Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Parkslide, en invasiv växt

Plantor av parkslide
Det finns ett antal växter vi verkligen ska undvika och se upp med. Parkslide, Reynoutria japonica (tidigare Fallopia japonica) är definitivt en av dem.
 
Parkslide är både mycket invasiv (klassificeras som 4 av 4 i SLUs Artdatabank) och har stor negativ påverkan på miljön (Påverkansgrad 3 av 4 enligt samma klassificering).
En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet som de introducerats till, hotar den biologiska mångfalden, har negativa effekter på jordbruk och dylikt, åstadkommer ekonomisk skada, eller påverkar hälsan negativt hos djur och människor. Beskrivning från Wikipedia.

Om parkslide

Parkslide växer i en trädgård
 
Parkslide är en flerårig ört som introducerades i Sverige runt förra sekelskiftet som en exklusiv trädgårdsväxt. 
Den är snabbväxande och kan bli upp till 250 cm hög.
Parksliden har ett exotiskt utseende med sina bambulika själkar.
 
Framsida och baksida på blad och stjälka av parkslide
Här syns framsida och baksida på blad och stjälk av parkslide
 
Bladen är eliptiskt rundade med en spetsig udd. Yngre stjälkar lätt rödaktiga, äldre stjälkar förvedas snabbt och antar en mörkare ton.
Blommar med vita till rosa blommor under september till oktober. 
 

Hur sprider sig parkslide?

Parkslide sprider den sig snabbt och effektivt via ett snabbväxande rotsystem med långa rötter, rhizomer som lätt kan bli flera meter långa. 
Ur dessa rhizomer växer snabbt nya stjälkar upp som ger kraft till rotsystemet att fortsätta sin utveckling.
 
 

Vad är problemet med parkslide?

Parkslide sprider sig snabbt

Parkslidens rötter gräver sig djupt ner i marken. De kan växa flera meter ner och sprider sig snabbt i sidled med långa, snabbväxande rötter, rhizomer.
Med sitt kraftiga växtsätt tränger den undan annan växtlighet och hotar därmed den biologiska mångfalden. Där den växer kan den snabbt bilda stora bestånd som hindrar framkomligheten.

Parkslide kan göra åverkan på byggnader

Parkslidens rötter är så kraftiga att de kan orsaka skador på byggnader och ta sig in i och spräcka vattenledningar.
Denna typ av skador tillsammans med svårigheten att bli av med parksliden gör att byggande på mark där parkslide växer kräver kraftfull sanering med omfattande utgrävning och destruering av de jordmassor som grävs bort. Kostnaden för att bli av med parkslide blir därmed mycket hög.
I flera länder, däribland t.ex Storbritannien är det obligatoriskt att i samband med försäljning av en fastighet ange om det växer parkslide på marken. 

Svårigheten att bli av med parkslide

Det är extremt svårt att bli av med parkslide. Till och med den minsta lilla bit av en rhizom bildar en ny planta.

Hantera parkslide med försiktighet

Försöker man ta bort parkslide är risken stor att man istället sprider den än mer så man behöver vara extremt noggrann och försiktig.
Genom att gräva eller hacka kring rötterna riskerar man att de delas och bildar nya plantor.
 
Att klippa ner och täcka plantan har ingen effekt. Rötterna som sträcker sig långt ner i marken kan fortsätta växa ändå.

Upprepade behandling med giftet glyfosat, Roundup i rätt växtfas har visat sig kunna ha effekt, men kan knappast rekommenderas.
 
Endast omfattande grävning ner till flera meters djup kan få bort rötterna men riskerna är stora. Jordmassor som innehåller, eller misstänks innehålla parkslide får absolut inte spridas.

Dessa jordmassor tillsammans med rötter och växtdelar betraktas som farligt avfall. De ska inte läggas till kompostering.
Rötter som legat att torka under lång tid kan fortfarande ha förmåga att gro. Rapporter finns att till och med växtdelar som eldats kan gro och bilda nya plantor.
Om parkslide ska fraktas på släp måste släpet täckas. Minsta rotbit kan hamna i vägrenen och starta en ny växtplats.
 
Kontakta din kommun för information om hur detta avfall ska hanteras.

Rapportera fynd av parkslide till Artportalen

Hittar du parkslide i naturen kan du rapportera om det på Artportalen. Ett öppet system för sökning och rapportering av arter i Sverige som finansieras av Naturvårdsverket
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896