När säsongens odlingar i kruka är över är jorden i dessa krukor helt urlakad och lämpar sig inte att använda igen som den är.
Har du en bra trädgårdskompost kan du hälla ut krukans innehåll där efter att ha brutit ner den i mindre delar för att skynda på komposteringsprocessen.
Ett alternativ till att lägga krukjorden i trärdårdskomposten är att göra en separat krukjordskompost. Perfekt för dig som odlar på balkongen eller på annan mindre yta där en större kompost inte är ett alterantiv.
I krukjordskomposten är fokuset att på kort tid skapa ny, näringsrik jord med fin struktur som du kan använda i dina krukor redan kommande säsong.
Kärl för krukjordskompost
Krukjordskomposten behöver inte ta upp särskilt mycket utrymme och kräver egentligen inget speciellt kärl. Du kan till exempel använda en sopsäck, en tunna, en odlingssäck eller en tömd jordpåse. Det viktiga är att det finns hål i botten eller att överskottsvätska kan rinna ur annars finns risken att det blir en möglig sörja.
Så komposterar du din krukväxtjord
Avlägsna eventuella fröer och rotogräs samt sjuka eller angripna växtdelar. De ska inte med i komposten.
Finfördela växtdelar med en sekatör, bryt sönder krukjorden och hacka upp den i mindre delar. Ju mer finfördelat innehåll, desto snabbare går komposteringen. En spetsig handspade eller ett ogräsjärn brukar fungera bra att använda för detta.
Snabbstarta komposteringen genom att blanda i nedbruten trädgårdskompost, lite ko- eller hästgödsel. Ett alternativ är att använda en sk. biostimulator som finns på flaska. Då tillförs direkt en mängd mikroorganismer och bakterier som kan börja föröka sig och hjälpa till med både nedbrytning och uppbyggnad av näringsinnehåll.
Fyll på i komposten med jord från tömda krukor blandat med
krossade äggskal, kaffesump, finklippta löv och liknande finfördelade växtdelar. Finstrimlat papper fungerar också bra att lägga med.
krossade äggskal, kaffesump, finklippta löv och liknande finfördelade växtdelar. Finstrimlat papper fungerar också bra att lägga med.
Blanda väl och fortsätt sedan att blanda om innehållet varje vecka för optimalt resultat. En liten grep är perfekt att använda för att blanda och röra om i komposten.
Placering av krukjordskomposten
Undvik placering i stark sol, annars passar i princip alla lägen bra. Kan den stå inomhus vintertid ökar tiden för nedbrytning och du kan börja använda jorden tidigare än om den står ute då processen i stort sett avstannar i kylan.
I ett garage eller en källare kan den stå på en odlingsbricka för att samla upp eventuellt lakvatten.
Normalt luktar en krukjordskompost inte alls illa vilket innebär ökade möjligheter till placering.
Normalt luktar en krukjordskompost inte alls illa vilket innebär ökade möjligheter till placering.
Användning av komposterad krukjord
En bit in på försommaren är höstens krukjordskompost klar att användas.
Börja med att blanda innehålelt med ca 25% ny jord eller väl nedbruten trädgårdskompost.
Tillsätt gärna också lite biokol för att ge blandningen en extra boost av både näring och vattenhållande egenskaper.
Foto: Lena Ljungquist