Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tips om förebyggande mot ohyra

sköldlöss på murgröna
sköldlöss på murgröna
Sköldlöss på murgröna
 
Det är nästan omöjligt att helt slippa ohyra, den finns naturligt hos växter, i jorden och lite varstans i naturen där de bor och förökar sig där de trivs.
Trots det finns det en hel del man kan göra för att förebygga angreppen, motverka och minska risken för spridning.
 
 

Förebyggande åtgärder mot ohyra

Grundläggande är att se till att växtens yttre förutsättningar är så bra som möjligt. Växter som mår bra är mer motståndskraftiga mot ohyra och andra skadegörare som t.ex olika svampsjukdomar. 
  • Se till att växterna har lagom mycket vatten, får bra näring och inte utsätts för allt för krävande miljö som exempelvis höga temperaturer, kyla eller hårda vindar.
  • Daglig, eller i varje fall någorlunda tät kontroll av växterna för att upptäcka tidiga teckan på angrepp är viktigt. Den mesta ohyran sitter på undersidan av bladen och i många fall också i toppskotten. Då kan man snabbt sätta in motåtgärder och förhoppningsvis hindra spridning och begränsa angreppet. Ibland kan det vara svårt att se ordentligt och då har man god hjälp av en lupp. 
  • Torr luft kan bli stressande för många växter vilket många skadegörare snabbt upptäcker. Särskilt när det gäller spinn bidrar en hög luftfuktighet runt plantan till minskad risk för angrepp och kan även minska angreppets omfattning.
  • Särskilda klisterskivor som man hänger upp vid växterna visar tidigt tecken på ohyra och bidrar till viss del till att minska omfattningen.
  • Tar du hem nya växter bör de alltid stå isolerade från övriga växer i karantän helst i tre veckor. Flytten i sig kan stressa växten så att ohyra får grepp och sprids. 

Bekämpning av ohyra

Viss ohyra som bl.a. bladlöss kan man börja med att bekämpa mekaniskt genom att antingen klämma ihjäl dem eller spraya en lagom hård vattenstråle mot dem. 
Klisterskivor bör alltid vara en del i ohyrebekämpningen av växter i växthus, men är inte tillräckligt för att komma till rätta med problemet.
På exempelvis tomater och gurkväxter kan man reducera mängden ohyra genom att plocka bort en hel del blad som slängs i soppåsen eller läggs på komposten. För tomaterna är detta närmast en fördel att plocka bort lite blad eftersom det då kommer mer solljus till klasarna.
 
ads
 
 
En sprayflaska med biologisk insektssåpa är alltid bra att ha till hands så att nyupptäckta angrepp kan bekämpas omgående. Såpan är lätt att ta till för att bromsa upp och begränsa nya angrepp och räcker i vissa fall för att mer eller mindre helt få bort ohyran.
Det finns gifter att ta till, men biologisk bekämpning och de naturliga predatorerna är alltid att föredra ur miljösynpunkt.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896