Nästan alla persikoträd och nektariner är dessvärre drabbade av den besvärliga krussjukan som ibland också kallas för persikosvulst.
Krussjuka Taphrina deformans är en svamp som angriper både blad och blommor. Resultatet blir att de inte utvecklas normalt och faller av. Svampen övervintrar både på barken och i knopparna.
De första tecknen på krussjuka visar sig vanligtvis under våren på de unga bladen. De angripna bladen blir förvridna och får en krusig yta. Bladen kan också bli tjockare och färgas i nyanser av rött, gult eller lila. Allvarligt drabbade blad kan falla av, vilket försvagar trädet och minskar dess förmåga att fotosyntetisera effektivt. Även frukten kan få deformationer i ytan eller falla för tidigt. Ständigt återkommande obehandlade infektioner orsakar även förtjockade grenar och försvagar trädet allmänt.
Om man upptäcker att trädet har drabbats av krussjuka kan man plocka bort angripna blad och slänga i brännbart avfall. Nästa uppsättning blad drabbas som regel inte.
Tyvärr är inte bekämpning med ett svavelpreprat som t ex Kumulus DF tillåtet. Däremot kan man prova med Binab T som innehåller nyttosvampar ur släktet Trichoderma.
Även beskärning av angripna delar kan vara en del i bekämpningen.
Foto: Peter Smith mfl.