Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern april

Plantor för utplantering - KR
Nu går det undan och det är varning för lätt stress när vårsolen driver på växtakten i ett tempo som man inte hinner med. Tur att trädgården är en förlåtande plats och att det kommer nya vårar.
Glöm inte sitta ner och njuta första utefikat - också människan behöver ladda batterierna. Här kommer tips på aprilsysslor i stort som smått, ute och inne.

Trädgården i april

Magnolia Leonard Messel
Hybridmagnolian ’Leonard Messel’ trivs på en lugn plats i mullrik jord. Zon 3.

April är magnolians månad. En sagoväxt som slår ut sina säregna blommor på bar kvist. Släktet hör till jordens äldsta växtslag och fanns med redan för 20 miljoner år sedan! Då fanns ännu inga bin, blommorna pollineras av krypande skalbaggar, därav den kraftiga, öppna blomman.
Kika gärna på vår sortiment av magnolior.

Fåglar - Drillande hjälpredor

En trädgård som bjuder in fågellivet med träd och snåriga buskage får inte bara njutbar sång utan också effektiva trädgårdsdrängar. Blåmesarna är världsmästare i skadedjursbekämpning; tusentals bladlöss och larver går år för att mätta gapande småttingar i boet.

 

KÖP FÅGELHOLK

Klematis - Nordens slingrande lian

Bergklematis Clematis montana
Bergklematisen svingar sina blommande rankor varhelst den får fäste. 


Klematis har en förmåga att skapa en lätt bohemisk karaktär med sina luftiga blomstergardiner. Det är en skogsväxt som trivs med att planteras under andra växter som den sedan använder som klätterställning. Med fiffig planering kan man få klematisblom från mars till oktober, så stort är släktet. I april-maj intar bergklematis, Clematis montana, scenen. Läs mer här om skötsel av klematis och om att beskära klematis

 

KÖP KLEMATIS

Planera vilsamma rum

Trädgårdshörna i april
Lilla rummet som passar radhustäppan. Bokhäcken är vacker hela året och i kombination med en formklippt buxbom har man en vacker hörna för finsoffan från mars till oktober.


Man kan skriva biblar om trädgårdsplanering. Mitt bästa tips är att skapa rum med sittplatser. Det gäller i både stort som smått. Rummen ger vindskydd och en ombonad miljö samtidigt som trädgården blir spännande och enkelt kan ges olika karaktärer.

Trädgård i april med tulpaner och häck - xI större skala kan man avdela med häckar i olika nivåer (här bukettapel och nertill röd häckberberis), pergola, plank och slingerväxter. Rabatterna blir lättskötta med mycket lökväxter i kombination med marktäckande perenner.

 

KÖP HÄCKVÄXTER

Bekämpa larver i äpplen och päron

Äppelvecklare och plommonvecklare är inga roliga typer. Det är en liten fjäril som lägger ägg redan i de unga karten. När larven kläcks under sommaren gnager den gångar i den frukten som förstörs. Som tur är finns effektiv biologisk bekämpning med så kallade feromonfällor. Det är ett doftämne som attraherar de kärlekskranka hannarna som flyger in i fällan och bokstavligen hamnar i klistret. 
 

Beskärning - Sista klippet!

Beskärning av perenner och rosor på våren

Än är det inte för sent att klippa bort frostskadade skott. Tänk på att de flesta hortensior blommar i änden på fjolårsskotten, så se upp när du beskär så att du inte klipper bort årets blomning. Klätterrosor ska bara ansas genom att veka, frostskadade grenar tas bort. Här kan du läsa mer Om beskärning av trädgårdens växter.
 

Gödsla knölar och lökar

Sommarblommande lökar och knölar som dahliaknölar och gladiolus är sensommarens och hela höstens mest sprakande blommor. Plantera dem direkt om våren är varm och tidig. Tre gånger så djupt som knölens höjd är ett bra riktmärke. De trivs i de flesta jordar som är väldränerade. Stående fukt är det värsta de vet, då ruttnar knölen. 

 

KÖP LÖKAR & KNÖLAR

Narcisser - tåligaste vårlöken

Olika sorter av narcisser i blomlåda - LS
Narcisser är robusta, vackra och fleråriga. Trivs i kruka men behöver övervintra nergrävda. Botanisera bland alla härliga arter och sorter – alla med härligt vårdoft. Om du plockar för vasen, klipp dem knoppiga. De slår snabbt ut inne i stugvärmen.

De doftande narcisserna är fantastiska, det finns sorter för alla smaker. Från den vita, enkla poetnarcissen till den glada, strålande påskliljan. Lättodlade, fleråriga och kanske bäst av allt – ogillas av rådjur! Medan tulpanlöken är ettårig är narcisslöken flerårig. Det är viktigt att bladen får vissna ner ifred och samla näring till moderlöken, så att den orkar blomma nästa vår. Plantera därför gärna narcisser bland tidiga perenner som döljer de vissnande, fula bladen. 

Så här kan du öka ditt bestånd: 
  • Vänta tills bladen vissnat. 
  • Använd en grep och lyft upp löken med bladen i behåll underifrån. Gräv djupt, narcisslöken borrar ner sig med tiden.
  • På löken ser man små sidolökar som sitter kring moderlöken. Pilla loss dem och se till att få med rötter eller rotanlag från bottenplattan (kallas lökkaka). 
  • Plantera om på ny plats, tre gånger så djupt som lökens höjd.

Gå på snigeljakt

Ägg av spansk skogssnigel

Det är under våren som man gör den viktigaste insatsen för att begränsa den bruna spanska skogssnigeln. Vänd på krukor, brädor och andra prylar där snigeln söker fukt. Äggen är några mm breda och vita eller genomskinliga. Samla in dem och släng! Övervintrande småsniglar är också viktiga att fånga in, klipp eller hugg dem direkt över bakhuvudet. Det är det mest skonsamma sättet att avliva dem på. Låt dem sedan ligga kvar och ge näring. Här får du fler tips för att beskämpa sniglar.
 

Balkong och uteplats i april

Det är roligt att inreda hemmets extra rum; balkongen. Ytan är greppbar och det är en utmaning att göra den fin hela säsongen.

Småträd - perfekt på balkongen

Små prydnadsträd för balkong
Nätta magnolian ’Susan’ är ett vårsmycke och dvärgkörsbäret är vackert hela säsongen. Till höger: Plantera på samma djup som trädet stått i krukan.

En stomme med småträd i rejäla krukor är  både snyggt och lättskött. Här är några tips för småträd i kruka:
 
  • Använd rejäla krukor på minst 20 liter, då blir det mer lättskött med mindre passning med vattning och näring.
  • Krukan måste ha dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna av. Det underlättar också övervintringen.
  • Använd en kvalitetsjord med långtidsnäring så behöver du inte tänka på att gödsla den första tiden. Rosjord passar de flesta fleråriga växter utom dem med surjordskrav. Ju äldre trädet sedan blir desto mer sällan behöver man plantera om i ny jord.
  • Är läget blåsigt kan trädet behöva stadgas med extra stöd eller bindas till vägg eller räcke.
     
Japanskt prydnadsträd
Det japanska prydnadskörsbäret 'Kiku-Shidare-Zakura' är bedårande med sina bågformade grenar med fyllda små blommor på bar kvist.
 

Påsk på balkongen

Påskarrangemang på balkongen med blommor i krukor

Ett litet oömt bord får upp växterna i titthöjd och de blir lättare att sköta. Det är snyggt att sätta ihop flera krukor och gärna en skål eller vas med snittade blommor. De håller länge i den svala luften. Om sträng kyla hotar, skydda med fiberduk eller bubbelplast.

Långblommare i kruka

De sommarblommande lök- och knölväxterna är särskilt lämpade för krukodling eftersom de sedan behöver tas om hand inför vintern. Läs vidare om att odla sommarblommande knölväxter. Här kommer några tips så länge:
 
  • Plantera dem tre gånger så djupt som löken eller knölens höjd i väldränerad kruka. 
  • Ingen tillskottsnäring behövs första året.
  • Kombinera med en frodig perenn som ormbunkar eller hostor. Ett litet träd eller en uppstammad bärbuske är också en fin kombo.
 

Växthuset i april

Växthus Piccolo på våren
Också ett litet växthus rymmer en plats för pyssel. Det ska inte underskattas eftersom skötseln gärna blir eftersatt om det inte går snabbt och lätt att sköta om växterna. 

Solen sätter rejäl fart på växthuset som kan bli väl varmt. Glöm inte att vädra och täck känsliga växter med tunna blad med fiberduk.
En vattentunna inuti växthuset är ett smart sätt att jämna ut temperaturen mellan dag och natt under vår och höst. Den lagrar överskottsvärmen under dagen som sedan strålas ut under den kalla natten.
 
 
Så snabba läckerheter att skörda kontinuerligt som sallat och ärtskott. Läs mer här om Vårsådd i växthuset.
Bönor är suveräna att förodla i det varma växthuset. Plantera ut i maj när jordtemperaturen är över 10 grader.
 
 
Även om solen gassar är undervärme guld värtom du vill föröka växter. Rotningen går betydligt snabbare i värme. Antingen kan värmen ledas ut i en jordvärmekabel, eller via en matta som passar för mindre ytor.
 

Odla i april

Med ljuset och värmen vaknar odlingslusten. Ärdu nybörjare, satsa på färre grödor som är lätta att lyckas med. Här kan du läsa om fem köksväxter som ger rika skördar för liten insats.

Lyckas med luktärter

Sådd av luktärter - LS

 

Ingen doft kan ersätta luktärtens. Dessutom ger den snittblommor till buketter hela sommaren. Här kommer några goda råd från Sveriges luktärtsexpert Cecilia Wingård som specialiserat sig på att odla gamla sorter:
 
  • Låt de hårda fröna dra i ljummet vatten någon timma före sådd.
  • Luktärter har ömma tår och rötterna tycker inte om att planteras om. Så i pluggar med djupa celler som är avlånga krukor och som kan öppnas som en kassett när det är dags för omplantering. På så sätt trycks inte rötterna ihop om du sedan gräver en tillräckligt djup grop för plantan vid utplatneringen.
  • Ställ varmt för groning men så fort den lilla grodden visar sig vill plantan så så svalt och ljust som möjligt för att inte bli gänglig. De kan gärna stå ute redan nu för att härdas.
  • Toppa plantan när den är ca 2 dm lång genom att knipsa av toppskottet ovanför ett blad. Då förgrenar sig plantan och blir buskig med flera blombildande skott.
  • Vid utplantering i kruka eller i rabatt: luktärter älskar näring! Gärna brunnen kogödsel som är fattig på kväve (som ger mer blad än blommor).
 

Tunnelodling i litet och stort

Odlingstunnlar är behändiga sätt att skapa en skyddad odlingsmiljö i både rabatt och pallkrage. De sätts upp på ett kick och kan sedan enkelt tas bort när värmen kommit på riktigt. Vi har varianter i både XL och miniformat som passar frösådder. Tunnlarna är också perfekta i kallt klimat under sensommaren om tidig frost hotar. 

 

KÖP ODLINGSTUNNEL

Utplantering av småplantor

Ivern är stor att få ut alla småplantor som pockar på skötsel och svämmar över i krukan. Tänk på att avhärda, vänj de små vid utelivet. Välj en molnig och helst mild och vindstilla period. Ställ annars plantorna i skugga och lä täckta med fiberduk. Tåliga växtslag som lök kan sedan planteras ut efter bara några dagar medan majs behöver varm jord för att klara omställningen bra. En fiberduk att täcka med är bra om kylan slår till. Läs mer om att avhärda plantor.
 

Omplantering av tomater

Omplantering av tomatplantor

Frösådda tomater växer fort och blir gärna gängliga av ljusbrist och för hög temperatur. Här är några tips för att Odla tamater.
 
  • Växla inte upp till för stor kruka direkt. Den stora jordvolymen blir lätt för blöt och rötterna utvecklas sämre. Lagom trångt ger bra rotbildning.
  • En gänglig stjälk kan kortas in genom att sänka ner nederdelen helt i nästa planteringskruka. Tomater har nämligen förmåga att bilda nya rötter längs stjälken. OBS! Detta är unikt för några få arter, som tomater och chili men skadligt för övriga.
  • Nu är plantorna hungriga, använd en näringsrik jord avsedd för grönsaker som inte är så rik på kväve som annars ger mer blad än blombildande skott.
 

Potatis till midsommar

Sättning av potatis i kruka och i köksland

Vill du skörda tidig potatis är det dags att plantera ut fördrivna knölar nu (läs här om hur drivningen går till).
På friland planteras de med ca 30 cm mellanrum i ett dike i varm, vädränerad jord. Täck knölarna och kupa över jord efterhand som bladen tittar fram. Potatis trivs i varm jord och är därför trevliga att odla i stora krukor. Extra lämpligt för tidig midsommarpotatis!
 

Koriander – örtartad hatkärlek

Antingen blir man frälst, eller tycker man bladen smakar såpa. Märkligt att samma växt kan upplevas så olika. Koriander används flitigt i det asiatiska köket, en lättodlad måste-ört om du gillar den. Låt blomman gå i frö och använd fröna krossade i till exempel tonfiskröra. Den har en helt annan smak med drag åt apelsin. Så direkt i kruka eller i rabatt.
 
 
 

Krukväxter i april

Små krukväxter i uterum - LS
 
Nu är det full fart på fönsterbrädan med krukväxter som kan bli väll gassig i söderläge. Ett bakplåtspapper fäst på rutan med tejp skyddar känsliga växter under soliga dagar. 

Föröka krukväxter

April är en bra månad att föröka favoriterna. I Faktabanken kan du läsa om våra bästa tips,, sök på det växtslag du vill veta mer om. Det finns flera metoder beroende på art:
 
  • Vanliga sticklingar, man knipsar av yttersta biten av stjälken ovanför ett blad och sätter i ny jord. En bra metod för pelargon och fuchsia.
  • Avläggare. Plantan bildar småplantor via långa revor. Bara att klippa av från ”navelsträngen” och plantera i ny jord. Bäst metod för ampellilja och Arons skägg.
  • Delning. Plantor som växer kraftigt med tydliga skott från basen är lätta att ta upp ur krukan och dela med en vass kniv. Se till så att rötter och friska skott kommer med varje ny del. Hit hör ormbunkar och fredskalla.
  • Bladsticklingar. Plantor som lätt får rötter längs bladets mittnerv eller skaft. Skär av bladet med vass kniv längs mittnerven och plantera så att snittet hamnar i jorden med den återstående bladhalvan ovanför. Fungerar för saintpaulia och kornettblomma. 
  • Underjordiska knölar och rhizom. Föröka genom att dela dessa och plantera i ny jord. Bästa metoden för lyckoklöver, Oxalis, och knölbegonia.
 

Först inne – sedan ute

Hortensia som krukväxt inne och ute

Hortensior är underbara att njuta av inomhus första tiden. När floret är över, klipp tillbaka grenverket med ungefär 1/3 och plantera eventuellt om i större kruka. Nu uppskattar hortensian att leva uteliv hela sommaren.  Eftersom detta är en törstig växt tjänar man mycket på att välja rejäla krukor som kan hålla mera vatten. Ett halvskuggigt läge minskar också vattenbehovet. Många sorter är härdiga och klarar att planteras ut, även om det kan vara en chansning. Lucker, fukthållande jord och halvskuggigt läge är i så fall idealet.

Forma ett litet träd

Uppstamning av pelargon
Välj en sort med kraftigt grenverk. Sätt till en stödpinne och blada av stammen, men spar grönskan i toppen. På en säsong har du ett pelargonträd som bara kommer att bli pampigare med åren!

Många arter som naturligt skulle bli stadiga buskar kan ganska enkelt formas till uppstammade små träd. Bärbuskar, fuchsior, pelargoner, lavendel och rosor till exempel.
Principen är den samma, så här gör du:
 
  • Se ut ett kraftgt, uppåtriktat skott som ska bli stammen.
  • Bind till en stadig pinne som är lika lång som du önskar att trädet ska bli så småningom. Använd elastiskt snöre.
  • Blada av stammen efter hand, men lämna toppen grönskande så att plantan får energi att växa vidare.
  • När den önskade höjden är uppnådd nyps toppskottet av. Nu kommer nya skott att bryta fram upptill och bidla krona.
  • Den vidare skötseln går ut på att ta bort skott som bryter längs stammen och att forma kronan. Ta bort skotts om växter inåt och klipp in yviga, långa och veka skott precis ovanför en utåtriktad knopp.
  • Spara ditt träd, det blir bara vackrare med åren. Här kan du läsa vidare om uppstamning.

Hantverk i april

Svävande småvaser

småvaser med vårblommor i träd

Det är fint att hänga välkomnande vårblommor i småvaser i träd eller vid grinden. De håller sig länge i den svala luften och kommer i titthöjd. Vira stadig ståltråd om vashalsen och forma en ögla att hänga i.
 

Äggskal som minivaser

Äggskal som minivaser

Snabbaste och sötaste påskpyntet görs med ägg som tömts på sitt innehåll och fylls med blommor. Här har vi fyllt det lilla redet av lindade klätterhortensiaris med vitsippor och olvonblommor.
Till höger har äggen fyllts med minibrudorkidéer. De är verkligen tacksamma att använda i arrangemang och blomningen pågår minst lika länge som sina storasystrar, oftast längre. Här kan du läsa vidare om skötseln av bildens brudorkidéer, Phalaenopsis.

Fler tips för april

  • Om våren solig och blåsig torkar snart växter och jord. Behåll markfukten genom att luckra jorden efter regn. Då bryts vattenkapillärerna som gör att mycket vatten avdunstar från jorden genom jordskorpan. Täck också med växtmaterial eller kompostjord för ännu bättre effekt.
  • Töm komposten och sprid myllan bland buskar, rabatter och i kökslandet.
  • Använd beskärningsris som stöd för gängliga perenner som riddarsporrar och pioner. Snart syns inte riset när perennerna grönskar.
  • zinnia och rosenskära direkt i kökslandet.  Underbara sommarblommor att ha i buketter ända till frosten kommer.
  • Skippa att riva bort mossan i gräsmattan. Mossan har inga rötter utan sprider sig med sporer som bara sprids mera när man river i beståndet. Gynna i stället gräset genom att gödsla med kväverik näring som hönsgödsel.
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, FCH, Ibulb, Iverde, Karin Runge, Linda Sandström m.fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896