Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Växtbelysning – guide för ljusmätning

LED-belysning till odling - as
Lumen, watt, mikromol, effekt… Det är en djungel att förstå lampornas märkning. Här reder vi ut de måttenheter som används så att du kan välja rätt växtbelysning.

Enheter för växtbelysning

Skillnad lysrör och LED lampa för inomhusodling
Lysrör (tv) och LED-lampor (th) dominerar växtlamporna. Lysrörerets kalla ljus liknar dagsljuset en sommardag. LED-lampan Primula Nova Grow 16W, silver varmare ljus passar för köksodlingen.

Enheterna nedan används i branschen för lampors tekniska beskrivning. De är bra att förstå om du vill kunna jämföra olika växtlampor. Eftersom belysningsbranschen generellt inte riktar sig till just växter, utan till människans behov, förekommer flera olika mått för att folk ska kunna välja rätt slags lampa. Men för odlaren är det viktigaste:
 
  • Lampans effekt (som mäts i watt).
  • Ljusets färg (våglängderna), som kan anges i kelvin för lysrör och nm (nanometer) för LED-lampor.
  • Sedan tillkommer andra effekthöjande faktorer som reflektorer och på vilket avstånd lampan belyser växten.
Växtlampans effekt beroende på avstånd
Avståndet till växterna är viktigt. Ökar det med det dubbla, minskar mängden ljus som träffar plantan med 1/4. Samtidigt belyses en fyra gånger så stor yta.

Watt

Mått på lampans effekt och på hur mycket energi den förbrukar. Mäts i W (watt). Ju högre W desto kraftfullare lampa.
Man kan bara jämföra prestandan för samma typ av lampa, eftersom watt-talet inte säger något om kvaliteten på ljuset. Lysrör och LED-lampor sänder till exempel ut olika slags ljus. Watt-talet är lågt på LED-lampor som är extremt energisnåla. 

Kelvin

Ett mått för ljusets färgtemperatur, som vanligen används för olika typer av lysrör. Mäts i K, kelvin. Ju högre kelvintal desto kallare ljus.
En glödlampa ger ca 2 500 K (upplevs som varmt sken och är olämpligt för växter), en halogenlampa ca 2 700 K och dagsljus ca 6 500 K. Vanligast för lysrör till växter är 6 400 - 6 500 K, som passar för alla stadier av växtens utveckling. Vill man särskilt framkalla blomknoppsbildning finns lysrör i färgtemperaturen 2 700 - 3 000 K.
Vitt ljus ingår ofta som ett komplement till övriga färger i LED-växtlampor och har ca 5 000 K. 
En annan färgskala som används internationellt för lysrör är ILCOS där 865 motsvaras av 6500 K.
OBS! Fr.o.m hösten 2023 fasas denna typ av lysrör ut från marknaden. Dessa ersätts av LED-lampor med motsvarande fäste och prestanda som kan användas i samma armatur som lysrören.

Nanometer

Mått på ljusets våglängd. Mäts i enheten nm, nanometer. Växterna använder ljuset för sin fotosyntes i spannet 400-700 nm. Detta område kallas också PAR-spektrat (se nästa punkt).
 

Mikromol

Avser mängden ljus i PAR-spektrat (Photosynthesis Active Radiation), det våglängdsområde som växten använder vid fotosyntesen. Mäts i µm (mikromol). Läs vidare om PAR i artikeln Fakta om växtljus. Allt fler LED-växtlampor för proffsodling anger numera prestandan som µm/sekund och/eller µm/kvadratmeter.

PPF

Den totala ljusmängden i PAR-spektrat som träffar en viss yta mäts i µm per kvadratmeter och sekund. PPF är engelska för Photosynthetic Photon Flux, på svenska fotosyntetiskt foton flöde. Denna enhet används av professionella odlare.
 

Enheter för mängden ljus från växtlampor

Dessa enheter används generellt för belysning. Men de säger inget om vilken slags ljus det gäller och är därför inte relevanta för att kunna välja rätt växtbelysning. Däremot kan dessa enheter användas för att jämföra mängden ljus som strålar från en ljuskälla.

Lumen

Ljusstyrkan, hur mycket ljus en ljuskälla avger. Mäts i lumen. Men att bara gå på ljusstyrkan är inte ett relevant mått för växtljus, då det bara säger hur starkt en lampa lyser, inte vilken slags ljus det är. En starkt lysande glödlampa ger svaga, gängliga växter då denna lampa mest avger värme. Däremot kan man jämföra lument-talet för olika slags lampor som sänder ut samma ljusfrekvenser.

Lux

Ett mått på mängden ljus som träffar en viss yta, kallas ibland illuminans. Mäts i lux. Ljusstyrkan avtar kvadratiskt med avståndet från lampan. Samtidigt belyses en större yta. För en ljuskälla som avger 100 lumen och belyser en kvadratmeter blir effekten 100 lux. Flyttas lampan en meter bort blir styrkan bara ¼, det vill säga 25 lux. Samtidigt belyser den en fyra gånger så stor yta. Som riktvärde vill man gärna ha ca 500 lux över skrivbordet som arbetsbelysning. 

Candela

Den internationella standardenheten för ljusstyrka. Mäts i Candela. En gammal enhet som har sitt ursprung i ljusspridningen från ett stearinljus. Candela anger intensiteten i ljuskällan och från denna enhet kan lumen och lux härledas. 
 
ads
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Illustration: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896