Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Samplantera sommarblommor i kruka

Mix av olika sommarblommor i stor urna
En stor och frodig kruka, urna eller ampel med sommarblommmor i glada färger eller i sparsmakad kombination med endast ett par färger pryder sin plats överallt.
 
För att den ska bli riktigt fin, utvecklas och trivas hela sommaren är det bra att följa några tips och råd om hur du planterar och sköter den.
Det viktigaste av allt vid odling i kruka förutom valet av växter är att inte låta växterna torka och att de regelbundet får tillgång till näring för att blomma och utvecklas ordentligt.

Val av växter i samplantering

Det går bra att blanda ganska friskt mellan ettåriga sommarblommor, perenner, prydnadsgräs och andra plantor som t.ex jordgubbar.
Välj växter med blommor i ett par komplementfärger, i sparsmakat vitt tillsammans med växter med grå blad eller mixa till en härlig färgbomb!
 
Sommarblommor och gräs i olika färger
 
Plantorna bör vara lika stora eftersom en mindre, inte fullt utvecklad planta annars lätt försvinner bland de större.
 
Blanda hängande växter med kuddformade och upprättväxande för att få en varierad form. De upprättväxande placeras i mitten och de hängande längs kanterna och de kuddväxande däremellan för att få bäst resultat.

Hur många plantor ska man ha?

Svaret på denna fråga är "fler än du tror". Med många plantor ser det direkt fylligt och fint ut. Optimalt är att plantera så att jordytan i princip fylls med växter, men visst kan man plantera glesare än så. Det tar bara lite längre tid innan det blir riktigt fylligt.

Förberedelser för plantering

Urna, jord, spade och näring till krukplantering
 
Välj ett planteringskärl med stor planteringsvolym. Ju större dessto bättre! Då får växternas rötter gott om utrymme och jorden torkar inte ut så fort.
Dräneringshål i botten är nödvändigt för att överskottsvatten ska kunna rinna ut.

Dränering

Börja med att lägga ett lager lecakulor eller grus i botten som ett dränerande lager som hindrar jorden från att sätta igen hålen. 

Jorden

Fyll krukan med planteringsjord av god kvalitet. Det lönar sig alltid att köpa lite dyrare jord för den har bättre struktur, något som är viktigt vid krukplantering.

Näring och gödning

Nedblandning av långtidsverkande näring i jorden
 
För att göra skötseln av din plantering så enkel som möjligt kan du blanda i långtidsverkande näring och vattenhållande kristaller i jorden. 
De vattenhållande kristallerna, SwellGel skapar små depåer av vatten i jorden så att du behöver vattna mer sällan. Med långtidsverkande näring behöver du inte komma ihåg när du näringsvattnade senast utan de håller hela säsongen och växterna mår toppen.
Som alternativ till långtidsverkande näring finns specialnäring för just växter i kruka och ampel som t.ex Basket Starter.

Vattna igenom växterna ordentligt!

Vattning av plantor inför plantering i kruka
 
Som vid all plantering är det viktigt att växterna som ska planteras är ordentligt genomvattnade innan. Då skadas inte rötterna lika lätt och växten är också lättare att få ur krukan. 
Om jorden kring rotklumpen är torr finns det alltid risk att den inte kommer åt att börja suga upp vatten från omgivande jord.

Placera ut växterna

Plantor ställs ut innan de planteras
 
Placera ut växterna över jordytan så att du ser hur de ska planteras i förhållande till varandra innan du börjar planteringen. Då är det lättare att justera och se att det blir snyggt.

Plantering av sommarblommor i kruka

  1. Börja plantera de växter som ska sitta i mitten först. Använd en planteringsspade som du kan gräva djupt med ner i krukan. 
 
Klipp loss extrastödet för att inte ha sönder växten
 
  1. Avlägna försiktigt krukan genom att luta den nedåt och ta emot plantan med andra handen. En del växter har extrastöd som sitter fast i krukan. Klipp loss ställningen. Om du försöker lirka loss den är det större risk att plantan skadas.
 
Rotsnurr i kruka med sommarblommor
 
  1. Kontrollera så att rötterna inte har snurrat för mycket i krukans botten. Så kallat rotsnurr gör att rötterna istället för att söka sig utåt i jorden fortsätter snurra vilket gör att de inte utvecklas som de ska. Om det ser snurrigt ut drar du försiktigt ut rötterna så de kan växa ut ifrån jordklumpen, se bild ovan.
  2. Gör ett lagom stort hål i jorden så att plantan hamnar på samma höjd som den satt i krukan. Tryck till lätt runt plantan så att den sitter på plats. 
  3. Fortsätt och sätt ner resten av plantorna och fyll eventuellt på med lite mer jord.
 
Vattna igenom krukan ordentligt
 
  1. Vattna igenom krukan ordentligt. Vid denna första vattning 'binds' jorden kring plantornas rötter ihop med planteringsjorden så att vattnet flödar bra. Därför är det bra att vattna lite extra första gången.
 
 

Fortsatt skötsel

De flesta sommarblommor blommar bättre och längre om överblommade blommor klipps bort regelbundet.
Vattna regelbundet och glöm inte näring om inte långtidsverkande näring använts. Med så många blommor på lite yta är det viktigt med regelbunden näringstillförsel.
 

Tips

  • Byt ut köldkänsliga växter framemot hösten för att förlänga planteringens livsläng.
 
Fiberdukshuva för att förlänga planteringen efter första frosten
 
  • Om det väntas tillfällig frost kan man förlänga planteringens livslängd med flera månader genom att täcka med fiberduk eller särskilda fiberdukspåsar som enkelt träs över krukan nattetid och kyliga dagar.
  • Många sommarblommor är ganska lätta att övervintra och blir efter nedklippning fina även nästa år. Läs mer om att övervintra sommarblommor.
 
 
Foto: Lena Ljungquist m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896