Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

När ska man klippa ner perenner?

Fråga

Jag undrar när det är dags att klippa ner mina perenner? Jag har solhattar, rosenstav och prästkragar bland annat.
Hälsar Katarina
 
Nedklippning och putsning av alunrot på våren
Det kan vara frestande att frisera vissna perenner redan på hösten. Men håll i saxen - växtresterna gör stor nytta för att underlätta övervintringen och sedan höja mullhalten när de bryts ner.

Svar

Hej!
Generellt klipper man ner och rensar i perennrabatten på våren. Detta för att det nedvissnade samtidigt tjänar som ett mycket bra vinterskydd. Dessutom har många perenner, som solhattarna, vackra fröställningar som är viktig mat för fåglarna. Använd gärna en vass perennsax som ger fina snitt och är lätt att jobba med tack vare långa skär och handtag.
 
Solhatt på sommaren och vintern med fröställningar
Solhattens olika skepnader sommar och vinter. Fröna är omtyckt vintermat för fåglar - förutom att de är vackra silhuetter i vintertäppan.
 
Vackra fröställningar av perenner på vintern
Perenner och prydnadsgräs är fina också om vintern. Till vänster mörk röllika, till höger silvirigt darrgräs
 

Perenner som klipps ner sommar och höst

Det finns två skäl att klippa vissna perenner tidigare.
  • En är att hindra sjukdomar. För dem som drabbas av bladsvampar som bladfläcksjuka och mjöldagg, är det en fördel att klippa bort och avlägsna drabbade blad och blommor så fort som möjligt för att hindra övervintringen av svamparna. Till exempel bladfläcksjuka på julrosor och mjöldagg på flox.
Stjärnflocka och julros som beskärs sommar och höst.
Stjärnflockan kommer igen med en andra sensommarblomning om vissna blomstjälkar klipps bort. TIll höger julrosblad som drabbats av bladfläcksjuka och som behöver tas bort.
 
  • En annan anledning är att locka fram ännu en blomning hos tidigblommande arter. Hit hör präskrage, stjärnflocka och riddarsporrar. Man klipper av blomstjälkarna när de gjort sitt i juni/juli men låter bladen vara kvar och producera nya blomskott för en sensommarblomning.
Lycka till!
Hälsar Karin 

Foto: Karin Elmberg och Iverde
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896