Det finns olika sorters hibiskus där till exempel ettåriga sorter som rosenhibiskus H. moscheutos och blodhibiskus H. acetosella enklast förökas med frö även om sticklingsförökning av dem också är enkelt att lyckas med.
De vi odlar inomhus som fleråriga buskar som till exempel av sorten H. rosa-sinensis förökas enklast med hjälp av sticklingar.
Dessa hibiskusar får snabbt en förvedad stam vilken gör att de blir lite svårare att få rötter på, eller snarare att det tar lite längre tid att rota än växter med en mjukare stam eller stjälk.
Att rota sticklingar i vatten är inte att rekommendera. De rötter som bildas i vatten måste bildas om i jord eftersom de har olika egenskaper. Dessutom är chansen att lyckas betydligt mindre när en stickling sätts i vatten än i jord för nästan alla växter som sticklingsförökas.
Följ beskrivningen nedan så har du alla chanser att lyckas med att ta sticklingar av hibiskus.
Hibiscus rosa-sinensis 'Snow Queen' förökas enkelt med sticklingar
Föröka hibiskus med sticklingar
Förbered sticklingen
För att lyckas är det viktigt att moderplantan, det vill säga den planta som sticklingen klipps ifrån är frisk och frodig.
OBS! Eventuella blommor eller knoppar ska alltid tas bort från sticklingen.
OBS! Eventuella blommor eller knoppar ska alltid tas bort från sticklingen.
Välj ut en gren som inte är allt för förvedad. En allt för mjuk topp är inte heller bra. Både sticklingar med hård stjälk och för mjuk stjälk har svårare att bilda rötter. En stadig, inte allt för kraftig gren är bästa valet.
Den färdiga sticklingen ska inte vara mer än högst 15 cm lång med helst två eller tre blad. Sticklingen klipps till så här:
- Klipp av grenen från plantan några millimeter ovanför ett blad med en vass sekatör.
- Klipp av nedersta delen av grenen några millimeter under det nedersta bladet.
- Drag försiktigt av det nedersta bladet genom att dra det försiktigt bakåt. Det är i det bladfästet som rötterna kommer att börja växa ut. (Om nästa blad sitter bara någon centimeter ovanför dras det bladet också av annars hamnar det under jorden)
- Räkna två eller tre blad upp för grenen. Finns det fler blad kvar klipper du av grenen några millimeter ovanför blad nummer tre. Är det tredje bladet toppen på grenen behöver du inte klippa mer.
Har man en lång gren kan man genom att klippa som ovan få fler sticklingar av samma gren.
Om bladen är stora (större än din handflata) klipper du av dem på mitten. Då går det inte åt lika mycket energi för sticklingen att hålla bladen vid liv.
'Färdigrensad' stickling av hibiskus klar att sätta i jorden.
Sätt sticklingen i jord
Är det bara en stickling som ska rotas sätter du den i en kruka som är högst 8 cm bred. Är krukan större är det svårare att hålla jorden lagom fuktig än om krukan är lite mindre.
Har du flera sticklingar kan de sättas tillsammans i en lite större kruka.
Krukan ska fyllas med såjord, gärna blandad med perlite för att den ska blir mer väldränerad och därmed också släppa in mer syre till området där rötterna bildas.
Vattna måttligt med vattenkanna. Jorden får inte vara genomsur utan bara aningen blöt.
Stick ner sticklingen/sticklingarna så att de sitter stadigt och men inte så djupt så att bladen kommer i kontakt med jorden.
Skötsel av sticklingen
- Ställ krukan i ett miniväxthus eller i en plastpåse och knyt igen upptill.
- Lufta då och då för att släppa ut kondens.
- Ställ den ljust i rumstemperatur för bästa resultat. Under vinterhalvåret är det nödvändigt med växtbelysning för ett bra resultat.
- Vattna bara igen om jordens fuktighet minskar. I ett miniväxthus eller i en plastpåse behålls fukten väl och vattning brukar inte behövas mer än högs en gång i veckan, oftast mer sällan.
Plantera om sticklingen
Sticklingen är klar för omplantering till en kruka med kvalitetsjord när man ser rötterna titta ut i bottenhålen på krukan. Det kan ta allt från två till sex veckor lite beroende av säsong. Oftast går det fortare under senvår och sommar.
Även om det kan kännas svårt bör man ta bort eventuella knoppar och blommor när plantan är så liten. Det tar allt för mycket energi från plantan som den istället behöver för att växa till.
Börja gödsla efter två till tre veckor med en kvalitetsnäring särskilt för krukväxter som till exempel Houseplant Focus eller Houseplant Myst.
Lycka till!
Foto: Lena Ljungquist