Hej Lena!
Missformade jordgubbar beror vanligen på två saker. Antingen den lilla skinnbaggen stinkfly, eller dåligt väder vid pollineringen. Eller vid riktig otur en kombination av dessa båda fenomen.
I ert fall är det stinkflyn som varit i farten. Bären blir små och outvecklade med en ofta insjunken spets med tätt sittande frön.
Stinkflyet suger växtsaft på främst blommor och kart vilket ger de här typiska, missbildade formerna.
Det finns flera hundra arter av stinkflyn, som tillhör insekterna skinnbaggar. Namnet kommer av att de utsöndrar ett illaluktande ämne, mest kända för detta är bärfisarna. Främst två arter angriper jordgubbar; jordgubbsstinkflyet och ludet ängsttinkfly. Jordgubbsstinkflyet är mer vanligt i södra Sverige, medan ludet ängsstinkfly är värst i norra delarna av landet. Stinkflyn trivs i skogstrakter och på vindskyddade, lummiga platser.
Jordgubbsstinkflyet övervintrar som ägg på plantorna. Äggen kläcks sedan strax före blomningen. De hinner sedan med ytterligare en generation under sommaren.
Jordgubbsstinkflyet suger växtsaft på blad och kart vilket ger typiska missbildningar.
Ängsstinkflyet hinner bara med en generation per år och
övervintrar som vuxna i barrskog.
Kallt och regnigt väder vid blomningen ger också missformade bär. De ser mer oregelbundet buckliga vilket beror på dålig pollinering. Jordgubben är en så kallad skenfrukt. Själva fröet (alla de små hårda prickarna som sitter på skalet) är botaniskt en liten nöt som sitter på utsidan av den uppsvällda skenfrukten. Varje sådant litet fröämne måste pollineras för att bäret ska svälla till en jämn, fin form.
Jordgubbsfröna är botaniskt små nötter som sitter på en uppsvälld blombotten, så kallad skenfrukt. Varje fröämne måste pollineras för att bäret ska svälla till en jämn form.
Vid dålig väderlek är färre pollinerare ute och fukten gör dessutom att pollenkornen klibbar ihop. Därmed blir pollineringen ojämn vilket resulterar i buckliga jordgubbar.
Åtgärder mot buckliga jordgubbar
- Se till att täcka jordgubbsodlingen med fiberduk så mycket som möjligt under odlingstiden. Duken måste förstås tas bort under själva blomningen för pollineringens skull. Men den hindrar sedan stinkflyet att komma åt plantorna.
- Vid nyplantering, välj helst ett så öppet och blåsigt läge som möjligt.
- Se också till att föryngra odlingen vart fjärde år.
- Vädret kan vi inte göra något åt, men gynna på alla vis pollinerande insekter genom en artrik trädgård. Då ökar chansen att få en bra pollinering och därmed fin skörd.
Foto: Aleksandrs Balodis, Karin Elmberg och Lena Ljungquist.