Mars är månaden när odlingssäsongen verkligen börjar ta fart. Vädret växlar mellan iskall snöstorm och underbara soliga dagar med tvåsiffriga plusgrader.
Nu är det dags att förodla köksväxter och många
sommarblommor, omplantera och skola upp
krukväxter samtidigt som trädgården vaknar upp och vi kan börja städa och röja för kommande härliga dagar i trädgården.
Den 3 mars börjar vi med att fira
'World Wildlife Day'. En dag deklarerad av FN för att uppmärksamma den fantastiska mångfald som finns bland växter och djur på vår planet, dess betydelse och vad vi kan göra för att bidra och skydda dessa på olika sätt.
Så och förodla
Även om spontanitet kanske är det som gör trädgården är det bra att börja odlingsåret med en plan. Den behöver inte vara särskilt komplicerad.
En lista över vad du planerar att odla, vad som ska sås och förodlas och göras i form av mindre eller lite större projekt räcker gott. Då är i alla fall risken mindre att du missar att förbeställa
lökar och knölar till dina favoriter eller missar någon viktig växt i förodlingen som försenar skörd eller blomning.
Inspiration till din planering kan du få i våra artiklar
Glöm inte att planera köksträdgården utifrån modellen för
växtföljd så att inte sjukdomar får fäste.
Inventera och köp frö
Kolla vilka frö du har kvar från förra säsongen och beställ hem de du saknar. I vårt stora sortiment med
fröer där du hittar både klassiska go-bitar och de senaste måste-ha-sorterna av både ätbart och blommande.
Testa grobarheten på gamla fröer så du inte blir besviken om de förlorat sin grobarhet. I artikeln
Grobarhet på fröer för du tips på bästa förvaringen av frö och hur du testar deras grobarhet.
Förodla fröer
Även om det mesta går att så direkt på odlingsplatsen är det många köksväxer och sommarblommor som bör förodlas, dvs. sås inomhus på våren för att få en bra skörd och lång blomningstid. Nu i mars är en bra tid för många växter att förodlas. Här kan utrymmet ibland sätta begränsningen, men med en bra plan, bra
växtbelysning och lite finurlighet brukar man kunna få plats med väldigt mycket.
En hel del frö kan också förodlas utomhus vilket är jättebra inte minst med tanke på att utrymme kan bli en bristvara. Läs mer i artikeln
Vintersådd ute av grönsaker och blommor.
Pluggbrätten är platssnåla och praktiska för förodling. Läs mer om att
Förodla i pluggbrätte i Faktabanken.
För många perenner som ofta gror bättre efter att de fått en period av kyla är mars i större delen av landet den sista månaden som kan erbjuda tillräckligt mycket kyla även om nästan alla fröer till perenner, buskar och träd i princip kan sås året om. I specialartikeln
Frösådd av perenner kan du läsa mer.
Tomaten är självskriven att förodla nu för den som har plats. Med nya, mindre sorter som kan odlas i ampel och liten kruka kan den odlas i stort sett av alla som har en fönsterbräda.
Tomatväljaren hjälper sig att välja bland de hundratals sorter av
tomatfrön vi har i vårt sortiment. I artikeln om att
så tomatfrön får du alla odlingsråd för att lyckas med din tomatodling.
Chilifrön och paprika tar tid på sig att utvecklas och har du inte sått dem än är det hög tid.
Beställ hem sättlök och sättpotatis
Sättlök och sättpotatis ska inte i jorden förrän tidigast i slutet av mars men oftast behöver aprilsolen göra sitt med att värma upp jorden innan det är dags. Populära sorter säljer slut fort och potatisen är bra att ha hemma för att börja förgro i slutet av månaden. Om du odlar i
odlingssäck eller
potatiskruka kan du får minst en månad tidigare skörd om du börjar tidigt.
Förboka sticklingar och pluggplantor
Under mars månad börjar det också bli dags att förboka pluggplantor av sötpotatis och andra köksväxter tillsammans med sorter som förökas med sticklingar.
Här hittar du vårt sortiment av
sticklingar och pluggplantor.
Driv sommarblommande lökar
Redan i mars kan många av de sommarblommande lök- och knölväxterna börja drivas inomhus eller i växthuset om det är uppvärmt.
Väck upp sparade rötter och knölar från förra säsongen, välj och vraka bland gamla och nya favoriter i vårt stora sortiment av
Lökar och knölar.
Odlingsråd för de sommarblommande lökväxterna hittar du i Faktabanken.
Förbered odlingsbäddar och krukor
i stora delar av landet kan man börja förbereda
pallkragar, drivbänkar, odlingsbäddar och krukor inför odlingsstarten.
Första utomhussådden
Det klassiska begreppet att ”jorden reder sig” är mest tillämpbar på lerhaltiga jordar som är kalla och klibbigt våta på våren. En tumregel är att jorden ska vara smulig när man tar i den med fingrarna och inte klistra fast på redskapen. Läs på fröpåsen eller i våra odlingsråd för respektive växtslag vid vilken jordtemperatur man kan så direkt på friland.
Genom att blanda upp jorden med relativt färsk hästgödsel alstras värme när gödseln bryts ner. Fröna gror rekordsnabbt och du kan skörda köldtåliga växter som olika slags
sallat,
rädisa och
spenat på bara några veckor. Hotar sträng kyla kan odlingen behöva ett extra täcke av
bubbelplast.
Föröka med sticklingar
Nu börjar successivt krukväxterna sträcka på sig och bli riktigt pigga. Att "moderplantan" den växt man tar sticklingen av mår bra är en förutsättning för att lyckas med sticklingar. Växter som stått under
växtbelysning en period har säkert den kvalitet som krävs. Passa på att föröka dina farvoriter och får fler och byt med vänner och bekanta. Något av det roligaste som finns!
I trädgården
På våren beskär vi
fruktträd (om vi inte hann med det sent i höstas),
rosor, burkar och träd som blivit spretiga och fula och behöver snyggas till.
Beskära fruktträd
Mars är sista månaden för att beskära fruktträden innan de går ur sin vila. De kan egentligen beskäras året om förutom vid den känsliga lövsprickningen. Men det blir så mycket lättare när trädet är avlövat och ju mer man beskär under våren och fram till midsommar, desto mer kommer trädet att svara med ettåriga årsskott, så kallade vattenskott. Håll hellre igen än att gå för hårt fram.
Beskära rosor
En mild period när rosknoppen börjar svälla och björkbladen är små som musöron börjar det bli dags att beskära rosorna. Börja med de robusta buskrosorna, sedan rabattrosorna och sist de känsligare klätterrosorna.
Ympa fruktträd
Klipp eget ympris eller skaffa fler sorters frukt på samma träd genom att ympa in grenar av olika äppel- och päronsorter. Det kan du göra både på unga och gamla träd. Upp till 10-15 sorter kan du ha på ett enda träd! Läs vidare i artikeln om ympning.
Du kan också göra ett helt nytt äppelträd från grunden genom att beställa en grundstam och sedan ympa på den.
KÖP YMPRIS & GRUNDSTAM
Städa rabatterna
Klipp ner perenner och städa undan nedfallna smågrenar mellan plantorna. Låt små blad ligga kvar för att myllas ned av maskarna och bidra till bättre jordkvalitet.
KÖP BESKÄRNINGSREDSKAP
Driv tidig rabarber
Genom att täcka över rabarbern så att den inte får något ljus drivs den på och bildar bleka, mjälla skott som är vårens första delikatess att skörda. Lär hur du gör i artikeln
Driva rabarber på våren.
Rensa ogräs
När värmen kommer börjar också ogräset att växa. Allt ogräs du kan rensa nu är extra bonus eftersom det inte hinner sprida sig.
KÖP OGRÄSREDSKAP
Fortsätt skydda och skugga
Om vårsolen börjat gassa, skydda vintergröna växter om jorden ännu är tjälad. De börjar avdunsta vatten men kan inte dra upp fukt ur jorden och riskerar därför torkskador. Vattna och skydda grönskan med
fiberduk. I artikeln
Vinterskydd av känsliga växter får du fler tips och råd om hur du skyddar växterna från vårvinterns starka solstrålar.
Se till komposten
Har du ingen kompost sedan innan är det dags att anlägga en. Även du som bor i lägenhet kan kompostera. Enklast då med bokashikompostering eller en maskkompost.
Läs våra tips i artikeln Kom igång med kompost.
KÖP TRÄDGÅRDSKOMPOST
Krukväxterna i mars
Undersök och skydda.
Nu när ljuset återvänder är det dags att titta lite närmare på hur krukväxterna mår.
Se upp och skugga för stark vårsol som kan bli väldigt stark och bränna bladen i ett söderfönster.
Det är inte ovanligt att
ohyra dyker upp på våren när ljuset återkommer och sätter växterna igång sin tillväxt. Tag för vana att kolla in dem lite extra under den här perioden. Kontrollera toppar med tillväxt som brukar vara uppskattat att suga saften ur samt undersidan av bladen där gärna spinn kan börja sina angrepp inte minst nu när luftfuktigheten blir ännu lägre när solen värmer och bränner.
Vattna rätt
Nu behöver också växterna mer vatten än tidigare. Tillväxt tillsammans med ökade dagstemperaturer gör att växten behöver mer vatten. Se bara upp så det inte blir för mycket!
Varför inte
göra en luftfuktare till några av dina känsligaste växter? Då minimerar du både risken för ohyra och vet att din växt får en bra miljö.
Dags för omplantering?
Växter som är på väg att växa ur sin kruka och de som inte fått ny jord på länge behöver omplanteras. Vissa kanske behöver beskäras om de blivit för stora eller fått delar som torkat eller blivit fula. I vår specialartikel
Omplantering av krukväxter kan du lära dig allt om när, hur och varför du ska plantera om dina
krukväxter.
Väck upp pelargonerna!
Har inte pelargonerna väckts upp tidigare är det dags nu. Plantera om, beskär om det behövs och ställ ljust så drar snart tillväxten igång.
Fröså krukväxter
Nu kan du också passa på att så lite nya krukväxter. Köp frö till krukväxter eller så något exotiskt du hittar på frukt- och grönsaksavdelningen.
På balkong och uteplats
Städa jord och krukor
När ljuset återvänder blir balkongen åter ett blickfång som är värt att pynta lite extra med efterlängtade vårblommor.
Nu är det tid om du inte hann i höstas att städa, slänga gammal jord och förbereda för årets odlingar.
Vi har många vackra och tåliga
utekrukor, några välisolerade om kylan skulle slå till.
Planera
Gör en plan. Ju mindre yta, desto viktigare att ha en bra plan så du kan prioritera och se till att möblera smart och skaffa optimala
planteringskärl för det du vill odla oavsett om det är ätbart, blommigt eller en kombination därav.
Tips på växter att odla hittar du i våra artiklar:
Plantera
Hälsa våren med köldtåliga växter i kruka. Här är pensén oöverträffad. Du kan
odla penséer från frö på hösten eller köpa färdiga plantor.
Växthuset i mars
Äntligen kan vi flytta in i växthuset. Det blir snabbt varmt soliga dagar och de första fikastunderna är guld värda.
Innan växterna flyttar in och säsongen drar igång är det en god idé att tvätta rent i skrymslena där ohyra gärna gömmer sig. I artikeln Förbered växthuset för våren kan du läsa om hur det går till.
- Mars är en lurig månad, solen kan gassa innanför den skyddande glasrutan. Småkrukor torkar ut på bara några timmar.
- Vattna igenom ordentligt så att krukjorden är genomfuktig.
- Täck med mjölkvit odlingsväv gassande dagar så bevaras fukten samtidigt som solgasset mildras.
- Ha bubbelplast i beredskap för extra isolering om kyliga nätter hotar.
Kolla efter ohyra
Övervintrade växter och de du flyttar ut utsätts för stress när värmen kommer och de stora skillnaderna mellan temperatur mellan dag och natt. Samtidigt vaknar den ohyra som övervintrat när temperaturen börjar komma upp kring 10 gradersstrecket. Angreppen kan komma snabbt. Särskilt utsatta är unga, späda toppar. Inspektera regelbundet toppar och bladens undersida och sätt in motmedel i form av
växtvårdsmedel som t.ex. växtsåpa eller
biologisk bekämpning.
Hjälp till med pollineringen
Har du övervintrat citrusväxter eller andra exotiska fruktträd i växthuset kan de behöva hjälp med pollineringen innan insekterna kommer igång ordentligt.
Våra vilda vänner
Städa lagom
Spara några högar med ris och löv så att igelkotten har någonstans att bo. Du kan också lyxa till det och skaffa ett specialanpassat
igelkottsbo.
Lite stö och ris i trädgården uppskattas också av fåglar som använder det som bomaterial samtidigt som det ger husrum och skydd till många insekter.
Fortsätt mata
Blir månaden kall kan det vara svårt för fåglarna att finna tillräckligt med föda. Var beredd att fortsätta fylla på i
fågelmatare en bra bit in i mars.
Tänk pollinering
Gräv med måtta
När du gräver störs maskar och mikroorganismer i jorden. Där möjligt använd en grep, men det finns många fördelar också med att
Odla utan att gräva som är både lättskött och ger bra skördar.
Fler tips för mars
Förnya krukorna
Förnya ytterkrukorna med färg. Trender, mode och smak förändra över tid. Släng inte gamla ytterkrukor! Måla om dem istället.
Vi firar påsk någon gång mellan den 22 mars och 25 april. Påsken infaller nämligen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen den 20 mars. Inte lätt att tima som påsklilja! Tur att vi kan ta till andra vårsolar som penséer, forsythia, primula och körsbärskornell. Och bästa räddningsplankan – ett fång gula tulpaner. Visste du att de gula doftar mest? Det gäller generellt för hela blomvärlden, i hård konkurrens med vitblommande arter som pollineras av nattaktiva insekter, de har en stark doft i skymningen. Hit hör till exempel kaprifol.
Driv tulpaner i kruka
Driv en tulpan från trädgården i kruka med löken i behåll. Se till att gräva djupt, tulpanlöken borrar ner sig rejält och rötterna når ännu längre ner. När föreställningen är över planteras tulpanen tillbaka.
Har du inte plantor att gräva upp kan du smygstarta vårlökar i kruka, 'In the green' som det också kallas i motsats till att köpa lökarna som du planterar på hösten.
De flesta vårlökarna är väldigt köldtåliga. Tulpaner är härliga att följa från knopp till fullt utslagen blomma, det tar flera månader i den svala luften. Narcisser och pärlhyacinter trivs också i vårvinterkrukan. Blommorna tål några minusgrader men hotar sträng kyla, täck med bubbelplast.
Odla ätbart på fönsterbrädan
Driv kvistar i blom
Passa på att ta in och driv kvistar som blir över i beskärningen. Blommor kommer inom ett par veckor. Läs hur du gör i artikeln
Drivar kvistar i blom inomhus.
Foto: Lena Ljungquist & Linda Sandström