BLACK WEEK - Upp till 70% på odlingsfavoriter
Fakta & Råd

Skänken från ovan – fakta om löv och barr

höstblad av rönnsumak
Löv och barr är trädgårdens bladguld. De ger god mylla och är viktiga ingredienserna i en bördig jord och välfungerande kompost

...
Rönnsumakens eldiga blad flammar i den klara höstluften. 
 
Löv är blad som fallit från sin värdväxt. När de bryts ner berikas jorden med mull, ett rikt mikroliv och en god struktur. Den som lägger löven i plastsäckar och kör till tippen dränerar egna trädgårdsbanken på gratis kapital som inte kan köpas för pengar.
 

Varför blir löven gula?

Växterna vill ta tillvara värdefull näring som de har brist på, hit hör kväve, magnesium och fosfor. När temperaturen sjunker och ljuset avtar dras denna näring tillbaka in i växten där den lagras i rötter och stamdelar. Eftersom dessa ämnen är bundna till det gröna klorofyllet försvinner den gröna färgen och nu framträder andra nyanser. Gult är karotenoider som finns i bladen hela tiden men syns först när den gröna färgen försvunnit. Röd färg bildas när socker i bladen omvandlas till så kallade antocyaniner, framför allt under kalla nätter. Det är samma pigment som gör äpplen och vindruvor röda. 
Dessa båda ämnen innehåller mest kol, väte och syre. Men även om löven inte bidrar med så mycket makronäring gör de stor nytta. De blir mullbildare i jorden, dessutom innehåller de så kallade mikronäringsämnen som bidrar till en bördig jord. Här kan du läsa mer om växtens näringsämnen.

Blad av al
Alen fäller bladen gröna - den kan slösa med kvävet som den är självförsörjande på.

Ett undantag är alen som själv producerar kväve ur luften och därför kan slösa med detta ämne. Därför förblir alens blad gröna när de faller och ger alltså ett kvävetillskott till marken.

Löv som ger sur mylla

Löv av ek, lönn och bok
Ek- lönn- och boklöv tar lite tid på sig att brytas ner.
 
Ek- bok- och lönnlöv är rika på garvsyror som gör dem svåra att bryta ner. Det tar lite mer tid och resultatet blir en surare mylla. Den är perfekt som jordförbättring till surjordsväxter som blåbär, barrväxter och rhododendron. Har du mycket av denna vara, mixa med andra löv, lite hönsgödsel eller jord, så speedar du upp nedbrytningen. 

barr av tall
Ta tillvara barren - de gör stor nytta i komposten och som jordförbättrare.
 
Barr kallas barrväxternas blad. De är bra som strössel i komposten. Det har en surgörande effekt som mikrolivet uppskattar. Barr kan också användas som luftigt substrat till övervintrande knölar (läs mer här). Precis som bok- ekoch lönnlöven tar de tid på sig att brytas ner, men resultatet blir desto bättre!
 
 

Användning av löv på hösten

Så här kommer löv och barr till nytta:
  • Kompostera. Här kan du läsa mer om olika kompostmetoder.
  • Räfsa in under buskar och i rabatten. Lagom till försommaren har de multnat.
Löv som vinterskydd i pallkrage
Kronärtskockor är måttligt härdiga i zon 1-2, men med ett rejält lövlager ökar chansen till god övervintring. Ett fibertäcke skyddar också för säkerhets skull. 
  • Torra löv är ett perfekt vinterskydd för känsliga växter som rosor, kronärtskockor och lavendel.
  • Lämna kvar ett tunt lager på gräsmattan. Vips är de borta! Det är maskarna som nappat tag och drar ner löven i underjorden. Kika närmare så ser du hur några är halvvägs på väg ner. Där luckrar de jorden och blir livgivande mylla. 
Foto: Karin Elmberg och Iverde.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896