Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Känn igen småkrypen som gör nytta i trädgården

Guldögonslända som äter bladlöss i trädgården
Lär dig känna igen nyttokrypen som är på din sida i kampen mot skadeinsekterna. I den naturvänliga trädgården råder det balans, också bland insekterna. Guldögonslända, jordlöpare, getingar och tvestjärtar håller efter skadedjur som bladlöss och vecklare.
 
Frodig trädgård med träd och blommor
En frodig och varierad trädgård har mycket mindre problem med skadedjur, eftersom det råder balans med nyttodjur som småkryp och fåglar.
 
 
Blomflugans larv käkar till exempel 500 bladlöss om dagen. Det här gänget ska du alltså vara rädd om och gynna i din trädgård. Några av dem används kommersiellt som nyttodjur för biologisk bekämpning inomhus och i växthus året runt. 

Känn igen nyttodjuren i trädgården

Lär dig känna igen ”de goda” krypen, så att du inte råkar bekämpa fel insekter. En lupp är ett bra hjälpmedel och det blir roligt att lära sig om den de annars osynliga krypen - uppskattas särskilt av barn.
Insekter genomgår olika stadier; ägg, larv, puppa och färdig insekt. Hos en del arter saknas pupp-stadiet, som hos bladlöss och tvestjärtar. Ur ägget kläcks i stället för larv en nymf, som är en liten, vinglös variant av den senare fullstora insekten. Ofta är larverna de mest effektiva rovdjuren. Läs mer om hur du känner igen olika slags larver i trädgården.

Stinksländor

Ägg, larv och insekt av guldögonslända som nyttodjur
Det är bra att känna igen guldögonsländans stadier, så att du är rädd om dem. Från vänster ägg, larv och färdig slända.
 
 
Stinksländans larv kallas för bladluslejon, men de äter också bladloppor, kvalster och andra smådjur. Den vanligaste stinksländan som man stöter på är guldögonsländan, Chrysoperla. Larven är knappt 1 cm lång, sländan ca 2 cm. Guldögonsländan söker sig gärna inomhus för vila och övervintring. Vintertid övergår färgen mer i ljusbrunt. Läs vidare här om om guldögonsländan. Du kan också köpa Guldögonslända som effektivt nyttodjur.

Blomflugor

Larv, puppa och insekt av blomfluga som nyttodjur
Blomflugans stadier som puppa, larv och färdig insekt. Den getingliknande dräkten avskräcker hotfulla rovdjur, fenomenet kallas mimikry. Men till skillnad från getingen saknar blomflugan stekelns tydliga midja.
 
 
Blomflugan bir ofta förväxlad med getingar på grund av sin snarlika färgdräkt. Men den saknar stekelns midja, har bara två vingar jämfört med getingens fyra och flyger dessutom ljudlöst. Blomflugor har också en förmåga att stå still i luften och hovra framför blommor i sin jakt på nektar och pollen. Blomflugan är ca 1 cm lång, larven ca o.5 cm lång. Blomflugan är en duktig pollinerare, medan larven är ett rovdjur som kan äta 100 löss på ett dygn! 
Här kan du läsa vidare om blomflugan.

Rovstinkflyn

Skinnbagge som nyttodjur
En näbbskinnbagge, Orius, som kalasar på sköldlöss.

Rovstinkflyn kallas också skinnbaggar och är effektiva bytesjägare. Till favoritfödan hos både larver och fullvuxna insekter hör trips, spinnkvalster, sköldlöss och bladlöss. 
I Sverige finns sju olika arter, varav bärfisarna är de mest kända i trädgården. De känns alla igen på sina korta vingar som inte sticker utanför kroppen som ihopslagna. De har långa ben och sugsnabel. Längden varierar mellan ca 0.5-1 cm. 
Här hittar du effektiva Orius skinnbaggar som är extra glad för trips. 

Getingar

Geting som nyttodjur i trädgården
 
I Sverige finns fjorton arter av getingar. Den vanligaste är ca 2 cm lång. Getinghonan matar sina larverna med larver och söndertuggade insekter som bladlöss. Det går åt drygt 100 insekter till en enda arbetsgeting. Till att föda upp en drottning krävs den 2 000 insekter! Ofta bygger getingarna sina bon i buskage. 

Nyckelpigor

Larv och insekt av nyckelpiga som nyttodjur
Nyckelpigans larv har sex ben och tydliga åsar, eller band tvärs över kroppen. Den har också ofta gula fläckar på sidorna. 
 
Både de vuxna nyckelpigorna och larverna är rovdjur som har bladlöss på favoritmenyn. Det finns ca 60 arter i Sverige, de känns alla igen på den bulliga formen och ofta prickiga vingar. Honan är ca 7 mm lång och lägger sina ägg vid bladluskolonier, så att larven snabbt kan äta sig mätt. De gula äggen läggs främst på försommaren på undersidan av blad. En vuxen nyckelpiga äter ca 40 bladlöss om dagen, en larv drygt 50.

Tvestjärtar

 
Tvestjärtar som nyttodjur
Både hane och hona har den karaktäristiska kniptången i stjärten. Hannens (bilden) är mer ustvängd och kraftig än honans som är rakare och mindre. 

Många ogillar tvestjärtarna som kan göra hål i kronbladen hos framför allt fylldblommiga växtslag som dahlior. Men en enda tvestjärt kan äta 150 bladlöss om dagen! De trivs särskilt bra i fruktträd där de gör stor nytta. Den vanliga tvestjärten är drygt 1 cm lång. De är nattaktiva och gömemr sig dagtid i skrymslen som brevlådor. 

Parasitsteklar

Parasitstekel nyttodjur
Steklarna är finlemmade med långa antenner. 

Prasitsteklarna, eller rovsteklar, är en stor insektsgrupp där alla är rovdjur. De är vanligen 1-1.5 cm långa och känns igen på sina långa antenner. De är svarta och slanka och ibland vackert mönstrade i vitt eller gult. Steklarna är oftast specialiserade på vissa värddjur. Honan borrar in sina ägg i värddjuret (både larver och vuxna) som sväller upp och dukar under när larven kläcks. Larverna fortsätter sedan att jaga och äta andra insektslarver.

Jordlöpare

Jordlöpare som nyttodjur
Många jordlöpare har ett vackert, metalliskt skimmer på täckvingarna. De kraftiga käkarna används till att fånga och hålla fast bytet.
 
Jordlöparen är en kvick liten skalbagge. Det finns hundratals arter som varierar mellan 2-30 mm i storlek. Många är svarta, andra har metallskimrande täckvingar. Både larver och vuxna är effektiva, snabba rovdjur som äter insekter, sniglar och larver. De är nattaktiva och gömmer sig dagtid i stubbar, komposten eller i rishögar. 

Gallmyggor

Gallmygga som nyttodjur
Gallmyggan känns igen på sin rödbruna färg.
 
 
Gallmyggans larver är effektiva bladlusätare. Myggan är rödbrun och ca 0.5 cm lång.Den lilla rödbruna larven är ca 3 mm lång och förgiftar fler bladlöss än den äter, 50 stycken per dygn. Gallmyggan är också ett rovdjur som gärna äter växthusspinnkvalster. 
 
 

Gynna nyttodjuren

Det ensidiga jordbrukslandskapet och krympande grönområden har drastiskt minskat insekternas livsrum. En artrik trädgård med buskage och blommande växter hela säsongen är en viktig fristad för dessa kryp. För att inte tala om fåglarna som också är effektiva nyttodjur.
 
Flox och insektshotell i trädgård
Blommande, frodiga växter är viktiga för pollinerare och andra småkryp.  Ett insektsgömsle är en prydnad med vedklampar, fjärilsdörrar och en halmgömma i en upp och nervänd kruka.
  • Nyttodjuren har olika stadier, och många är beroende av nektar och pollen, även om de i något stadium också är rovdjur. Ha därför gärna något som blommar hela säsongen. Särskilt flockblommiga och korgblommiga växter är attraktiva med sina grunda diskar med lättillgänglig nektar.
  • Ett stånd nässlor är guld värt för fjärilar och många andra insekter vars larver kalasar på bladen. Läsa vidare om sommarkrukor för pollinerare med tips på tacksamma växter för pollinerare som fjärilar.
  • Odla gärna blommor och andra växtslag som är typiska för den natur där du bor. Då attraheras insekterna i trakten särskilt och känner sig hemma. Ett litet vilt hörn med fläder, hundkex och rallarros till exempel. 
  • Skippa kemiska insektsmedel som också dödar nyttodjuren. 
  • Bland örtkryddorna som mynta, oregano, timjan och lavendel hittar vi många blommor som är insekternas favoriter. 
  • Ris, stubbar och multna stockar är paradiset för många insekter. 
  • Insektshotell hjälper insekterna att finna en fristad över vintern. Du kan också göra enkla varianter med ihopbuntade, ihåliga bambupinnar eller trärör. En upp och nervänd kruka med halm är ett perfekt gömsle för många kryp som tvestjärtar.
Krukor upp och ned på pinnar


 
 
Foto: Alandmanson, Karin Elmberg, Entomartin, Lena Ljungquist, Sid Mosdell, im Rubers, Linda Sandström, Eric Steinert och Sarefo.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.