Hej Lars!
Gulbruna idegransbarr tyder här på kvävebrist, men kan också orsakas av svår torka.
Idegransplantorna visar en tydlig kvävebrist. Liknande symtom kan också tyda på torka, men du skriver att ni vattnat. Här beror det på att ni använt barkflis/täckbark, ingen höjdare för plantor som ska växa vegetativt, alltså med nya gröna skott. När barken bryts ner i jorden använder mikroorganismerna kväve och det uppstår kvävebrist.
Täckbark/barkflis är rik på svårnedbrytbara ämnen som ligniner. Det åtgår massor av energi som kväve för att mikrolivet ska kunna bryta ner dessa ämnen.
På lång sikt kommer det att rätta till sig, då är ligninet (det svårnedbrytbara ämne som det är gott om i bark) nedbrutet och marken har berikats mer högre mullhalt. Därför rekommenderar jag att ni bara använder barkflis som täckmaterial till blommande växter som rosor.
Så här års är det för sent med åtgärd, nu ska växten gå i vila. Kvävegödsling nu riskerar att tillväxten tar fart med frostskador som följd.
Gödslingsråd till ny häck
Gör så här:
- Låt barkflisen ligga kvar över vintern, nu händer inte så mycket i jorden.
- Till våren rakar ni bort så mycket som möjligt och lägger på planteringsjord som kompensation så att marknivån hamnar på samma nivå som tidigare.
- Kvävegödsla med t ex hönsgödsel från maj till början av juli. Följ doseringsanvisningen på påsen.
- Boosta därutöver gärna gräsklipp som innehåller mycket kväve, hindrar ogräs (om det är ett rejält lager) och bibehåller markfukten.
Lycka till!
Hälsar Karin