Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vad är skillnaden på olika jordar?

Fråga

Hej!
Vad är skillnaden på olika typer av jordar för trädgården? Vad menas med mager jord?
Vänliga hälsningar Christer

Svar

sandjord jämfört med lerjord för odling i trädgård
Det är viktigt att veta vilken jordtyp man har att odla i. Sandjorden till vänster blir fort varm och är lättarbetad men håller vatten och näring dåligt. Till höger den tunga lerjorden som är näringsrik och håller vatten men kan slamma igen vid regn och få en typisk krackelerande ytskorpa. Det hindrar man genoma att täcka marken med växtrester, så kallad täckodling.
 
Börja med att ta reda på vilken typ av jord du har i trädgården. Sandjorden har en lös struktur som rinner igenom fingrarna när den är torr. Motsatsen är lerjorden som håller ihop, om den fuktas kan den rullas ut i handen till en liten tunn "mask" eller till och med tråd om den är riktigt fin. De flesta jordar är en mix men med dominans åt ena eller andra jordarten. 
 
Mager jord betyder näringsmässigt mager. Det gäller generellt för rena sandjordar, som inte har förmåga att binda partiklar som kan hålla kvar varken näring eller vatten. Men så fort sandjordar berikas med mullämnen (organiskt material) blir de fantastiskt produktiva eftersom de är varma och mullämnen kan hålla kvar både fukt och näring, även om näringen till en början behöver tillsättas i form av gödsling.

Lätt jord betyder att den är lätt att bearbeta, ofta en sandblandad jord eller en mullrik, torvbaserad jord.
 
Tung jord är en näringsrik, men svårbearbetad jord som lera. Den kan å andra sidan hålla mycket vatten. För att göra den brukbar höjer man mullhalten med tillskott av växtrester som gräsklipp och lövkompost.
 
Torr är en jord som är dålig på att hålla vatten. Det gäller generellt sandjordar, men kan också drabba torvjordar. Blir torv helt uttorkad har den sedan svårt att ta till sig fukt.
 

Olika jordar för hobbyodlare

Det finns en djungel av odlingsjordar för hobbybruk i påsar. Generellt är det följande typer som används/behövs:
Såjord: en näringsfattig, lätt och porös jord som består av sand uppblandad med torv som håller fukten. Kaktusjord har ungefär samma mix, men med lite grövre grusstruktur.
 
Blomjord:. En näringsrik, mullrik jord. En bra kvalitetsjord håller strukturen bra under hela odlingssäsongen och har därför lite grövre struktur. Den ska också ha långtidsverkande gödning som främjar blomning och därför är rik på kalium och fosofr men har mindre kväve som främjar skottillväxt. Denna jord funkar för alla växter som man vill ska blomma och bära frukt som tomater, bönor, ärter och chili.
 
Rosjord: en mullrik jord som innehåller lite lera och näring som fosfor och kalium som främjar blomning.
 
Frukt- och bärjord: samma som rosjord.
 
Rhododendronjord: en mullrik jord som är rik på torv för att hålla ett lågt pH. Funkar till alla slags surjordsväxter som blåbär och citrus.
 
Grönsaksjord: En mullrik, näringsrik jord som innehåller mer kväve än blomjorden och som därför lämpar sig för grönsaker som ska växa vegetativt som sallat, spenat, kål och mangold.
 
Här kan du läsa mer om växtnäring och olika jordar.

 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896