Hej Sanna,
En jättebra fråga. Enkelt beskrivet är jordtrötthet ett ord som beskriver jord där växterna inte trivs och utvecklas som de ska.
Jorden har en ganska komplex sammansättning med olika fysiska egenskaper som struktur och luckerhet, mineraler med olika kemiska beståndsdelar och så vidare.
När jorden är trött kan växterna inte ta upp näring och vatten på ett bra sätt. Microorganismer, som är helt avgörande för ett bra odlingsresultat är ur balans. Även motstånd mot ohyra och skadegörare minskar.
Om man odlar i sådan jord blir resultatet ofta dåligt. Tillväxten blir svag, ohyra får lätt grepp om plantan och den utvecklas inte som den ska.
Ett exempel på hur jordtrötthet kan uppstå är om man odlar samma typ av växter på samma yta under flera år i följd. Det brukar benämnas monokultur.
Det är därför viktigt med växelbruk. Genom att odla olika växter på samma plats i olika cykler inte bara undviker man jordtrötthet utan man drar nytta av de olika växternas behov och egenskaper där de skapar bättre förutsättningar för de växter som ska odla följande år.
Tillförsel av kompost och annat organiskt material är också viktigt för att få en god och 'pigg' jord.
I frisk och välskött jord där man odlar enligt växtföljdsprincipen blir mangolden kraftig och fin.
I vår
artikel om växtföljd kan du läsa allt om hur du gör för att optimera ditt odlingsresultat genom att följa dessa enkla regler.