Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Förodla i pluggbrätte

Luktärt i pluggbrätte med djupa pluggar - LS
 
Luktärt i pluggbrätte med djupa pluggar - LS
Luktärter vill helst förodlas i djupa celler som i pluggbrätte med 96 celler
 
Att odla i pluggbrätte och pluggboxar har blivit allt mer populärt och det av goda skäl. Här kommer lite tips och råd för dig som vill börja förodla i pluggbrätte.

Vad använder man pluggbrättet till?

Pluggbrätte är perfekt att använda vid förodling av plantor från frö och när man vill ta många sticklingar av lättrotade växter som t.ex pelargon, basilika och dahlia.

Varför ska man använda pluggbrätte?

  • Pluggbrätten är praktiskt att använda eftersom du får plats med många plantor på liten yta.
  • Pluggbrättet har också fördelen att rötterna störs mindre när de ska planteras ut eller planteras om.  
  • Plantor odlade i pluggbrätte är enkla att hantera vid ut- och omplantering.
  • Ytterligare en fördel är att det vid förodling i pluggbrätte oftast går åt mindre mängd jord än vid förodling i krukor.

Vad kan man odla i pluggbrätten?

I pluggbrättet kan man förodla både köksväxter och sommarblommor. Enda undantaget är egentligen morot, palsternacka och liknande rotfrukter med pålrot som alltid ska sås direkt på växtplatsen.

Vilken storlek på celler ska man ha?

Pluggbrätten finns i olika storlekar och kvaliteter. Välj cellstorlek beroende av vad du tänkt odla. 
Till större, mer snabbväxande plantor som t.ex squash, melon och bönor av olika slag väljer man celler med större volym. 
Till mindre snabbväxande plantor som t.ex många sommarblommor, sallat och olika kålväxter kan man använda sig av pluggbrätten med mindre celler.
Förutom cellens totala jordvolym är djupet viktigt för en del växter som t.ex luktärter vars rötter föredrar djupa celler. 
 
Odlings av olika slags växter i samma pluggbrätte
 
TIPS! Om du inte behöver mängder av likadana plantor kan du så olika sorters fröer i pluggbrättet. Det är en fördel om växterna du sår har ungefär lika lång utvecklingstid. Då blir det enklare att sköta plantorna under uppväxten innan de ska planteras ut.
 
 

Så här odlar man i pluggbrätte

Fyll med jord

Fyller pluggbrätte med jordskopa
 
Använd alltid jord av bra kvalitet. Med en för tung och krafig jord i cellerna kan det bli allt för blött för plantorna.
 
Pluggbrätte fyllt med jord
 
TIPS! Sår man växter med små frön som ska växa klart i cellen utan att planteras om innan utplanteringen kan man fylla cellerna med plantjord i botten och hälla på några centimeter såjord längst upp. Det gör det enklare för fröet att gro samtidigt som plantan får mer näring och krafigare jord när rötterna växern ner i plantjorden.
 
 

Så och plantera i pluggbrätte

I pluggbrättet sår du som vanligt. Sätt en eller fler frö i varje cell beroende av hur stor plantan ska bli. Vill du vara mer säker på att du får minst en squashplanta i varje cell så kan du sätta två frö i varje och klippa bort den enda om två gror. 
Sallat, persilja och liknande mindre kraftiga växter kan du så flera frö i samma cell och låta dem alla utvecklas.
 
 

Starta frösådden i ett odlingstråg

Bredsådd av sallat i odlingstråg
Sallatsplantor förodlade i odlingstråg med bredsådd kan planteras i pluggbrättet för att växa till.
 
Du kan starta upp dina frösådder genom att bredså dem i ett mindre odlingstråg eller sålåda och sedan skola upp dem (plantera om dem) i ett pluggbrätte. Fördelen med det är att du kan börja tidigt på mindre yta och kan välja ut de kraftigaste plantorna att odla vidare till pluggar som du senare kan plantera ut. Denna metod passar bra för många sommarblommor, sallat och liknande. 

Omplantering från pluggbrätte till kruka

Omskolade squashplantor
Squashplantor uppskolade till krukor från pluggbrätte.
 
En del större växter som man sår tidigt på säsongen i pluggbrätte kan behöva planteras om i större krukor innan de planteras ut. Då får de mer utrymmer för rötterna och kan fortsätta växa till  bättre än om de står kvar i cellen. Exempel på detta är t.ex melon, kronärtskocka och liknande som är relativt storväxta. 
 
Frösådd i pluggbrätte med hjälp av prickelpinne
TIPS! Ett bra hjäpmedel vid sådd, vid omskolning av småplantor och när sticklingar ska sättas ner i cellerna är en prickelpinne. Den använder man både för att göra ett litet hål i jorden för frö eller stickling och för att fylla igen. 
 
 

Vattna plantor i pluggbrätte

Plantor i pluggbrätte vattnas med stril
 
Sådden ska som vanligt hållas fuktig men får inte bli genomsur. Ett bra tips är att vattna med stril eller genom underbevattning.
 
Underbevattningsbricka med underbevattningsmatta för pluggbrätte
 
Det finns särskilda underbevattningsbrickor med eller utan vattenreservoar i storlekar som passar perfekt för de vanligaste pluggbrättena.

Formulex är den näring som kan rekommenderas under hela odlingstiden i pluggbrättet. Den kan tillföras enligt dosering en gång i veckan. Näring bör annars inte tillsättas förrän plantorna har utvecklat ordentliga rötter och börjar växa till.

Ljus till plantorna

För lyckad förodling behöver plantorna ordentligt med ljus. Från mitten/slutet av mars kan ett ljust fönster räcka om man bor i mellersta Sverige eller längre söder ut.Börjar du dina odlingar tidigare eller bor längre norrut rekommenderas växtbelysning för att resultatet ska bli bra.
Våra stora pluggbrätten passar perfekt till våra stora odlingsstationer som har både inbyggd belysning och underbevattning

Utplantering. Lossa pluggarna ur brättet.

När vädret tillåter och plantorna är välrotade är det dags att plantera ut dem på växtplatsen.
 
OBS! Vattna alltid igenom brättet ordentligt innan du ska trycka ut pluggarna. Då lossar de lättare och det blir mer skonsamt för rötterna.
 
Enklaste sättet att trycka ut pluggarna är med hjälp av en så kallad uttryckare som finns till de stora brättena. Har man inte en sådan eller om inte alla plantorna ska ut på en gång kan man använda en prickelpinne eller annan pinne i lämplig storlek för att putta på underifrån så att pluggen lossnar. Ett knep är att klämma lite försiktigt kring pluggen. Då brukar det släppa lätt.

Andra odlingstips vid odling i pluggbrätte

Snabbare groning med undervärme

Förodla kan man göra olika tidigt på året både inomhus och i svalare utrymme. Med en värmematta påskyndas groningen oavsett var din sådd är placerad. I ett frostfritt växthus kan man med hjälp av undervärme börja förodla minst en månad tidigare med undervärme.

Öka luftfuktigheten med minidrivhus

Pluggbrätte med frösådd i minidrivhus
 
Med ökad luftfuktighet kring sådd, småplantor och sticklingar skapas ett stabilare odlingsklimat. Avdunstningen minskar både från jorden och från plantan och fuktigheten i jorden blir mer jämn.

Enklast uppnår man det genom att placera sådden i ett minidrivhus
När frösådderna fått 4-5 blad och när småplantor och sticklingar börjar växa sk locket på minidrivhuset tas bort. Börja med att ventilera mer och mer under ett par dagar som avvänjning och tag sedan bort locket helt.
 
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896