Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Frösådd och skötsel av granatäpple

Olika sorters granatäpple med frö

KÖP MINIVÄXTHUS KÖP SÅJORD KÖP FRÖER

 

Så frö av granatäpple

Frö och kärnor granatäpple
 
Frösådd av granatäpple, Punica granatum, är väldigt lätt att lycks med. 
De flesta frukter vi köper är mogna och färdiga att ätas och därmed är även fröerna fullt utvecklade vilket är viktigt för lyckat resultat. 

Såråd granatäpple

  • Skär upp frukten och gröp ur den mängd kärnor du vill så. Grobarheten är normalt mycket god så det behövs inte jättemånga för att säkra minst en planta.
  • Låt fröerna ligga i ljummet vatten en stund och gnugga dem sedan fria från fruktkött och låt torka i två dagar på ett hushållspapper.
  • Upp till ca. sex fröer kan sås i en 9cm-kruka. Vid sådd av fler fröer kan de med fördel bredsås i en liten odlingslåda/miniväxthus.  
  • Använd såjord och täck fröerna med en cm jord.
  • Vattna igenom jorden så den blir ordentlig fuktig, men inte genomblöt.
  • Ställ krukan i ett miniväxthus eller i en plastpåse som försluts för att skapa optimal luftfuktighet för sådden. Ventilera om det blir mycket kondens.
  • Ställ sådden i rumstemperatur eller något varmare. Sommartid går det bra med dagsljus i ett fönster. När dagsljuslängden kryper under åtta timmar behövs en växtlampa då för att ge tillräcklig mängd ljus ljus när groningen kommer igång.

Skötsel av frösådden

Håll sådden fuktig. Ofta behövs endast en eller två små duschar från sådd till groning när minidrivhus används. Det är viktigt att inte vattna för mycket eftersom fröerna behöver syre för att gro. Vid allt för blöt jord kan fröerna mögla.
 
fröplantor av granatäpple
 
Groningen brukar ta 4-6 veckor. Med undervärme går groningen oftast snabbare. Läs mer om frösådd med undervärme.
Så snart groddarna kommit upp tas locket eller plastpåsen bort. Nu behövs mer frekvent vattning.

Omplantering av frösått granatäpple

När plantan fått fyra blad är det dags för omplantering.
 
  • Förbered en kruka med ca. nio cm i diameter med blomjord för var och en av plantorna.
  • Vattna igenom sådden så att jorden blir ordentlig fuktig. Det underlättar när de små plantorna ska lyftas ur såjorden och ger minimal påverkan på rötterna.
  • Lyft dem försiktigt ur såkrukan genom att luta och klämma försiktigt på kruka och häll försiktigt ut jorden. En prickelpinne kan vara till god hjälp. Lirka sedan försiktigt plantorna en och en ur jorden, helst med hjälp av en prickelpinne som enkelt och skonsamt kan lirka loss plantan.
  • Gör ett håll i jorden på den nya krukan, lika djupt som plantans rot, sätt ner plantan och tryck till försiktigt eller slå krukan i bordet så att jorden lägger sig tillrätta runt roten utan att pressa.
  • Vattna så jorden blir lagom fuktig och placera ljust.
 

Skötsel av granatäpple

Granatäpple
 
Granatäpple har sitt ursprung från trakterna kring Iran och norra Indien och kan generell sätt hanteras som många av de medelhavsväxter vi odlar här i Sverige som prydnadsväxter.
Granatäpple kan odlas som krukväxt på fönsterbrädan i ljust läge och trivs med att få komma ut under årets varma månader där den mår bäst på en skyddad, halvskuggig plats.
 
Granatäpplet kan bli ett par meter högt odlat i kruka, men kan hållas litet med beskärning, växa fritt eller stammas upp och formas med rund krona. 
Efter en tid kan man räkna med att den börjar blomma efter två till tre år. Står den inomhus kan det var idé att själv pollinera blommorna för att få frukt, utomhus sköter det sig själv. 
 
Hos sådder från de storfruktiga sorter vi köper i matbutiken hinner frukten troligen inte utvecklas fullt ut på våra breddgrader. Plantor från småfruktiga sorter har kortare utvecklingstid och kräver inte lika mycket värme och har därför större chans att hinna mogna. Oavsett skörd eller inte är granatäpple väl värd att odla både för sin fina form och grönska och i bästa fall vackra blommor.

Vid odling inomhus mår plantan bättre om luftfuktigheten hålls relativt hög vilket är än viktigare vintertid då det ofta blir torrare inomhusluft. Detta kan avhjälpas med en enkel luftfuktare.
 
Vid omplantering som bör ske varje, till vartannat år används näringsrik, lucker blomjord eller jord avsedd för medelhavsväxter
 
Näringsvattna med en Formulex eller krukväxtnäring.
Beskär på våren för att ta bort fula grenar och forma plantan. Använd en bra sekatör för fina, rena snitt. 

Övervintring av granatäpple

Vintertid mår den bättre med tillskottsljus av en växtlampa 8-10 timmar/dygn och kan då flytta in från fönstret in i rummet vid behov.
 
Granatäpple kan också övervintras frostfritt i växthus eller uterum alternativ svalt med växtbelysning. Läs mer om övervintring av  medelhavsväxter.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896