Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

10 tips för ett enklare trädgårdsliv

vila och koppla av i hängmattan i sommar
Fiffiga gröna knep ger mer tid för skönt sommarhäng...
 
Här är råden för en lummig trädgård som ger dig tid över för hängmattan. Smart och lättskött är ledorden!
 

1. Bästa boten mot mossa – gynna gräset

Gräsmatta som äng - px
En frodig gräsmatta behöver inga akutinsatser mot mossa eller ogräs.
 
Genom att hålla gräset välgödslat kommer mossan automatiskt att konkurreras ut. Använd ett kväverikt gödselmedel som hönsgödsel och gödsla strax före kraftigt regn.
 

2. Hösthallon - bästa bäret

Skörd av hösthallon - px
Hösthallon ger skörd från augusti till frosten kommer med minimal skötsel.
 
Alla gillar bär! Om du bara vill odla en sort, välj hösthallon. Skörd från augusti till frosten kommer och mängder av söta, vackra hallon. Inget bär är så användbart och frys in överskottet till vinterns smoothies. Hösthallon är lättskötta, bara klipp ner skotten efter skörden. Dessutom angrips de inte av ”hallonmask” som egentligen är skalbaggen hallonängerns larv. Hallon gillar lite sur jordmån, täck gärna jorden runt hallonskotten med tallbarr om du har tillgång till det.
 

3. Duk och tunnel skyddar och driver

odlingstunnel  I grönsaksodling
Easy seedling tunneln har inbyggda bågar så att den kommer på plats på ett kick.
 

Fiberduk och odlingstunnlar ger ett perfekt mikroklimat för växterna; det blir varmt och fuktigt då de släpper igenom ljus och fiberdukarna även regn. Samtidigt stängs fröogräs och ohyra ute. Det finns dukar och odlingstunnlar för alla typer av odlingar, även anpassade för pallkrage. 

 

4. Välj blommor att plocka hela sommaren

Rabatt med rosenskära Cosmos - LS
Det enkla är det bästa. Ett hav av rosenskära ger buketter hela sommaren, ju mer du plockar desto fler blomskott bryter fram.

 

Det är härligt att kunna plocka buketter från egen täppa under hela sommarhalvåret. Välj att bara odla en eller två sorter för vacker massverkan. Fyra favoriter: rosenskära, zinnia, luktärt och blomstertobak.

 

5. Gynna djurlivet

bo-till-igelkotte
Genom att gynna det vilda kommer du att få flitiga medhjälpare i trädgården. Igelkotten är en duktig jägare av små sniglar och ett litet skyddat bo får snabbt besök.

 

Den som värnar det vilda får många hjälpredor till trädgården som gör grovjobbet. Fåglar, nyckelpigor och igelkottar håller ohyran i schack. Bin, fjärilar och humlor pollinerar dina växter. Maskarna är din flitigaste, underjordiska medarbetare som gör jorden bördig. Träd och buskar är oaser för djurlivet. Ett vattenhål, aldrig så litet är oumbärligt. Rufsiga hörn blir ett hem för kottarna.

 

6. Skippa rabatter – ställ fina krukor nära

Ros Schneewittchen uppstammad i kruka
Här är en uppstammad ’Schneewittchen’ på väg att pryda entrén. Blommar hela sommaren och långt in på höstkanten. Härdig till zon 4 och behöver skyddas vintertid om den står i kruka.


Blomrabatter är tidskrävande. Låt en rejäl kruka med något vackert välkomna vid entrén, vintertid med en belysningsslinga. Vid uteplatsen passar krukor med tomater, kryddörter och kanske en klätterställning med slingrande sockerärter och blomman för dagen? Det fiffiga med krukor är att de kan flyttas runt och till och med grävas ner vintertid för att skydda rötterna.

 

7. Grönsaker på enkelt vis – fyra snabba!

Rabarber Barbro
Rabarbern ’Barbro’ – en ny, svensk kanonsort.


Pallkrage, krukor eller en liten odlingsplätt – hemodlade grönsaker är vardagslyx som vi inte vill vara utan. Välj en flerårig, perenn köksväxt som stomme. Rabarbern ’Barbro’ kommer snabbt igång och ger massor av vackra, röda stjälkar. Perfekt till grillsåsen chutney och sommarpaj. Sockerärter kan få klättra på en ställning, de ger skörd hela sommaren av späda, läckra skidor. Mangold är bekymmersfri och ger massor av goda blad att woka, stuva eller gratinera. Squash (kallas också zucchini) levererar läckra små vackra frukter från högsommaren och lång in på hösten. Blomman är en delikatess att steka, doppad i pannkakssmet.

8. Vis vattning

Automatisk bevattning i trädgården Irrigatia
Irrigatia vattnar automatiskt dina växter och drivs av solen.


Sällan men rejält är huvudregeln för vattning av fleråriga växter i trädgården. Med automatisk bevattning slipper du tänka på att hålla efter mer krävande växter i kruka och kökslandet som behöver mer regelbunden vattning. Solcellsdrivna system, som t ex Irrigatia, kräver ingen passning, vattnet matas automatiskt ut via slang och droppmunstycken utan någon el-installation.

 

9. Objudna rådjur

Allium bollök i trädgård - LS
Bollökar, Allium, är vackra anti-bambiväxter. 
 
Rådjur kan vara riktiga marodörer. Välj växter de ogillar vid tomtgränsen så lockas de inte in. Hit hör bollök, Allium, narcisser, lavendel, prydnadsgräs, brudslöja, bambu, fläder, kaprifol, vinbär och aronia.
 

10. Marktäckning är växtens bästa vän

Täckodling i grönsaksodling med blommor - KR
Genom att täcka marken med halm, gräsklipp eller annat växtrens bibehålls fukten och marken blir mullrik och bördig. Snyggt blir det också!
 
Genom att inte lämna jorden bar utan täcka med växtrester, ogräsrens, halm, gräsklipp eller vad du har, får du massor av fördelar. Markfukten behålls och du slipper vattna. Ogräs hindras att gro och slå sig ner. Växtdelarna bryts snabbt ner och ger näring och mullämnen som gör jorden lucker och bördig. 
 
Foto: Karin Elmberg, iBulb, iVerde, Karin Runge, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896