BLACK WEEK - Upp till 70% på odlingsfavoriter
Fakta & Råd

Hur får man bukt med öronvivel?

Fråga

Hej!
Vi har 37 krukor med rosor, apträd, nävor, uppstammade träd mm på vår terrass på trettonde våningen i Lund. I fjol upptäckte vi öronvivlar ( biljettklipp och typiska larver i jorden). Vi bekämpade med nematoder från er i fjol och det verkar som att växterna hämtat sig. Men nu har det dykt upp enstaka färska gnag på en av rosornas blad. Tacksamför råd vad vi nu kan göra eller se upp med.
Marie-Louise 

Gnagskador av öronvivel på syrenblad
Öronvivelns typiska gnagskador längs bladkanten på prydnasbuskar, här syren.

Svar

Vilken otur med detta trista djur bland er krukträdgård. Tur att nematoderna finns - som enda verksamma bekämpningsmedel. Det används också av proffsen i plantskolorna.
Läs om öronviveln här. Den finns i flera stadier; ägg, larv, puppa och färdig skalbagge. Nematoderna är bara verksamma mot larverna, men å andra sidan är det dem som gör värst skada då de gnager på rötterna. Både ägg och puppor kan finnas kvar och övervintra i jorden. Ni behöver därför fortsätter att behandla med nematoder för att helt bryta cykeln.
Den lilla, 4-12 mm långa, skalbaggen kan inte flyga och måste därför ha kommit via köpta växter. Den är nattaktiv och ett sätt att fånga in dem är att lägga ut lakan, eller dylikt och resolut skaka på växterna. Då trillar de ner på lakanet och kan samlas in.
I framtiden när ni köper nya växter vill jag råda att skölja av eller noga kolla rötterna för att förvissa er om att inga nya öronvivlar följer med. Det kan tyckas hårt, men det vore trist om det kom in ett nytt gäng när ni precis fått bukt med krypen. Eller ställ nya krukor i karantän någon månad och kontrollera noga att det inte finns öronvivlar i krukan.
Nematoderna ska vattnas ut vid en temperatur över 14 grader och på kvällstid då de är känsliga för solljusets UV-strålning.
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896