Hej Sara!
Skadorna är av så kallad fysiologisk karaktär. Det ser man på att bladen tacklar av i en jämn kant från bladspetsarna eller kanterna och att knottrorna sitter i linjer.
Jag tror att det beror på obalans i vatten- och näringsupptaget, möjligen i kombination med låg temperatur.
När ljuset nu på hösten avtar, minskar vattenbehovet drastiskt. Rötterna tar stor skada av för blöt jord, särskilt i kombination med låg temperatur. De försvagas och kan angripas av rötor. Effekten blir allmän avtackling, obalanserat näringsupptag och märkligt nog vattenbrist, då rotskadorna gör att bladen inte får tillräckligt med vatten.
ads
De knottriga små prickarna, formerade i strängar, ser ut som
korksjuka eller
ödem. Båda fenomenen beror på obalans i vatten- eller näringsupptag. Särskilt vid kalcium- och kaliumbrist.
Dessa fenomen uppträder när luftfuktigheten är hög, ljuset avtar och jorden är fuktig. Plantan suger då för mycket vatten som den försöker transpirera (svetta) ut genom de små klyvöppningarna på bladens undersida. Där blir trycket för högt och en skada uppstår.
I artikeln
Ödem ger knottror på chiliblad kan du läsa vidare om ödem.
Och i artikeln
Pelargon - korksjuka på blad om korksjuka.
När obalans i vattningen uppstår hamnar också näringsupptaget i obalans, särskilt om det blir brist på kalcium och kalium som reglerar vattenupptaget.
Jag rekommenderar att du gör så här:
- Kolla rötterna i krukan och se till att monsteran får torka upp ordentligt mellan vattningarna. Känn med fingret så att jorden verkligen är torr.
- Ge gärna tillskottsljus med växtbelysning.
- Vattna med svag näring av Formulex, som är en allsidig kavlitetsnäring. Kika gärna i artikeln Näringsbrist hos krukväxter.
Med ändrade odlingsförhållandena så kommer din monstera säkert att repa sig och snart bli fin igen!
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, hortonom