Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Bladfläckar på liguster

Fråga

Hej!
Vi har köpt en ligusterhäck men ser nu att många av bladen har fläckar. En del rödaktiga och andra runda med svarta prickar. Vad är fel och finns det hopp för häcken? Och vågar vi plantera den?
Familjen Arildsson
 
Bladfläcksjuka på liguster
Typiska symtom på bladsvamp på liguster med rödaktiga blad och mörka, runda fläckar.

Svar

Hej!
Plantorna är drabbade av den mycket vanliga bladfläcksjukan, Cercoseptoria ligustrina. Det är en svamp som bara angriper liguster. Växten tar ingen större skada, men det kan upplevas missprydande då bladen faller i förtid under tidiga hösten. 
 
Liguster med bladfläcksjuka
Ett ligusterklot i oktober med svagt angrepp av bladfläcksjuka.
 

Svampen sprider sig med sporer via luften och är allmänt förekommande där liguster finns. Drabbade blad får fläckar under sensommaren och faller sedan i förtid. På våren bryter nya fräscha blad fram så häcken är fin vår och sommar i alla fall. Om ni önskar en ligusterhäck får ni dessvärre acceptera att denna bladsvamp finns och härjar vissa år då omständigheterna är gynnsamma. Det gäller när fuktigheten är hög som vid regniga somrar.

Bekämpning av bladfläcksjuka på liguster

Det finns flera bra knep att ta till för att komma till rätta med bladfläcksjuka. Först och främst gäller det att gynna ligusterplantorna så att det har en god motståndskraft. En ny häckplanta har minskat immunförsvar första säsongen då själva omplanteringen är en pärs, men den hämtar sig snart och man har mycket att vinna på att sörja lite extra för den nya häcken.
 

Häck av liguster
Liguster är en mycket odlingsvärd häckväxt, väl värd lite extra omsorger för att hindra bladfläcksjukan att få fäste.

  • Se till att häcken inte lider brist på vatten och näring. Gödsla gärna extra med kisel. Det stärker cellväggarna och minskar påtagligt att bladsvampar får fäste. Nässlor och åkerfräken är rika på kisel, lägg om möjligt fång av dem på marken intill plantorna. När de bryts ner kommer kisel att tas upp av rötterna och samtidigt får häcken kvävegödsling. 
  • Spruta sedan en gång till under sommaren med Binab som består av godartade trichodermasvampar. De har visat sig mycket effektivt mot bladsvampar som svartfläcksjuka på rosor. Trichodermasvampar finns naturligt i jorden och i en frisk jord hjälper de växtrötterna att mota skadliga svampar och bakterier.
  • Håll häckens grenverk ungt genom att klippa häcken två gånger per år;  i april och i augusti. Det ger en luftig struktur som gör att grenverket torkar upp och därmed inte blir grogrund för svampen som trivs i fukt. Unga skott har också större motståndskraft mot bladsjukdomar.
  • OM svampen skulle slå till igen under sensommaren/tidiga hösten: samla in de blad som fallit till marken och släng i soporna. Svampsporerna övervintrar nämligen i/på bladen. Vattna därefter marken med Binab (trichodermasvampar) och lägg på ett rejält lager kompostjord som påskyndar nedbrytningen av eventuellt kvarvarande bladrester.
Lycka till!
Hälsar Karin 
 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.