Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Om bokashikompostering

Nedgrävd bokashi - KR
 
Bokashi betyder på japanska "Jäst organiskt material".
Bokashikompostering är kortfattat ett enkelt och praktiskt sätt att kompostera inomhus.
 
Det är en lite annorlunda komposteringsmetod som istället för förmultning innebär att man fermenterar, jäser, avfallet genom att tillsätta något som kallas effektiva mikroorganismer, EM.
Dessa mikroorganismer består av en blandning av jästsvampar, mjölksyrebakterier och bakterier som medverkar i växternas fotosyntesprocess. Tillsammans bidrar var och en av dessa på olika sätt till den effektiva nedbrytningsprocessen som enkelt kan beskrivas som en jäsnings- och syrningsprocess.
 
Spraya EM på avfallet i bokashihinken
 
EM tillförs genom en 'bärare' som kan utvinnas på lite olika sätt. Ett exempel är jästa fruktskal eller vetekli som sprayas eller strös över matresterna.
Komposteringen sker i en lufttät hink. Genom att tillsätta EM startar en anaerobisk (nedbrytning utan syre) process i hinken. Det här gör att avfallet varken ruttnar eller luktar illa under nedbrytningen.

Det här kan man lägga i en bokashikompost

Matrester som kan läggas i bokashikomposten
 
I en bokashikompost kan man slänga alla typer av matavfall inklusive kött, fisk, citrus och mejeriprodukter, dvs. även sådant som inte rekommenderas i traditionell kompostering eller i maskkomposten.
Man kan också lägga ner kaffefilter, jord och växtrester och det mesta av organiskt hushållsavfall. 

Fördelar med bokashi

  • Med en bokashikompost kan man ta tillvara mycket av matavfallet därhemma och slippa onödiga transporter.
  • En bokashikompost luktar inte och drar inte till sig flugor eller andra djur.
  • Det går snabbt! - Med bokashitekniken får man på bara ett par veckor en färdig kompost att använda för plantering och jordförbättring.
  • Det är enkelt - Man behöver inte tänka på att blanda innehållet i komposten utan det är bara att slänga det som ska slängas.
  • Ingen näring går till spillo utan allt kan återföras till växterna. 
  • Komposten binder kol och bara ett minimum av växthusgaser frigörs från avfallet.
  • Den vätska, lakvattnet som tappas ur komposten är mycket rik på viktiga näringsämnen och mikroorganismer som bland annat hjälper växterna att ta upp näring ur jorden.
 

Så här komposterar man med bokashimetoden

Enklast är att skaffa en bokashihinki. Då får man med en kran för att hälla ut lakvattnet och ett dräneringsgaller som gör det enkelt att underhålla fuktighetsnivån i komposten. 
 
  1. Lägg matrester direkt i hinken. Finfördela gärna avfallet så att nedbrytningsprocessen går fortare.
  2. Spraya eller häll strö över EM och stäng locket ordentligt. Locket ska öppnas så lite som möjligt eftersom nedbrytningen sker i syrefri miljö så det kan vara klokt att samla dagens matavfall i en skål och hälla över i komposthinken vid ett eller ett par tillfällen under dagen.
  3. Pressa gärna ihop avfallshögen med en potatisstöt ibland. Då minskar mängden syre i komposten samtidigt som det blir mer utrymme kvar för mer avfall i hinken.
  4. Varannan till var tredje dag behöver man tömma ut det lakvattnet som produceras i hinken så att inte innehållet blir för fuktigt.
  5. När hinken är full trycker man till innehållet och tömmer hinken på lakvatten innan den får stå och efterjäsa. Töm gärna lakvatten ur hinken även under den här tiden för att underlätta nedbrytningsprocessen.
  6. Efter ungefär två veckor är processen klar och hinken kan tömmas. Den efterjästa komposten har en sötaktig, lite syrlig doft och har ofta en lite luden mögeltäckt yta.
 
Jäst organiskt material från bokashikompostering - KR
 
  1. När hinken tömts sköljer man ur den utan att använda rengöringsmedel eftersom det kan minska effekten av mikroberna. Börja om från steg 1.
 
Den fulla hinken behöver stå och efterjäsa ett par veckor. Därför är det praktiskt att ha två hinkar att växla emellan.
 
 

Så här använder man bokashikompost

Nedgrävs bokashi - KR
 
Den efterjästa komposten kan man gräva ner i jorden, hälla över i trädgårdskomposten eller lägga i maskkomposten. Notera att komposten i detta läge inte är nedbrutet så att det liknar jord utan till del har kvar sin ursprungliga form i mer upplöst tillstånd. Genom att blanda det i jorden återvinns näringsämnena och jorden får en luftig och bra struktur.
Många djur tycker att bokashikomposten är för sur och ger sig inte på den. Men vissa tycker ändå att den luktar spännande. Gräv därför ner bokashikomposten ordentligt och lägg gärna ett ca 20 cm tjockt lager jord ovanpå. Säkra med galler eller nät för att ytterligare minska risken att något nyfiket djur gräver upp komposten. 

När man blandar upp det i jord kan man ta en del bokashikompost och två delar jord. Efter uppblandning i jorden tar det två till fyra veckor innan den är klar att användas för plantering. Den tiden behövs för att komposten ska neutralisera sitt ph-värde och näringen göras tillgänglig för växterna.
 
Under tidig vår och på hösten när det är lite svalare kan denna process ta lite längre tid.

Vad gör man med bokashi på vintern?

Vintertid då det kan vara svårt att gräva ner komposten eller blanda den i trädgårdskomposten kan man hälla över den efterjästa komposten i plastpåsar som man knyter ihop ordentligt. Dessa kan man spara i ett svalt utrymme eller till och med utomhus eftersom mikroberna sätter igång att arbeta igen när värmen återkommer.

Så här använder man lakvattnen från bokashikompost

Näringsvatten från bokashi kan gödsla växterna
 
Lakvattnet som regelbundet ska tömmas ur hinken kallas ibland också bokashi-te eller bokashi-juice.
Det är en starkt syrlig lösning som kan användas för att näringsvattna och bladgödsla (spraya näringen på bladen) dina växter. 
Eftersom det är starkt koncentrerat måste det spädas 1/100 innan det används annars kan växternas rötter brännas.
Lakvattnet kan också använads för att näringsvattna gräsmatta, planteringar, träd, buskar och blommor ute och inne med. När man bladgödslar kan det spädas 1/500 upp till 1/1000 för frösådder och unga plantor.
 
OBS! Lakvattnet kan inte sparas någon längre tid och ska helst användas direkt.. Det går att spara ett par dagar i en försluten burk i kylskåpet, men sedan förlorar den sin effekt. Det kan också frysas in i pet-flaskor.
Det kan lukta lite syrligt när man vattnar, men det försvinner med en gång.

TIPS för bokashikompostering

  • Pressa ihop avfallet i hinken. Då får mer avfall plats samtidigt som mängden syre i avfallshögen minskar. För detta kan man använda en rejäl potatisstöt eller liknande verktyg som trycker till avfallet.
  • Små bitar bryts ner snabbare än stora. De har större yta där mikroberna kan verka relativt en större bit.
  • Tillsätt lite mer EM när du komposterar kraftigare rester som till exempel avokadoskal eller majskärnor.
  • Lägg gärna ett enkelt lager hushållspapper i botten för att förhindra att små partiklar som malet kaffe fastnar i kranen.
  • Håll locket ordentligt stängt så mycket som möjligt. Jäsningsprocessen pågår i en syrefri miljö så det är viktigt att locket sluter tätt.
  • Lägg gärna en plastpåse överst i hinken för att minska exponeringen för syre.
  • Undvik att placera hinken så att den utsätts för stark sol. Optimal temperatur för jäsningsprocessen är mellan 20-40 grader
 
Gråvitt mögel i bokashikomposten
 
En väl fungerande bokashikompost har en sötaktig, lätt syrlig doft och är ofta täckt med ett ludet gråvitt lager av mögel. Om det börjar lukta illa, eller om grönaktigt mögel uppstår har processen rubbats. Prova då med att tillsätta mer EM och minska eventuellt storleken på avfallet som läggs i komposten, töm ur lakvatten, pressa ihop innehållet och se till att den står i lämplig temperatur.
EM gillar socker så man kan 'mata' dem lite med det genom att strö över lite för att få lite 'boost' om aktiviten är dålig.
 
 
Foto: Lena Ljungquist, Karin Runge m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896