Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Kan snabba kål-kulturer sprida klumprotsjuka?

Fråga

Hej!
Jag undrar över detta med växtföljd och kål. Det är väl noga med växtföljden för kålväxterna? Men gäller det också för de snabba odlingarna, tänker mest på de asiatiska kålsorterna? Måste man tänka på växtföljden för dem också?
Undrar Marianne
 
 

Svar

Hej Marianne!
Tack för en mycket bra och relevant fråga. Jag har förhört mig hos vår fröleverantör Nelson Garden. Där svarar Anna Lindequist, som är hortonom och ansvarar för fröinköpen, att smittrisken är stor också i korta kulturtider. Därför måste växtföljden tyvärr följas även om det är snabba odlingar som babyblad. Man brukar säga sexårig växtföljd för kålväxter, vilket innebär att man inte bör odla kålväxter på samma plats oftare än vart sjätte år.
 
Odling av småblad mizuna, grönkål och svartkål
Både de snabbväxande asiatiska bladgrönsakerna och långa kulturer som grönkål och svartkål är utsatta för den fruktade klumprotjsukan.

Angrepp av klumprotsjuka på kålväxter

Anledningen är den fruktade sjukdomen klumprotsjuka som orsakas av svampen Plasmodophora brassicae. Den finns i jorden och angriper rötterna på alla växter i Brassicaceae-familjen (korsblommiga växter).
 
Angrepp av klumprotsjuka på blomkål
Angrepp av klumprotsjuka på blomkål. Rötterna får uppblåsta svulster, blir förkrympta och odugliga.
 
Förutom alla vanliga kålväxter berörs också ogräs (lomme, ryssgubbe, penningört, åkersenap m fl), rädisor, raps, rättika och asiatiska kålväxter. Svampen angriper rotsystemet så att det blir missbildat med svulster. Det hindrar plantan att suga upp vatten och näring så att den tynar bort. Smittan sprids lätt med redskap och växtrester.  
Svampen kan finnas kvar i upp till tjugo år i jorden genom vilsporer.  Det finns dessvärre inget botemedel – mer än att svälta ut svampen genom att inte odla på samma plats på många år och att rengöra alla redskap noga om man fått in svampen. Alla kålväxtrester slängs i soporna. 
Det bästa är därför att vara noga med sin kålodling och ha en ordnad växtföljd. Håll efter ogräs och försk hålla ett högt pH i jorden (enklast genom regelbunden kalkning med kalciumhydroxid, vilket är ogynsamt för svampen. En god dränering motverkar också att svampen får fäste.
Här kan du läsa vidare om hur växtföljd funkar i vår Faktabank.
 
Foto: Karin Elmberg och Rasbak
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896