Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur stark är näringen från min bokashikompost?

Fråga

Hur ska man veta hur starkt lakvattnet är från bokashikomposten? Jag gödslar det mesta i trädgården med bokashinäringen. Gurkorna blev fantastiska i år medan tomaterna fick mest blad och lite frukter. Men plantorna var friska och fina hela säsongen. Undrar också om näringsstatusen i lakvattnet. 
Sommarblommorna i krukor fick ungefär 50/50 av själva bokashikomposten och fjolårets krukjord. Jag har aldrig haft finare och rikare blomning, så det funkade väldigt bra.  
Undrar Åsa

Svar

Lakvatten med näring från bokashikompost.
Lakvattnet från bokashi är rikt på goda bakterier och näringsämnen. Den tappas ur hinken med några dagars mellanrum för att användas som växtnäring. 
 
Hej Åsa!
Svaret är att det tyvärr är omöjligt att säga. Det beror på många faktorer, främst vad du stoppar i bokashin. Köttprodukter ger mycket fosfor, kalium och järn medan vegetabilier ger mera kväve, kisel och spårämnen som selen. Eftersom dina gurkor blev så fina misstänker jag att komposten är kväverik, det stämmer med att tomaterna mest växte vegetativt med mycket blad på bekostnad av blomning och tomatfrukter.
 
Savojkål och tomater som fått bokashinäring
Kålväxter gillar en kväverik näring, medan tomater som ska blomma och sätta frukt behöver mera fosfor och kalium.

En grundregel är att späda lakvattnet 1:100, alltså 1 msk per liter vatten. Om du har samma köksavfall nästa år rekommenderar jag att ge tomaterna 1/3 av gurkdosen och komplettera med annan näring som är rik på kalium och fosfor som gynnar tomater (till exempel kogödsel eller tomatnäring). Här kan du läsa vidare om vad olika näringsämnen gör för nytta i växten.

Tips för användning av bokashinäring

Pallkrageodling med gödsling av bokashinäring
Kökslandet är en perfekt ändstation för bokashinäringen som dessutom berikar jorden med ett friskt mikroliv. Särskilt pallkrageodlingar behöver ständig påfyllning av näring.

Det viktigaste är att ta vara på lakvattnet och kompostresterna – det är supernäring som kryllar av nyttigt mikroliv! Här kommer några tips.
  • Späd ca 1:100 med vatten, det vill säga 1 msk per l vatten. Späd 1:200 till småplantor. Dosera hellre i rejäl underkant och upprepa än ge stora givor med en gång.
  • Olika köksrester är olika rika på vätska, så mängden lakvatten varierar mycket. Töm komposten på lakvatten med ca 2-3 dagars mellanrum. Det förebygger risk för otrevlig lukt från hinken.
  • Mikroberna är färskvara. Om du inte vill eller kan använda näringen direkt, häll på pet-flaskor och frys in. Några dagar håller de i kylskåp.
  • Eventuell dålig lukt försvinner snabbt efter att du vattnat.
  • Lägg bokashiresterna att förmultna i den vanliga kökskomposten, eller blanda ner den i jorden i proportion ca ¼ bokashikompost till ¾ jord.
Här kan du läsa vidare om hur du komposterar enligt bokashimetoden.

Lycka till!
Hälsar Karin

Foto: Karin Elmberg m fl.

 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.