Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Ta hand om nyinskaffade sticklingar

Pelargonsticklingar ska vänjas in hemma
På våren kan man hitta många spännande växter som små sticklingar både på nätet och hos den lokala växthandlaren.
Då är det perfekt att passa på att förse sig med nya favoriter för fönsterbrädan och till sommarens planteringar för en billig penning.
 
Sticklingar av pelargoner

För att dina nya plantor ska frodas och bli så fina som möjligt finns det lite tips som gör att de kommer att trivas extra bra.

Varför sticklingar blir stressade

När du får hem dina nyinköpta sticklingar utsätts de för en smärre chock eftersom de hamnar i en helt annan miljö än den de vuxit upp i.
De har tidigare vuxit upp i välbelysta växthus med optimal temperatur, bevattning och gödning. Köper du sticklingar i en fysisk butik har de utstått transport till butiken, och i värsta fall, vilket inte är helt ovanligt, stått ett par dagar med mycket sämre belysning än de tidigare vant sig vid vid, med kanske för mycket eller för lite vatten i en annan luftfuktighet än tidigare. Självklart har detta en påverkan på växtens välmående.
Om du köper dina sticklingar från en e-handel kan det vara svårt att veta under vilka förhållanden de hanterats innan de skickas. Hos oss på Wexthuset står de alltid i en perfekt miljö och får professionell skötsel ända fram tills de läggs i paketet. Det är dock alltid vikitgt att alltid hämta och ta hand om dina växter så snart de ankommer ditt ombud eller hem i brevlådan så att de så snart möjligt får ljus och omvårdnad.
 
Växter stressas av alla möjliga anledningar; när de flyttas, vid temperaturförändringar, ändrad fuktighet, vid ändrade ljusförhållande, ändrade jordförhållanden, vid vattenbrist, för mycket vatten, osv. osv. 
En stressad växt måste fokusera mer på att överleva än på tillväxt så ju bättre förutsättningar vi kan ge dem, dess bättre. 
Större växter kan klara detta bättre än små, men påverkas givetvis också mycket av en flytt så det är bra att ge även dessa så bra omvårdnad som möjligt vid hemkomsten.
Här kommer tips för hur du hjälper små, nyrotade sticklingar att vänja sig vid sitt nya hem och komma igång att växa ordentligt:

Välj rätt stickling

Nyinköpt stickling av fuchsia'
Nyinskaffad fuchsiastickling
 
En fördel med att handla växter i en fysisk butik är såklart att du själv kan välja vilken sticklinga du vill ha. Självklart ska du välja en som ser frisk och välmående ut. En med frodiga, oskadade blad, ordentligt med rötter och fuktig, men inte genomsur jord. Har den börjat tappa blad, eller bladen börjar få missfärgningar eller är skadade finns risk att den inte klarar sig eller tar lång tid på sig att återhämta sin växtkraft.

Invänjning av nya sticklingar

Vänta någon dag efter hemkomsten med omplantering. Ställ sticklingen ljust utan starkt solljus, gärna i ett minidrivhus eller ett dricksglas där väggarna hjälper till att hålla en högre fuktighet runt sticklingen. Då blir kontrasten inte så hög och växten mår bra av den lite högre luftfuktigheten jämfört med den ofta torra luft vi har i våra hem, särskilt vintertid.
Skydda dem från varma element som bidrar till att torka ut plantan
 
 

Karantän av nya sticklingar

Karantän är inte bara viktigt för sticklingar utan för alla nya växter du tar hem. Det finns alltid en risk för att nya växter har med sig ohyra och man vill ju inte att det sprids till de växter som redan finns därhemma. Läs mer om karantän av plantor i separat artikel.

Luftfuktighet för små plantor och sticklingar

En del växter, särskilt de med ganska tunna blad som tex Fuchsia, hibiscus, bougavillea, samt många utplanteringsväxter mår bra av lite förhöjd luftfuktighet under den första tiden. Små sticklingar kan man gott ställa i ett miniväxthus eller ställa ner i en plastpåse utan att knyta till dess man ser att de börjar växa ordentligt. Avvänj dem sedan successivt. Man kan även ställa krukan på ett djupt fat med lecakulor och vatten. Vattnet får inte nå krukan, men bidrar till förhöjd fuktighet.
Växter med succulenta (köttiga) stammar som tex Pelargoner trivs inte i ett miniväxthus eller med en plastpåse över sig, I övrigt hanteras de som de andra sticklingarna.

Omplantering av nyinköpta sticklingar

Om det finns ordentligt med rötter när man tar av krukan kan sticklingen planteras om, annars kan den stå kvar i minidrivhuset eller i sin kruka i dricksglaset några dagar till dess rötterna är fler och kraftigare.
 
Välj en kruka som inte är för stor eftersom jorden då lätt blir för blöt och de små rötterna ännu inte orkar dricka så mycket. Plantera hellre om en gång till längre fram när plantan vuxit till ordentligt.
Använd alltid kvalitetsjord. Välj blomjord eller plantjord från ledande tillverkare. Vi rekommenderar också plantering i kokos eller en blandning av jord och kokos. 
Kokos är fantastiskt bra för rötternas utveckling då den släpper in bra med syre till rötterna och minskar risken för övervattning. 
Glöm billig jord! Det lönar sig att köpa bra jord, och den är tyvärr dyrare än den dåliga.
 
Spara alltid etiketten med växtens namn! Stick ner den djupt i krukan så kommer den inte bort.
 
TIPS! Ta en bild på etiketten tillsammans med plantan så kan du spara informationen  om etiketten skulle försvinna eller om du vill komma ihåg vilka växter du har köpt.

Vattning av nya plantor

Håll jorden fuktig, men låt den inte bli sur. Låt den i så fall torka upp ett par dagar innen du vattnar igen. Har den blivit ordentligt övervattnad kan man försöka dra ut fukt genom att placera krukan på en tidning.

Näring till sticklingar

Innan sticklingen planteras om kan du börja ge den näringen pelargonnäringsom är perfekt både för att stärka växten och dess tillväxt redan från att den är liten. 
Planterar du i blomjord kan du börja tillföra näring 3-4 veckor efter omplanteringen enligt rekommenderad dosering. I kokos kan du börja med näring direkt eftersom den inte innehåller någon näring från början. 
 
LYCKA TILL!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896