BLACK WEEK - Upp till 70% på odlingsfavoriter
Fakta & Råd

Gröna kalendern oktober

Japansk lönn Hogyoku
Gul japansk lönn med vindspel i bambu
 
Oktober kan vara underbar med klara, ljusa dagar med magiska morgnar med dimslöjor. Den kan också vara mörk, regnig och blåsig. Oavsett är det en månad fylld med härliga saker att göra i trädgården och inte att underskatta här på våra breddgrader; en bra chans att samla på oss ordentligt med ljus inför mörkare månader. 
 
På långa promenader som avbrott i trädgårdsarbetet kan man hålla utkik efter växter med fina höstfärger och vad som blommar nu så får du tips om vad du kan plantera för fin höstfägring i din trädgård.
 

Odla och plantera i oktober

Nu avstannar växttaken och löven faller. Mycket av arbetet i trädgården denna månad handlar om att städa undan i odlingsbäddarna och förbereda för kommande säsong. Odlingarna flyttar in och med lite planering kan vi fortsätta skörda sallat och kryddor från egen odling hela vintern.

För en tidig och smidig start nästa år läs våra tips för Höstsådd av köksväxter och Så sommarblommor på hösten.
Det går också fortsatt att så frö till tvååriga växter även om de inte hinner utvecklas innan vintern. Läs om att Odla två-åriga blommor, bienner.
 
De flesta perenner går utmärkt att så på hösten. De hinner inte gro nu men får en tidig start så snart värmen återkommer i vår. Läs hur man gör för att Så perenner på hösten.

Efter första frosten är det dags att gräva upp och Övervintra sommarblommande lök- och knölväxter som dahlia, gladiolus, anemon mfl. 
 
Vårblommande lökar
 
Plantera vårblommande lökar nu i höst. Det finns mängder med härliga tulpaner, narcisser, krokus och allium som gör våren i trädgården till något extra. 
Sätt tidigblommande lökar med ljusa blommor som t.ex. snödroppar under buskar och i mörka vrår där de lyser upp tidigt på säsongen.
I Faktabanken hittar du mängder med odlingsråd och inspiration för plantering av lök- och knölväxter.
Hösten är en bra tid att plantera pioner. Tips för odling och skötsel av pioner hittar du i artikeln Skötselråd för pioner.
 

I oktober kan man fortsatt flytta och dela perenner. Även mindre buskar och träd kan man passa på att flytta under denna period. Undvik dock att plantera om sorter som är dåligt härdiga i den växtzon du bor då dessa hellre behöver planeras och flyttas på våren så de hinner etablera sig och växa på platsen innan kylan kommer.
 
Håll utkik efter självsådda plantor som kan användas för nya rabatter, fylla ett hål i rabatten eller ge bort till en trädgårdsvän. Tips för att ta hand om och använda självsådda plantor hittar du i vår artikel Självsådder = Gratisväxter.
 
Rosor i skottkärra
 
I större delen av landet går det fortsatt mycket bra att plantera fleråriga växter. Luften är fuktigare och vädret svalare vilket minskar bevattningsbehovet och växten blir mindre stressad i sitt nya läge. Läs våra tips för höstplantering och individuella planteringsråd för buskar, klätterväxter, gräs, häck, träd och perenner.

Gräv upp och sätt kryddor och örter som lätt odlas inomhus i kruka för att driva vidare i ett soligt fönster. Några att prova är persilja, gräslök, dragon, oregano, rosmarin och mynta.
 
I oktober kan du föröka buskar och andra förvedade växter med så kallade vintersticklingar.
 
Det finns fortsatt mycket fröer att skörda av perenner, bienner (tvååriga växter) och annueller (ettåriga sommarblommor).
 
Sallatsfrö
Sallatsfrö skördas och sås direkt i sålådor för odling under höst/vinter
 
Också frö från grönsaker som blommat kan samlas in. Sallat, ärter, gräslök och rädisa är några som är tacksamma att ta eget frö ifrån.
 
Förläng odlingssäsongen ute genom att täcka odlingslådor och växter med fiberduk eller sätt över en odlingstunnel som håller kvar värmen och ger ett mer gynnsamt mikroklimat nu när nätterna börja bli kyliga. De klara att skydda växterna även under några frostnätter.
 
 
Har du lite större planer för nästa års odling kan en investering i ett tunnelväxthus som går snabbt att sätta upp redan nu i höst förlänga både denna odlingssäsong, nästa och många därefter. 
En något mindre investering som också ger mycket valuta för pengarna är det mindre pallkrageväxthuset som direkt ger ett bra mikroklimat.
Flytta in odlingen på hösten. Så och odla bladgrönt och kryddor inomhus under växtlampa hela vintersäsongen. 

Gröngödsla bar jord. Då binder du och tillför näring till jorden och förbättrar dess struktur samtidigt som fröogräs inte får plats att slå rot.
 
 
Städa i odlingslådorna men lämna kvar baljväxternas rötter och andra fina växtdelar som jordförbättring och för att tillföra näring i jorden. Läs mer i artikeln Växtföljd och växelbruk.
 
Beställ och plantera vitlök och elefantvitlök. Läs mer om att odla vitlök och elefantvitlök i Faktabanken.
 
Anlägg en äng, blanda fröerna med 50/50 sand eller vermikulit för att få bra spridning.
 
Nu börjar det också bli dags att driva lökar till jul. Amaryllis, hyacint, tazetter med flera finns nu att beställa. Här hittar du ett tidsschema för att tajma blomning till i jul.
 

Trädgårdsskötsel i oktober

I oktober handlar mycket om att städa, skydda och snygga till inför vintern.
Fortfarande är det en hel del som blommar samtidigt som bladen färgar ut i ett crescendo av alla färger på den gul-röda skalan.
I många buskar och träd har bär och frukt mognat som också bidrar till fina färger och under vintern blir till föda för fåglarna.
 
Städa måttligt i rabatter och planteringar. Lite 'stök' med löv och vissnade växtdelar isolerar mot kyla och är till skydd och nytta för mindre kryp. Låt det ligga kvar och ge lite isolering mot kylan och sedan brytas ner och bidra till mullhalten och mikrolivet i jorden vilket i sin tur bidrar till att stärka växternas utveckling. 
 
Under rosor bör man dock se till att städa bort nedfallna löv då flera svampsjukdomar, som t.ex. svartfläcksjuka och rost som drabbar just rosor, gärna övervintrar i löven.
Rensa bort löven och fyll på med mylla som kupas upp runt basen på rosen för att ge lite extra isolering under de kallaste månaderna.
 
Låt överblommade perenner och gräs stå kvar under vintern. De ger föda till trädgårdens fåglar och bildar vackra siluetter under vintern. Samtidigt kan de bidra till bättre övervintring.
 
Löv på gräsmattan
 
Mindre mängder löv i gräsmattan kan ligga kvar. kör över dem med gräsklipparen så plockas de ner i marken av maskarna och bidrar till att ge näring.
Större mängder löv kan räfsas ihop och användas för att isolera kring rosor och andra buskar, häcken och nyplanterade träd. 
 
Resterande löv komposteras och kan använda nästa år för att ge fin struktur i en plantering eller vänta ett år till för att de ska brytas ner helt och ge fin mylla.
 
Komposten får nu en sista påfyllning av löv och växtdelar. Beroende av var du är i fasen med din kompost kan det vara bra att vända den nu.
Läs våra tips om hur du kommer igång och lyckas med komposten.
 

Hitta inspiration och lär dig mer om hur du återvinner mer i trädgården till gagn både för miljön och plånboken.
 
Klätterrosor som slutat blomma kan nu beskäras och bindas in för att inte brytas av under kraftiga höstvindar.
 
Känsliga, lite dåligt härdiga växter kan täckas och bäddas in för att klara vintern bättre. Skydda rötterna med kokosmatta, kronskydd och fiberduk, eller ett kraftigare skydd . Fler tips i artikeln Vinterskydd av känsliga växter
 
Växter som inte tål kyla tas in för för övervintring. Fler växter än man kanske normalt tänker sig kan med lätthet övervintras med bara lite planering. Här kan du läsa hur du gör för att övervintra sommarblommor och medelhavsväxter. I Faktabanken hittar du samtliga våra tips och artiklar om Övervintring.
Lyssna också gärna på vårt poddavsnitt om övervintring för fler tips.
 
Växter planterade i kruka som ska stå kvar utomhus i vinter kan behöva lite extra isolering. Läs våra tips för att Övervintra i kruka utomhus.
 
 
Passa på att rensa gångar från ogräs nu när luften är fuktig och rötterna släpper lätt.
 
Kanskär gräsmattan och trimma buskar så de har fin form inför vintern.
 
Trädgårdsdammen ska nu skyddas från nedfallande löv med ett nät, rensas från dött organiskt material och gå i övervintringsläge. Tag bort och rengör filter. Ersätt luftningen med en luftpump som håller isen öppen i kalla perioder.
 
Plocka in vattenslangar och slangkopplingar. Har du sommarvatten är det dags att tömma ledningarna för att undvika isproppar och sprängda rör.
 
Rengöring av trädgårdsredskap
 
När sista grenen är klippt är det dags att vårda trädgårdens redskap genom att rengöra, putsa och slipa dem. 
 
Se över belysningen i trädgården. Med vårt enkla energisnåla 12V-system är det lätt att skapa bra ledljus, vacker punktbelysning och fina effekter runtom i trädgården. Passar även på balkongen.
 
Plantera välkomnande höstkrukor med köldtåliga växter. Lättviktskrukor i isolerande material är perfekta för detta ändamål.

Krukväxterna i oktober

Krukväxter står ljust i fönstret
 
Växter som mår bra drabbas inte lika ofta av ohyra som växter ur balans.
 
Nu när timmarna med dagsljus minskar avtal också tillväxten men det är ändå viktigt att placera dem så de får så mycket naturligt ljus som möljigt. Växter som står en bit in i rummet behöver flyttas eller få hjälp på traven med en växtbelysning.
 
 
Under vinterhalvåret är luftfuktigheten låg och värmen från elementen gör det än värre. Hjälp växterna på traven genom att öka luftfuktigheten. Det kan göras både genom att ge dem en dush då och då och genom att placera kärl med vatten i växternas närhet. Ett enkelt och mycket effektivt sätt att skapa ett bättre mikroklimat. Här får du tips på hur du gör en egen luftfuktare till krukväxter.
 
Som alltid är det bra att kontroller växterna lite mer noga då och då för att upptäcka tidiga angrepp av ohyra som annars snabbt kan få fäste och sprida sig. Bekämpningsmedel hittar du i webshoppen.
 

Ser någon av dina växter ut att inte trivas ordentligt? Då kan du ta råd av artikeln Fel på krukväxten - ställ diagnos där du får tips och knep för åtgärd.

Balkongen i oktober

Balkongen utgör ofta en skyddad plats för växterna men nu i oktober börjar det bli dags att se över vinterskyddet för känsliga växter som står i kruka.
 
Se upp för att vattna för mycket nu när växten går i vila då för mycket vatten i krukan som fryser och kan skada rötterna.
 
Växter som tål minusgrader kan stå kvar men beroende av hur känsliga de är och läget på din balkong kan lite extra isolering vara till hjälp. Läs mer om att Övervintra i kruka utomhus.
 
Plocka in växter som inte klarar kylan. Mer om att övervintra sommarblommor och medelhavsväxter i dessa artiklar.
 
Plantering av löklasagne
 
Plantera en löklasagne i kruka med vårblommande lökväxter. En bra blandning ger blomning från tidig vår ända in i juli. 
 
En eller ett par fina lampor gör balkongen trivsam också under vinterhalvåret. Vårt smidiga 12V-system med belysning för trädgården fungerar bra också på balkongen
 
Städa undan i odlingslådor och blomlådor så att odlingen kan sätta fart direkt när värmen återvänder.
 
Plantera en eller ett par fina höstkrukor med köldtåliga växter. Lättviktskrukor i isolerande material är perfekta för detta ändamål.
 
Varför inte prova att odla vintersallat.

Växthuset i oktober

Växthust med växter för övervintring
 
Nu är det dags att förbereda växthuset för vintern. Minska på vattningen för nu minskar tillväxten. Med minskad luftfuktighet tål växterna kylan bättre.
 
Skuggskydd tas ner eller tvättas bort.
 
Höststädningen underlättar till våren när odlingarna ska sättas igång.
Om växthuset står tomt och kallt under vinter är det bra att få bort mycket organiskt material som annars kan härbärgera diverse skadegörare som snabbt utvecklas när vårvärmen kommer.
 
För dig som håller frostfritt är det nödvändigt att tömma och plocka undan sommarens odlingar för att ge plats för övervintrande växter som tas in från trädgården.
Sätt upp isolerande bubbelplast längs väggar och tak och lägg gärna tjocka frigolitskivor på golvet som isolerar extra. I hörn och vrår stoppas vind och kylan med en trasmatta.
I tillägg kan man bygga en lite kuvös med ett växthustält om det är en mindre mängd växter som ska övervintras.
 
Används växthuset för övervintring är en värmefläkt eller frostvakt nödvändigt.
 
 
Har du markbäddar eller odlingslådor i växthuset kan du så vintersallat och andra köksväxter som kan sås på hösten för att direkt kunna sätta fart att växa när värmen och ljuset återkommer. Förslag på sorter i artikeln Höstsådd av köksväxter.
 

Skörda i oktober

Skörd av morötter
 
Det finns mycket att skörda i oktober. Bland detta olika sorters bladgrönt som sallat, spenat, rucola och mangold där skörden kan förlängas flera veckor med täckning av fiberduk eller odlingsklocka.

Blomkål, brysselkål, broccoli, grönkål, liksom morot och purjolök kan fortsätta skördas långt in på vintern.
Tänk på att mangold övervintrar i stora delar av landet och kan därför stå kvar för att växa till snabbt när värmen och ljuset återkommer. Detsamma gäller också senapskål som ibland också kallas vild rucola.
 
Squash, baljväxter och kryddväxter kan också fortsatt skördas tills dess frosten bitit allt för hårt.

Persiljan tas in, klipp ner och fryses in.
 
Tomater tas in för att mogna klart.
 
Skörda och lagra pumpa.De har många användningsområden. Förutom att de ofta är väldigt dekorativa kan fruktköttet användas både i maträtter och till bakning. Tag tillvara och torka kärnorna som t.ex. kan rostas och garnera en grönkålssoppa.
 
Plocka och tillred äpplen som saft, mos, paj, chutney och must. Frys in fina tärningar eller tunna skivor att använda till paj under vintern.
Äpple är också mycket gott att använda  i köttfärssåsen, kycklinggrytan och till olika rätter med fläsk.

Sorter som tål lagring tas tillvara. För tips läs Enkelt och bra sätt att lagra äpplen.

Våra vilda vänner i oktober

Igelkott
 
Låt högar av löv och ris ligga kvar på ett par ställen för att ge skydd åt igelkotten och andra djur. Alternativt kan du lyxa till det och erbjuda ett igelkottshus.
 
Finkar och andra fåglar äter gärna av fröer från olika slags växters så lämna kvar blomställningar som sedan ger struktur till trädgården under vintern.
 
Ställ ut och häng upp fågelbord och matare som det nu är dags att fylla på med fågelfrö.
 

Fler tips för oktober

  • Ta in grenar med dekorativa bär och löv och sätt i vas eller urna.
 
  • Vackra nypon, paradisäpplen, kottar och bär av olika de slag blir fint material till fina höstkransar. 
 
Krans av nypon
 
  • Plocka in och torka eterneller och andra växter med vackra fröställningar för höstens och vinterns arrangemang
 
 
 
 
Foto: Lena Ljungquist, Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896