåta vattningen till.

Automatisk fönsteröppnare som öppnas och stängs beroende av temperaturern är ett måste i växthuset.
Stillastående, varm luft tär på växterna. Sätt värmefläkten på ventilationsläge eller skaffa en ventilationsfläkt som cirkulerar luften.
 
Skuggväv eller skuggpasta är en bra investering för att filtrera bort de skarpaste solstrålarna för att skona växterna från brännskador och snabb uttorkning.
 
Fortsätt vara beredd med frostvakt och värmefläkt om det väntas kyliga nätter.

Krukväxterna i maj

Har du inte planterat om än, eller har rötterna tagit över krukan? Du kan plantera om den närsomhelst under säsongen. Kolla in våra praktiska tips och råd i artikeln Omplantering av krukväxter.
Skydda växter som står i ett söderfönster från allt för stark solinstrålning. Risk finns annars för snabb uttorkning och brännskador på bladen.
 
Nu när det blir varmare behöver växterna ofta mer vatten, men se upp för övervattning! Med en bra vattenkanna blir jobbet enkelt.
Missa inte att ge dem ordentligt med näring nu när tillväxten kommer igång på allvar.
 
Ohyran piggnar till under våren så håll extra koll på toppskott och undersidan av bladen där man brukar kunna se tidiga tecken.
 
Låt inte växterna stå i drag som kan uppstå när du öppnar fönster eller balkongdörren. 
 
Delning av krukväxter
 
Nu när det är ordentligt ljust i fönstret kan man passa på att ta sticklingar och dela stora plantor med sidoskott.
 
ads
 

Skörda i maj

I maj kan vi börja skörda. 
Beroende av hur varm månaden är kan första rabarbern skördas. Driv den under kruka i mörker för ännu tidigare skörd. Läs mer i artikeln Driva rabarber på våren. Rabarbern används självklart till rabarberpaj, och blir jättegod som kallrörd rabarberdricka och rabarbermarmelad.

Första sallaten och rädisor liksom spenat, rucola och ärtskott som direktsåtts kan skördas under månaden.

Nu kan du också gå ut och klippa av övervintrad persilja, gräslök, timjan och vårlök.
 
I delar av landet skördas nu också sparris
 
Missa inte ogräs som också kan ätas och då särskilt de tidiga, mjälla skotten. Gör pesto på kirskål, nässelsoppa och en sallad på maskrosblad.

Våra vilda vänner

Lämna gärna kvar lite nässlor i ett hörn. De är en värdefull barnkammare till flera fjärilsarter och förutom att du kan göra nässelsoppa och nässelshots är det en utmärkt näringskälla för dina växter, med rikligt innehåll av kisel.
 
Sätt upp ett eller flera insektshotell där pollinerare och andra nyttoinsekter kan hålla till.
 
Gör ett litet vattenblänk till fåglar och insekter. Ovärderligt om månaden är torr. Ett exempel hittar du i artikeln Gör ett bi-spa till törstiga insekter. Fina fågelbad hittar du i vår webshopp.
 
Nu tittar också igelkotten fram. Gör det trivsamt för den och skydda den från faror. Kanske läge att investera i ett litet igelkottsbo? Läs vår artikel Så får du igelkotten att trivas hos dig för fler tips.
 
Grodyngel
 
Har du en trädgårdsdamm? Då är det dags hålla utkik efter grodyngel.

Fler tips för maj

Planera för enkel och smidig bevattning. Tänk också på hur du kan samla regnvatten i trädgården
 
Se över trädgårdsredskap och verktyg och komplettera vid behov. Bra redskap gör jobbet både enklare och snabbare.
 
Tulpanbukett
 
Nu kan vi äntligen plocka härliga, blommande buketter. Fyll på med utfyllnadsväxter som t.ex. bambu som gör buketten grönare och fylligare.
 
Plocka in en bukett syrener som sprider en söt, frisk och intensiv doft i hemmet. Här får du tip på hur du får syrener att hålla länge i vas.

Sista söndagen i maj uppvaktar vi mor med en fin flerårig växt. En fin krukväxt är aldrig fel och till trädgården finns många fina växter där kanske den klassiska morsdagsrosen som är flerårig är passande för denna dag. Den kan odlas både i trädgården och på balkong. 

Du hittar också mycket annat fint med trädgårdskänsla till mor i vårt sortiment med presenttips.
 
Glöm inte att njuta av naturen! Gå långa promenade i naturen och njut av vitsippor, bladsprickning och skön fågelsång. Nyttigt både för kropp och själ.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896