BLACK WEEK - Upp till 70% på odlingsfavoriter
Fakta & Råd

Självsådder = gratisväxter

Frösådd riddarsporre i stenläggningen
Vad kan vara bättre än att få fler växter till trädgården helt utan kostnad eller större ansträngning.
Jag har själv tagit tillvara många självsådder som jag sedan planterat på olika platser i trädgården.
Ett både roligt och billigt sätt att få fler växter till mina rabatter.
 
Självsådd riddarsporre
 
Många perenner, en hel del sommarblommor och även träd och buskar frösår sig själva mer eller mindre flitigt.
Behöver man fler växter i rabatter och blomlådor är det ett enkelt sätt att få fler plantor genom att ta tillvara dessa självsådder.
 
En självsådd näva med vackra blå-vita blommor
Bilden visar en självsådd näva som efter ett år växer frodigt och fint i rabatten
 
Behöver man inte fler plantor av just den sort man hittar kanske man kan ta tillvara dem ändå och byta med någon annan trädgårdsentusiast, eller varför inte ge bort de som present?
När värmen kommer och våra perenner börjar grönska tittar också många självsådda små plantor fram både i rabatten och lite varstans i grusgångar och på andra platser där det är gynnsamma för ett frö att gro. Samtidigt börjar det också bli hög tid att rensa första omgången ogräs. Då gäller det att ha 'bladögon' och försöka skilja ut vad som är ogräs och vad som kan tänkas vara något som är intressant att spara.
Är man osäker kan man låta den lilla plantan sitta kvar och växa till sig ett tag.
 
Det är inte bara i början av odlingssäsongen man kan hitta små självsådda plantor utan vissa växtslag behöver mer tid och värme innan de gror, så fortsätt att hålla utkik under hela växtsäsongen.
 
 

Självsådda sommarblommor

Trots att de ettåriga sommarblommorna inte klarar frost finns det många sorter vars fröer klarar sig genom vinterkylan och börjar gro så snart det blir tillräckligt varmt. Några exempel på sorter som man brukar kunna hitta fröplantor av är tagetes, blomstertobak, vallmo, pensé och rosenskära. Vad som klarar sig beror lite på läget och i vilken zon man bor.

Tyvärr brukar dessa självsådda sommarblommor dyka upp väl sent på säsongen jämfört med om man förodlar dem, men självklart ska man ta tillvara dem.
Om de inte skall stå där de sått sig är det klokt att ta man hand om dem direkt, skolar dem i bra jord, och pysslar om dem så hinner de växa till sig och blir ett bra tillskott i rabatt och kruka från mitten av sommaren till frosten kommer.

Tvååriga växter som till exempel borstnejlika och fingerborgsblomma brukar vara frikostiga med att sprida fröer och ger ofta många små nya plantor. De tar man enklast omhand på samma sätt som självsådda perenner.

Självsådda perenner

Inte alla perenner självsår sig frikostigt. Många ger inga fröplantor alls, medan en del sorter gör det mer än gärna. Efter ett tag kanske de mest lättsådda växterna nästan kan betraktas som ogräs eftersom mängden plantor snabbt blir stor. Då får man vara duktig och klippa av de överblommade blommorna innan de släpper sina fröer.
Exempel på några växter man kan hitta små fröplantor från är akleja, löjtnanshjärta, julros, näva, vallmo, purpurklätt och rudbeckia. Men det finns många fler så det är bara att kika runt dina växter och se ifall någon lite misstänkt grodd tittar upp.

Frösådd av klematisBilden visar en klematis som självsått sig i rabatten

Självsådda buskar och träd

Även en del träd och buskar ger ifrån sig en eller annan frösådd.
Några exempel är mahonia, robinia, gullregn och kastanj, men även andra spännande växter kommer ibland också upp med frö så håll utkik!
Det är heller inte ovanligt att man hittar en eller annan frösådd liten klematisplanta nära sin fröförälder.
De brukar ta ett år eller två på sig att gro så de kommer inte första året.

Helt nya sorter och former

Många växters frösådda plantor blir lika eller snarlika sina föräldrar till utseende och växtsätt medan andra frösådder kan blir till något helt nytt. Det är lite av tjusningen med att ta tillvara självsådda plantor. Ett exempel är klematishybrider där frösådda plantor alltid har ett mer eller mindre avvikande utseende från föräldrarnas. Bilden nedan visar självsådda violer som har antagit olika kombinationer av sina föräldrars färger.
 
Självsådda violer som har fått olika färgkombinationer
 

Så här tar man hand om självsådda plantor

Om den självsådda plantan lyckats hamna där man vill ha den behöver man inte göra någonting, men växer den på fel ställe så behöver den flyttas.
Gräv försiktigt upp den lilla fröplantan genom att gräva djupt en bit ifrån den och försök få med lite jord runt rötterna. Då stör man rötterna så lite som möjligt.
 
Om jorden är torr är det bra att vattna innan så att rötterna lättare följer med utan att ta skada.
Sitter den frösådda plantan inte allt för tokigt kan man självklart välja att låta den sitta kvar och växa till sig lite innan den flyttas.

Gör en barnkammare för småplantor!

Barnkammare för frösådda växter

Om man har plats och tycker de är roligt att odla upp sina växter kan man göra en "barnkammare". Det är en liten avdelad rabatt i ett halvskuggigt läge där små plantor kan få stå och växa till sig.
Det är en perfekt plats att att sätta självsådder och egna framdragna fröplantor som ännu är för små för att kunna planteras ut på sin slutgiltiga plats. Här får de bra jord och kan ges näring varje vecka för att växa till sig till frodiga, vuxna plantor.
Har man ingen barnkammare sätter man istället plantan i en kruka med bra plantjord. Låt krukan stå i halvskuggigt läge och sköt om den som en krukväxt till det att det är dags för utplantering.
 
Självsådda plantor av julros uppskolade i perennkrukor
Självsådda små plantor av julros uppskolade i perennkrukor
När plantan vuxit till, blivit kraftigare och fått flera blad är den tillräckligt stor för att planteras på sin slutliga plats.
Det kan göras närsomhelst under växtsäsongen men helst inte senare än september så att den hinner etablera sig ordentligt innan vintern.
Om plantan är lite liten för att planteras ut kan den övervintras i krukan som man då ställer i ett skyddat läge och täcker den ordentligt med löv och kanske en granruska för säkerhets skull.
 
Oavsett hur man väljer att hanterar sin planta är det en god idé att skriva växtens namn på en etikett och sticka ner bredvid plantan för det är väldigt lätt att glömma…
 
Ut och spana efter självsådder!!!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896