Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Samodla växter som motar skadedjur

Samodling av mangold med tagetes - AS
 
Samodling i odlingslåda med mangold och tagetes - AS
Minivariant av samodling med tagetes som håller mangolden fri från bladlöss.
 
Metoden att samodla växter som stärker varandra är uråldrig. Sedan årtusenden samodlar småbönder jorden runt olika växtslag som håller skadedjur borta och stärker varandra.

Metoden är på frammarsch också i modern, västerländsk yrkesodling. Motsatsen är den gängse, så kallad monokulturen; rad efter rad med samma gröda. Det är inte så konstigt att den odlingsformen är sårbar med ett hårt tryck av skadedjur och andra sjukdomar. 
Läs här om växtslag som är perfekta partners för en ekologisk, hållbar odling med betydligt färre skadegörare.

Fördelar med samodling

Att kombinera en eller flera växtslag har flera fördelar.
  • Starkt doftande växter kan förvilla flygande skadedjur, som inte hittar fram till den åtråvärda växten. 
  • Blommande växter attraherar nyttoinsekter som i sin tur är rovdjur och naturliga fiender till bladlöss, kålmal och andra skadedörare.
  • Tagetes hindrar nematoder, underjordiska små rundmaskar, att få fäste. 
  • Mörka bladväxter upplevs av många flygande skadedjur oattraktivt.
  • Högresta växter, som majs, kan stödja slingrande växtslag som ärter och böner.
  • En genomtänkt samodling tar också hänsyn till olika växters näringsbehov. Näringsgivande växter, som ärter och bönor, berikar jorden för näringskrävande växter som kål. Läs vidare i artikeln om växtföljd.
  • Samodling ger en mångfald i trädgården, som i sin tur bjuder in fler arter av både djur och växter och därmed bidrar till en hållbar odling i ekologisk balans.
  • Det är snyggt! I artikeln Potager - blommor i grönsakslandet hittar du massor av härliga kombinationer av blommor och köksväxter.
  • Markytan används mer effektivt. Därmed hindras ogräs och markfukten bibehålls.
 
ads
 

Förslag på samodling av växter

Samodling kål, amarant och ringblommor - pix
Genom att så in ringblommor och mörkbladig amarant håller sig många flygande skadeinsekter borta från kålen. Dessutom gynnas nyttoinsekter som attraheras av blommorna och som parasiterar bladlöss och larver.
 
Här nedan tar vi bara upp samodling som har betydelse för att hindra skadegörare och sjukdomar. En odlingsform med en mångfald olika växtslag ger generellt en sundare trädgård, med färre skadegörare och fler nyttodjur.

Även om man inte strikt håller sig till just dessa kombinationer, är det mycket värt att variera sin odling. Engelska försök har visat att kålfly, kålfjäril och kålmal lägger färre ägg i en samodling av kål med andra växter, jämfört med en monokultur med bara kålväxter. Läs gärna vidare i artikeln Odlingsskolan del 7: Miljövänlig trädgård.

Morot och lök

Samodling av morot och lök - x

Morot och lök är en klassisk kombination som är enkel att kopiera, bara att varva raderna.
Morotsflugan förvillas av lökdoften. Lökflugan förvirras av morotsdoften. 
Som bonus går morotens rötter på djupet, medan löken har ytliga rötter. 
 

Tagetes, ringblommor eller blomsterkrasse med mangold och sallat

Samodling med tagetes och mangold - LL
 

Bladlöss älskar bladgrönsaker som sallat och mangold. Tagetes och ringblommor har en stark doft som bladlöss avskyr. 
Blommande tagetes, ringblommor och blomsterkrasse attraherar många nyttoinsekter som parasiterar på bladlöss. Hit hör blomflugor, guldögonslända, parasitstekel och nyckelpigor.

 

FRÖ TILL TAGETESFRÖ TILL RINGBLOMMORFRÖ TILL SALLAT

Tagetes med rotfrukter och potatis

tagetes samodling med rotfrukter - x
 
Tagetesrötterna håller jorden frisk från små skadegörande rundmaskar, nematoder. De härjar gärna i potatis och andra rotfrukter (som bildens rödbetor här ovan).
 

Vitlök med jordgubbar och rosor

Samodling vitlök och jordgubbar - x
 
Vitlökens starka doft finns i hela växten, också i blasten. Den känner sniglarna lång väg och håller sig därför borta från jordgubbarna. 
Lök är rik på svavel som är välkänt effektiv mot svamp och bakterier. Därmed slipper jordgubbsbladen svampsjukdomar och rosor mindre svartfläcksjuka om man sticker ner några vitlöksklyftor kring rosplantorna.
 

Lök och persilja

Purjolök och persilja i samodling - x
 
Persilja och andra doftande kryddörter förvirrar lökflugan och håller lökväxter friska hela odlingstiden.
 

Kål och doftande örter

Samodling kålväxter och ringblommor - LS

Kålväxter har många fiender och det bästa är att använda fiberduk under odlingstiden. Men starkt doftande örter har visat sig avskräckande på framför allt kålfjärilen. Hit hör till exempel ringblomma, malört, salvia och tagetes.
 

Mörka växter med ljusa

Mörkbladiga växter samodlade med ljusa - x

Mörkbladiga växter har visat sig bli betydligt mindre ansatta av bladlöss, kålfjäril och många andra flygande skadedjur. Samodla dem med drabbade växtslag, till exempel mörk sallat med ljus, mörk brysselkål med ljus och så vidare.
 

Baljväxter med jordgubbar och sallat

Baljväxter samodlade med sallat, jordgubbar och tagetes - FS

Baljväxter, som bönor och ärter, har visat sig hindra stinkflyn (skinnbaggar) från att angripa jordgubbar och sallat. Stinkflyna föredrar baljväxterna, som inte tar lika stor skada av dessa insekter. 
 

Solros och tagetes mot blomkål och broccoli

Samodling solros i köksland - LS

Solrosor och tagetes attraherar rapsbaggar att lägga ägg i deras blomkorgar, i stället för i kål som bildar blommande huvuden (som blomkål och broccoli). Solrosen och tagetesen klarar detta angrepp galant, medan kålväxterna förstörs av rapsbaggen. 
 
 
 
Foto: Karin Elmberg, Fleuroselect, Lena Ljungquist och Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.