Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Välj rätt kruka för din odling

Kruka för odling av jordgubbar
Odlingskrukor, eller planteringskrukor, använder vi i olika stadier av plantans tillväxt, som vid förökning, omplantering och permanent odling. 
För frösådder gäller speciella förhållanden, läs om dem i Faktabankens Guide: lådor och krukor för frösådd.
Odlingskrukor ser lite olika ut och kan vara runda, fyrkantiga, djupa eller breda – genomskinliga eller färgade.
 
Kruka till uppodling och förökning av jordgubbar
Jordgubbssticklingar växer till sig fint i såkrukor 8 x 8 cm.
 
Läs här om vilken kruka du ska välja till just din odling. 

Välj rätt kruka för odling

Med odlingskrukor menar vi de krukor som används för omplantering, förökning och vidare odling som också kan vara permanent.

Olika storlek på kruka för odling

Krukbrätte med runda krukor
Ett smart Krukbrätte med 12 x 11cm-krukor av återvunnen plast - perfekt för tomaternas småplantstadium.
  • Krukstorlek anges för mindre krukor i cm, som avser diametern på runda krukor och bredden på fyrkantiga krukor.
  • För större krukor anges storleken i stället i volym och liter, l. 
  • Generellt – välj inte för stor kruka. Rötter söker sig till luft och vatten och stretar därför mot krukans ytterkanter. I en för stor kruka tar denna så kallade rotspridning mycket längre tid.
    Dessutom är risken stor att jorden blir för blöt när inga rötter ännu finns som kan suga upp all fukt. Generellt är en 6-9 cm kruka lämplig för första omskolningen av små plantor. I Faktabankens Omskolning av småplantor kan du läsa om flera tips!
  • Flera omskolningar sparar tid. Plantan utvecklas snabbare och växtkvaliteten blir bättre när växten planteras i lagom stor jordvolym. 
  • Vissa växtslag med robust karaktär och snabb tillväxt kan växa i lite större kruka från början. De behöver bara planteras om en gång. Det gäller till exempel squash, pumpa, bönor och gurka.
  • För slutkrukan gäller sedan i stället så stor kruka som möjligt, så att skötseln blir enklare med mindre passning med vatten och näring. Tomater och gurka behöver helst minst en 20 liters kruka.
  • Använd en fuktighetsmätare. Det är ett suveränt hjälpmedel som sticks ner i jorden och ger svar direkt på hur det står till med vattenbehovet


Rund eller fyrkantig kruka för odling?

8 cm krukor för odling
Denna klassiska 8 cm odlingskrukan är rätta valet för mindre sticklingar och omskolning av fröplantor. Här Eco-krukor, 8cm av nedbrytningsbart material. 
 
Det är en smaksak. Fyrkantiga krukor tar mindre plats och rymmer mer jord än motsvarande rund kruka med samma diameter. Men många tycker att runda krukor är snygga och trevligare att jobba med. För mindre krukor är runda krukor lite stadigare och mer hållbara.
 

 

Djup eller grund kruka för odling?

Jordgubbsplantor i odlingskruka
Perennkrukor kallas fyrkantiga odlingskrukor som är ganska djupa. Här trivs jordgubbsplantor som har kraftiga, djupa rötter. Här en planteringskruka på på 3 liter.
 
Djupet beror på karaktären hos rötterna för de växter du vill odla. 
  • Växtslag med djupa rötter behöver djup för att utvecklas väl. Hit hör majs, ärter, luktärter, rosor och växter med pålrot som stockros, kungsljus, morot och jättevallmo. Välj en perenn- eller roskruka till dessa växtslag.
  • Perenner föredrar generellt en djup kruka, då rötterna söker sig på djupet och det är en fördel vid utplanteringen att rotsystemet redan är väl utvecklat neråt. Också jordgubbar trivs med dessa rejält djupa krukor. De kallas perennkruka och finns i flera storlekar från 7 cm till flera liter.
  • Växter med tunt, grunt rotsystem, som flera kryddörter, suckulenter och pelargoner, klarar sig bra i en grundare kruka.
Rootrainer med bönor
Rootrainer är en slags kassett med djupa krukor som är öppningsbara. Den passar växter som har rötter som går på djupet och som är känsliga för omplantering. 

Dränering av odlingskruka

NÄtkruka med odling av sallad i hydrokultur
En så kallad nätkruka tillåter vatten att dräneras bort, medan odlingsmediet och rötterna hålls kvar.
 
Odlingskrukan måste ha hål så att överskottsvatten kan rinna av. Rötter är känsliga för syrebrist och mår snabbt dåligt om vatten blir stående.
Nätkrukor är genomsläppliga för vatten och används för odling i hydrokultur eller i kokos, lecakulor och pimpsten. De ska snabbt se till att överskottsvatten rinner av så att rötterna får luft.
 
ads

 

Olika färg på odlingskruka

Genomskinlig orkidékruka
En orkidékruka är genomskinlig för att släppa igenom solljus till rötterna.
 
Genomskinliga krukor är avsedda för rötter som assimilerar (tar till vara) solljuset. Det gäller framför allt orkidéer.
Svarta krukor blir snabbt varma i solen. Det kan vara en fördel i lagom dos, men kan också bli väl varmt på en gassande plats.

Olika material till odlingskruka

Nedbrytningsbar fiberkruka med ärter
En nedbrytningsbar fiberkruka har fördelen att inte skada luktärternas känsliga rötter, då den följer med vid omplanteringen.

Även om utvecklingen av nya material till odlingskrukor går fort, är ännu plast- och lerkrukor vanligast. Läs om för- och nackdelar med dessa material i Faktabankens Plastkruka eller lerkruka?.
  • Plast av hög kvalitet är ett bra material som kan återanvändas i många år. Plastkrukor görs numera oftast av returplast och är därför en resurs att ta tillvara. De håller vatten bra, men kan också bli för täta.
  • Lerkrukan är den klassiska ursprungskrukan. Den har fördelen att ge rötterna luft. Nackdelen är framför allt större vattenbehov och tyngden.
  • En nedbrytningsbar odlingskruka som våra biokrukor har fördelen att kunna planteras ner direkt och man stör inte rötterna. De finns i flera material som torv, socker, kokos, majs eller hemmagjorda av tidningspapper. 
  • Det kommer också nya material som görs av spill från industrin, som bambukrukor och olika textilfibrer. Till de senare hör våra luftiga vigoroot som rötterna älskar.
Bambukruka med örter på fönsterbräda
Bambukrukor är tåliga och snygga att odla i på fönsterbrädan.

Foto: Karin Elmberg. Linda Sandström med flera.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896