Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Bekämpning av bladlöss

gröna-bladlöss.jpg
 
Gröna bladlöss på pelargon
Angrepp av gröna bladlöss på pelargon
 
Just när man hade det så fint och växterna verkade trivas så bra upptäcker man några vita korn på bladen. 
Spanar man mer noga så ser man dem - lössen!
Men tyvärr är ju löss och annan ohyra något helt naturligt och något som ingår i själva växtskötseln.
 
Har man bra koll på sina plantor ser man snabbt att något är fel och kan ingripa innan någon större skada skett.
Bekämpning och förebyggande behandling finns och gör att man inte behöver deppa ihop för några löss.
En frisk och välmående planta drabbas mer sällan av sjukdomar och ohyra än en välmående. Man kan ha två plantor av samma sort bredvid varandra där den ena tex fått för lite eller för mycket vatten. Den kan snabbt bli full med löss medan den andra efter flera veckor har inga eller knappt några löss alls på sig.
 
Det finns många arter av bladlöss. En av den vanligaste är persikobladlusen Myzus persicae. Den trivs tyvärr rätt bra på både nyttoväxter och prydnadsväxter i våra växthus och det är inte ovanligt att den också dyker upp på fönsterbrädan.
 
En av persikobladlusens favoriter är pelargoner, men de ger sig med god aptit på det mesta den kan hitta av saftiga växter. Lusen är 2-3 mm och ljusgrön. En koloni består främst av honor som föder levande ungar. Under sin levnadscykel ömsar den skinn fyra gånger innan den blir vuxen.

Så upptäcker du bladlöss

De vita skinn den släpper som brukar landa på bladet under är ofta det första tecknet på att ett angrepp är i antågande.
När en planta fyllts med löss börjar de få vingar och flyger vidare för att flyga vidare och ockupera en ny planta.
 
vita skinn från bladlöss på ett pelargonblad - LL
Torra, vita små skinn från bladlössens skinnömsning
 
Bladlössen sitter ofta på nya, späda skott och på undersidan av bladen. Där suger de saft från bladen och kan samtidigt sprida en mängd olika virussjukdomar. 
Såren som uppstår gör också att plantan blir mer mottaglig för andra sjukdomar, svamp- och mögelangrepp. 
 
Bladlöss på undersidan av palettblad - LS
Bladlöss på palettbladets undersida.

Ibland ser man också att de färskaste bladen blir lite hoprullade. Det beror på att tillväxten avstannar i den del där lössen härjar p.g.a. det gift de sprutar in när de suger ut saften.
Lössens avföring som har det fina namnet honungsdagg är klibbig och ger ett bra fäste för sporer som flyger i luften. Följande angrepp av t.ex. sotdaggsvamp är inte ovanligt, särskilt i växthus där luftfuktigheten är hög. 
 
 

Bekämpning av bladlöss

Är man ute i god tid hinner ett lusangrepp oftast inte orsaka någon större skada. Därför är det bra att kontinuerligt hålla ögonen öppna och spana efter angrepp. Särskilt på senvintern när värmen kommer och lössen vaknar till efter vinterdvalan kan angrepp komma och snabbt få fäste eftersom plantornas kondition då är nedsatt efter vinterns mörker och kyla.
Samma sak gäller på hösten när växter tas in för vinterförvaring. Den snabba omställningen mellan ute och inne sätter ner plantans immunförsvar ordentligt som därmed blir mer mottaglig.

Mosa lössen

Lyft försiktigt en angripen planta så att inga löss trillar av. Håll upp krukan framför dig (om det går) och mosa de löss du ser med fingrarna. Ja, det är äckligt – men man vänjer sig!
Skaka sedan av plantan lätt i en påse eller utomhus där ev. kvarvarande löss och ägg inte kan göra skada. Missa inte att skrapa bort de eventuella löss som landat i jorden.
 
Gröna bladlöss som mosas mellan fingrarna - LL

Skär bort angripna delar

Är några enstaka blad eller ett toppskott hårt angripna med krullade blad eller har drösvis med löss kan det vara klokt att klippa bort den delen om det inte förstör plantans utseende. Glöm inte att alltid rengöra redskapet du använder för att avlägsna ohyra.

Spraya med bekämpningsmedel

Man kan spraya plantan med t.ex ParafinolBladlöss Effekt eller en egenblandad såplösning
Var noga med att såpan kommer åt i alla skrymslen och var extra noga i bladveck, toppar och på bladens undersidor.
Upprepa behandlingen ytterligare 2-3 gånger med en dryg veckas mellanrum.
Det finns en del av bekämpningsmedel som kan ge skador på vissa växters blad. Det gäller ofta de färdigblandade medel som säljs i sprayflaskor. Använd då hellre lösningar som skall blandas ut.

Biologisk bekämpning av bladlöss

Det finns idag flera bra alternativ för biologisk bekämpning av bladlöss även för oss hobbyodlare. Vi rekommenderar antingen en blandning av bladlusparasitsteklar och gallmyggor eller Guldögonslända, Chrysoperla.
 
Guldögonslända, biologisk bekämpning av bladlöss - LL

Förebyggande behandling av bladlöss

Det allra bästa är att titta på sina växter och vara vaksam på tecken som kan tyda på ohyra. En snabb upptäckt innebär möjlighet till snabb bekämpning innan ohyran hinner sprida sig.
 
Särskilt känslig är växten när den utsätts för förändrade villkor som när den flyttas, temperaturen skiftar mycket mellan dag och natt, värme, kyla etc. Till exempel är det bra att ha lite extra koll när man tar in växterna på hösten då angrepp ofta kan blomma upp.
 
Ett hjälpmedel är klisterskivor som man kan placera bland plantorna. De avslöjar snabbt om det finns ovälkomna besökare.
Läs gärna mer om hur du förebygger ohyra i vår specialartikel.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896