Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern september

Äppelskörd i september
September är första höstmånaden med risk för frost inte bara i inlandet och i norr. Månaden kan vara varm och solig, ruskigt regning eller väldigt kall. Dags att förbereda för kyla men forsätta odla, så och ta sticklingar och framförallt skörda och lagra. 
September är den perfekta planteringsmånaden av träd, buskar och perenner så dags för nya spännande planteringar och trädgårdsprojekt.

Odla och plantera

Fröställning av akleja - LS
 
I september finns mycket fröer att skörda av perenner, anueller (ettåriga sommarblommor) och köksväxter så nu är hög tid att samla in dem.
 
Nu finns mycket du kan så. Tips hittar du här:
De flesta perenner kan sås året om, läs mer här om att Så perenner på hösten.
För en snabb start nästa år läs våra tips för Höstsådd av köksväxter och Så sommarblommor på hösten.
Fortsätt odla dina favoritgrönsaker inomhus: 10 grönsaker att odla inomhus.
Det går också fortsatt att så frö till tvååriga växter även om de inte hinner utvecklas innan vintern. Läs om att Odla två-åriga blommor, bienner.
 
 
Håll utkik efter självsådda plantor som kan användas för nya rabatter, fylla ett hål någonstans eller kanske ges bort till en trädgårdsvän. Tips för att ta hand om och använda självsådda plantor hittar du i vår artikel Självsådder = Gratisväxter.
 
Passa på att Ta sticklingar av perenner,  buskar, träd och rosor. Har du en drivbänk, ett växthus eller en plats inomhus med bra ljus går det fortfarande bra att ta mjuka och halvförvedade sticklingar.  Tips hur du lyckas med sticklingar finns här i Faktabanken. Lyssna gärna på vårt poddavsnitt om att Ta sticklingar
I september kan du också börja ta vintersticklingar av buskar och häckväxter.
 
De sommarblommor och andra känsliga växter du vill övervintra som sticklingar är det hög tid nu att ta sticklingar av. Här kan du läsa mer om att övervintra sommarblommor som sticklingar. Ett enkelt och smart sätt att samtidigt få fler plantor.
 
Plantera höstblommande lökväxter som höstkrokus och tidlösa.
Nu börjar också de vårblommande lökväxterna bli tillgängliga. Plantera mindre lökar i trädsmattan för förvildning. 
Plantera vårblommande lökar som planteras nu i höst. Det finns mängder med härliga tulpaner, narcisser, krokus och allium som gör våren i trädgården till något extra.  I Faktabanken hittar du mängder med odlingsråd och inspiration för plantering av lök- och knölväxter.
 
 
Boka och plantera vitlök och elefantvitlök. Läs mer här om att odla vitlök och odla elefantvitlök.
 
 
Gröngödsla bar jord. Då binder du och tillför näring till jorden och förbättrar dess struktur samtidigt som fröogräs inte får plats att slå rot. Baljväxter som skördats klipps ner, men rötterna kan grävas ner i jorden för att ta tillvara dess kväveinnehåll.
 
 
 
 
Förläng odlingssäsongen ute genom att täcka odlingslådor och växter med fiberduk eller sätt över en odlingstunnel som håller kvar värmen och ger ett mer gynnsamt mikroklimat nu när nätterna börja bli kyliga och frosten är i antågande.
En enstaka frostnatt kan sätta stopp för odlingen, men med bara lite skydd kan säsongen förlängas en månad eller till och med mer.
 
 
Har du lite större planer för nästa års odling kan en investering i ett tunnelväxthus som går snabbt att sätta upp redan nu i höst förlänga både denna odlingssäsong, nästa och många därefter. 
En något mindre investering som också ger mycket valuta för pengarna är det mindre pallkrageväxthuset som direkt ger ett bra mikroklimat.
 
Perenner kan delas får att minska stora bestånd och få fler plantor. Läs mer i vår artikel om att dela perenner.
 
September är en idealisk planteringsmånad för fleråriga växter. Luften är fuktigare och vädret svalare vilket minskar bevattningsbehovet och växten blir mindre stressad i sitt nya läge. Läs våra tips för höstplantering och individuella planteringsråd för buskar, klätterväxter, gräs, häckträd och perenner.
 
Fortsätt ge växtnäring till både blommande växter som odlas i kruka och ätbart som tomater, chili mfl. för att dra ut på blomningstiden och få ut det mesta av det som ska skördas.
 
 

Börja odla inomhus

Odling inomhus - LL
 
Flytta in odlingen på hösten. Förutom att så och odla bladgrönt och kryddor inomhus under växtlampa höst, vinter, vår kan du gräva upp plantor av persilja, gräslök, dragon, timjan mfl. och fortsätta dem inomhus.

Trädgårdsskötsel

Beskärning av fruktträd - LS
 
Nu tyngs grenarna på äppelträd och päron. Stötta fruktträd i tid för att undvika grenbrott. Efter skörd är en bra tid att beskära dem. Genom höstbeskärning slipper man vattenskott som lätt växter ut vid beskärning på våren.
 
September är sista månaden i JAS-perioden så det är hög tid att beskära och putsa träd, buskar, häckar, bär- och fruktträd. Grenar hos sommarhallon som burit frukt ska tas bort. Spaljerade växter beskärs nu och så även blåregnet och vindruvan ska fortsatt hållas kort för att ge fokus till klasarna. Använder du motordrivna beskärningsredskap, kontrollera noga så där inte finns ett bo i busken innan du drar igång. Läs mer här om JAS-beskärning
 
Putsa på buxbom och andra formklippta växter. Tips och inspiration hittar du i artikeln Formklippa buskar och träd.
Bind upp björnbärklängrosor och andra klätterväxter som nu fått långa grenar och utlöpare.
 
 
Var beredd att skydda känsliga växter om det är risk för frost. En skyddande fiberduk gör underverk och kan bidra till att dahlian blommar en månad till om den fått skydd under en frostnatt.
 
Förbered medelhavsväxter som ska övervintra. Även många sommarblommor kan odlas som fleråriga och tas in och förvaras frostfritt under vintern för att vara ännu finare nästa år. Läs om att övervintra sommarblommor. Alla tips för övervintring av växter hittar du i vår specialkategori Övervintring i Faktabanken.
 
 
Se över och plantera nytt i krukor. Satsa på perenner som senare kan planteras ut. Hämta gärna inspiration från vår artikel Vintergröna växter i kruka.
Fundera på vad du skulle kunna så nästa år till dina höstkrukor.
 
Passa på att rensa ogräs i gångar och rabatter efter ett regn då jorden är fuktig och släpper ifrån sig rötterna lättare än när den är torr.
Hinner du inte rensa bort ogräs som börjat gå i blom, gör en snabb raid och klipp av blommorna så minskas spridningen.
 
 
I september är det perfekt att så nytt gräs och reparera gräsmattan. Praktiska tips och råd får du i artikeln Såtips för gräsmatta
Avsluta med att kantskära gräsmattan så kommer det att se snyggt ut långt in på våren. Alternativet som håller många år framöver är att hålla gräskanten fin med rabattkanter.
 
 
Fortsätt klipp av överblommade sommarblommor för att förlänga blomningstiden. Många blommor fortsätter fram till frosten och ibland ännu längre så än finns det blomning att vinna.
 
Klippa bort döda blommor på dahlia
 
Sommarblommor som slutat blomma kan ryckas upp och läggas på komposten. 
 
Fortsätt sköta om din trädgårdskompost så får du fin mylla att använda framöver i dina planteringar. I artikeln Kom igång med kompost får du många tips för lyckad kompostering.
 
Ta tillvara blad och barr som faller. De bidrar med god mylla i rabatt och planteringar.
 
Fortsätt bekämpa mördarsnigel, den spanska skogssnigeln. Knep mot skadesniglar kan du läsa i artikeln om bästa tipsen mot sniglar
 
Plocka och släng blad från rosor och andra växter som drabbats av svartfläcksjuka eller rost. Stärk dem med en behandling med nyttosvampar av stammen trichoderma som finns i Binab.
 
 
När vi börjar skörda kommer också fruktflugorna på besök. De blir snabbt många och kan vara väldigt störande. Många blandar ihop dem med sorgmyggor. Läs vad som är skillnaden och hur du bekämpar dem i vår artikel om Sorgmyggor, fruktflugor, vattenflugor och blomflugor.
 

Balkongen i september

isolering av växter i kruka för vintern - x
 
Fortsätt vattna, gödsla och rensa bort överblommade blommor och fula blad. 
Byt ut växter som blivit fula och plantera en höstkruka med perenner eller vintergröna växter som håller länge.
TIPS! Plantera i en snygg isolerad kruka som skyddar både mot kyla och värme som t.ex. vår lättviktskruka.
 
Balkongen utgör ofta en skyddande miljö med bra mikroklimat vilket hjälper till att värma växterna nu när det börjar bli kallare. För att skydda känsliga växter och kanske rädda skörd av tomater och andra frukter kan en fiberduk göra underverk.
 
 
Förbered känsliga växter som ska övervintras. Tips och råd inför övervintring i Faktabanken. Läs också Övervintra i kruka utomhus - 12 tips.tips för att övervintra i kruka utomhus.
 
Plantera vårblommande lökar i kruka på balkongen. Tips med exempel kan du läsa om i artikeln Plantera en löklasagne i kruka för lång vårblomning.
 

Krukväxterna i september

Nu är hög tid att plocka in krukväxter som semestrat utomhus. Innan de tas in kontrollera så att inga oönskade passagerare följer med.
 
Rensa bort vissna blad och klipp bort överblommade blommor. Stöd eller bind upp växter som behöver stödjas. Studera samtidigt växterna lite närmare för att upptäcka begynnande angrepp av ohyra.
 
Råd och tips för att identifiera skadegörare och åtgärder kan du läsa om i artikeln Ohyra på krukväxter - Identifiera och bekämpa.
 
 
Nu när dagslängden blir kortare ställer krukväxterna om. Flytta om möljigt till en ljusare placering eller komplettera med en växtlampa för växter som står mörkt.
 
 
Medelhavsväxter kan behöva pysslas om lite extra inför vintern. I artikeln Rusta medelhavsväxter för vintern finns tips och råd.

Växthuset i september

Nätterna börja nu bli ordentligt kyliga och i flera delar av landet är det regelmässigt frost. Tag för vana att stänga dörren till växthuset och se till att takluckorna går igen för att spara värme för mognaden. Sätt in en frostvakt eller värmefläkt för att dämpa temperaturfallet.
 
Fortsätt ha koll och mota tidiga angrepp av ohyra som snabbt växer till i ett växthus. Spinn, vita flygare (mjöllöss) och löss tillhör de vanligaste skadegörarna som brukar ställa till det i växthuset. Läs våra tips om Beredskap mot ohyra.
Har du fått ett angrepp är det ofta klokt att snabbt slå tillbaka. Hos oss hittar du ett stort sortiment av produkter för bekämpning av ohyra.
 
 
Om växthuset ska användas för övervintring eller odling i vinter är det läge att börja förbereda med isolering och värmefläkt.

Skörda i september

olika färger på tomater - LL
 
September är stora skördemånaden!
 
Tomater som inte hunnit mogna kan plockas in för att mogna i rumsvärmen eller användas i en smaskig chutney. Har man överflöd av mogna tomater kan de soltorkas, läggas in. Du kan också frysa in tomaterna som de är för att använda i grytor, gratänger och röror.
 
Även andera värmeälskande växter som chili, paprika, pumpa, melon, gurka och aubergin fortsätter leverera.
 
I kökslandet är potatis, morötter och rödbeta skördeklar liksom mangold, squash, spenat och andra bladgrönsaker.
Majs ger härliga kolvar att förvälla och grilla, eller koka.
 
Den som har äppelträd och päron har mycket att ta hand om. Hösthallonen är en guldgruva och även rabarbern ger fortsatt skörd.
 
Örter och kryddväxter kan plockas in för att torkas eller frysas in.
 
Rönnbären mognar under september. De är riktiga vitaminbomber som efter den första frosten är de klara att skördas för att torka. Läs mer i artikeln Rönnbär, recept och tips på att lagra och förvara.
 
Hitta inspiration på våra recept-sidor och våra tips om skörd och förvaring.

Våra vilda vänner

Blamble tower insektshotell - LS
 
Det finns också många nyttodjur i trädgården som är väl värda att värna. Läs mer om dem i artikeln om småkrypen som gör nytta i trädgården.
Snart är det tid för insekter att hitta en plats att övervintra. Tänk på det när du städar och röjer så att du lämnar lite ostädat här och var som kan skapa en lämplig övervintringsplats.
För ett mer organiserat vinterboende kan du bygga eller köpa insektshotell och sätta upp.
 
 
Tips för hur du gör det trivsamt för våra vilda vänner får du i Odlingsskolan del 7: Miljövänlig trädgård.
 
Förbered fåglarnas matplats genom att göra rent och komplettera med nya fågelbord och matare och var beredd med fågelmaten.
 

Fler tips för september

ringblommor till ringblomssalva
Starta upp kompostering inomhus med bokashimetoden som ger växtnäring och bra mylla till alla typer av växter snabbt och smidigt. Ett utmärkt sätt att ta tillvara alla typer av köksavfall.
 
 
Plocka in och torka örter och kryddväxter att använda hela vintern. 
 
Gör ditt eget örtsalt av din egen favoritblandning från örtagården.
 
Grönkålschips och rödbetschips direkt från landet blir mångas favoriter.
 
Plocka och gör din egen ringblomssalva. Enklare än man tror och väldigt användbar.
 
Torka eterneller, gräs och vackra bär. Tips och inspiration i artikeln Torka eterneller.
Genom att torka hortensiablommor får man ett imponerande arrangeman med lång hållbarhet. 
 
Pressa växter till fina bokmärken, kort och tavlor. Använd en växtpress eller lägg mellan tunga böcker i smörgåspapper.
 
 
Gör kransar och fina buketter med naturfynd, grenar, bär, blommor och gräs.
 
 
Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.