Obama Nungara är namnet på den invasiva lövplattmasken som på olika vägar tagit sig hit från Sydamerika där den har sin naturliga hemvist.
Den har på senare tid etablerat sig i flera länder inom EU. De fynd som nu påträffats i Sverige har gjorts på några plantskolor i Skåne och i en stadsplantering i Malmö. I alla fallen så kan fynden härledas till växtmaterial som importerats från en plantskola i Tyskland.

Om plattmasken får spridning bedöms den kunna ha en mycket negativ inverkan på vårt ekosystem då den äter daggmaskar och andra viktiga marklevande organismer med stora konsekvenser för både jordbruk och trädgårdsodling som följd.
På Länsstyrelsens hemsida framgår det att den "sedan 7 januari 2025 omfattas av så kallade nödåtgärder. Det innebär att det är förbjudet att medvetet sprida den. Det innebär att det nu är förbjudet att avsiktligen hålla arten, att låta den växa, att överlåta eller utbyta den, samt släppa ut den i miljön”.
Vi behöver nu alla hjälpa till att göra vårt bästa för att stoppa dess spridning.
På vår plantskola sker rigorösa kontroller av allt växtmaterial med utökade rutiner för kontroll av de växter som ankommer enligt länsstyrelsens riktlinjer. Denna kontroll sker utöver den utökade kontroll som både våra svenska och utländska leverantörer också gör. Risken är som störst för att plattmasken kan följa med i krukodlat material. Spridning via barrotade växter bedöms som mycket liten risk.
Så här ser lövplattmasken ut
Obama Nungara har en långsmal, platt kropp som normalt mäter 5-7 cm, men den kan bli upp till 10 cm lång.
Färgen är mellanbrun med mörkare fläckar eller marmorering. (Aningen likt en leopardsnigels mönstring) Undersidan är beige.
Kroppen har ett slemmigt yttre och rör sig aningen vågformat.
Färgen är mellanbrun med mörkare fläckar eller marmorering. (Aningen likt en leopardsnigels mönstring) Undersidan är beige.
Kroppen har ett slemmigt yttre och rör sig aningen vågformat.
Äggen är ca 0,5 cm stora, klarröda som nylagda och mörknar till brunt efter några dagar.
Lövplattmasken är som mest aktiv efter skymning och gömmer sig på de ställen vi normalt också hittar mördarsniglar.
Råd till dig som köper växter
Länsstyrelsen har utfärdat råd till dig som köper hem växter och ska plantera växter för att ytterligare minimera risken för spridning.
- Kontrollera dina krukodlade växter genom att leta i och under krukan. På, under och runt växten. Ett tips är att använda en ficklampa vid inspektionen då plattmasken är slemmig och kan glänsa i skenet från lampan.
- Skulle du upptäcka en plattmask ska den plockas bort och avlivas genom att lägga den i en burk där kokande vatten hälls över den.
- Fortsätt att hålla krukan isolerad under en tid innan du planterar växten så att eventuella ytterligare individer inte får möjlighet att sprida sig vidare.
- Håll den under observation och undersök den ytterligare gånger, gärna genom att så långt möjligt söka igenom jorden runt rotklumpen och håll koll under en period för att försäkra dig om att där inte finns fler. Om du köpt flera växter av samma slag är det extra viktigt att du kontrollerar även dem då sannolikheten att det kan finnas plattmaskar även i dessa krukor är relativt hög.
- Dokumentera helst fyndet genom att fotografera så att det går att säkerställa att det handlar om den invasiva lövplattmasken.
- Meddela också snarast den plantskola varifrån du köpt växten.
Läs gärna mer på Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets hemsida:
Genom att vi alla hjälps ått genom att göra dessa kontroller kan vi förhoppningsvis stoppa spridningen.
Fakta sammanställt från Länsstyrelsen, Naturvårdsverket mfl. källor
Foto: Wikimedia Commons